Αρχική Special Topics Πυρκαγιές Ελλάδα: Μάχη σε 63 πύρινα μέτωπα-Ηρωικές προσπάθειες Πυροσβεστών και εθελοντών-Εικόνες τραγωδίας...

Πυρκαγιές Ελλάδα: Μάχη σε 63 πύρινα μέτωπα-Ηρωικές προσπάθειες Πυροσβεστών και εθελοντών-Εικόνες τραγωδίας στα χωριά που φλέγονται (Βίντεο)

Εφιάλτη δίχως τέλος ζει η Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα  καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη ταυτόχρονα 63 πύρινα μέτωπα υπό συνθήκες θυελλωδών ανέμων που πολλαπλασιάζουν τις πύρινες φλόγες.  Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες σε Αλεξανδρούπολη, Ροδόπη, Καβάλα, Βοιωτία, Εύβοια και Κύθνο.

0
Βοιωτία πυρκαγιά Σαράντη Πρόδρομος
Διαφήμιση

Απόλυτη καταστροφή  σε χιλιάδες δασικές εκτάσεις και πανέμορφα χωριά βιώνει η Ελλάδα από τα ξημερώματα του Σαββάτου 19/8, καθώς 63 πύρινα μέτωπα βρίσκονται ταυτόχρονα σε εξέλιξη με αποτέλεσμα να έχει καταφθάσει στη χώρα μας βοήθεια από Ρουμανία και Γαλλία.

Σύνταξη:ecozen.gr

Σε εικόνα του ευρωπαϊκού δορυφόρου METEOSAT-11 αποτυπώνεται η δριμύτητα και η έκταση των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα με τα πύρινα μέτωπα που εκδηλώθηκαν νωρίτερα μέσα στην ημέρα (Δευτέρα 21.08.2023) και παρέμεναν ενεργές έως και τις 19:30, με τον καπνό να έχει καλύψει τον ουρανό αρκετών περιοχών. Πιο συγκεκριμένα, διακρίνεται η μεταφορά του καπνού πάνω από το Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο από τις δασικές πυρκαγιές σε Έβρο και Ροδόπη, πάνω από τη Βοιωτία από τη δασική πυρκαγιά στα Ψαχνά (Εύβοια), πάνω από την Πελοπόννησο από τη δασική πυρκαγιά στον Πρόδρομο (Βοιωτία) και, τέλος, πάνω από το Νότιο Αιγαίο από την πυρκαγιά στη Κύθνο.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα με τα δεκάδες πύρινα μέτωπα σε εξέλιξη, οι δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες δύο ημέρες (Τρίτη και Τετάρτη22 – 23.08.2023)

Χάρτης δορυφορικός πυρκαγιες 21 Αυγούστου 2023

Αδιανόητες σκηνές τρόμου και πανικού με εκατοντάδες ανθρώπους κάθε ηλικίας να ξεσπιτώνονται και να μεταφέρονται σε πλατείες, στάδια και δημόσια κτίρια.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν, είναι εξαιρετικά ακραίες, κυρίως λόγω των θυελλωδών ανέμων, ενώ έχει καταβληθεί τεράστια προσπάθεια για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων που ξέσπασαν ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Μεγάλο το μέτωπο στη Νέα Αρτάκη και τα Ψαχνά Ευβοίας

Οι ισχυροί άνεμοι που εξακολουθούν να πνέουν δεν επέτρεψαν ουσιαστικές παρεμβάσεις στις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής να περιορίσουν την πυρκαγιά που κατακαίει την περιοχή, με αποτέλεσμα όλο το βουνό πάνω από τη Νέα Αρτάκη να έχει παραδοθεί στις φλόγες. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι εθελοντές αλλά και τα μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας, προσπάθησαν να συγκρατήσουν περιφερειακά κάποια μέτωπα φωτιάς, ώστε να προφυλάξουν κατοικημένες περιοχές. Νωρίτερα είχε διαταχθεί η εκκένωση και της βιομηχανικής περιοχής στη Νέα Αρτάκη.

Η φωτιά έχει κάψει πευκοδάσος και έχει επεκταθεί σε ελαιοπερίβολα, αλλά και εγκαταστάσεις πτηνοτροφείων και χοιροτροφείων χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει γίνει μία αποτίμηση των ζημιών.

Πολλές περιοχές, που ήταν κυκλωμένες από τα μέτωπα της φωτιάς, βρέθηκαν χωρίς ρεύμα και νερό, καθώς ένα μεγάλο μέρος του δικτύου της ΔΕΗ έχει υποστεί ζημιές. Σε αρκετές περιπτώσεις αποκαταστάθηκαν οι βλάβες από τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ, ενώ παράλληλα τοποθετήθηκαν και γεννήτριες, για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των κατοίκων.

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Βοιωτία

 

Οι άνεμοι  είναι ιδιαίτερα ισχυροί και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και τα 7 ή 8 μποφόρ, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας και σήμερα η περιοχή βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό μαζί με την Βοιωτία και τμήμα της Φθιώτιδας.

Τη στιγμή που η ΕΡΤ μεταδίδει την είδηση για τον 80χρονο βοσκό που έχασε τη ζωή του από αναθυμιάσεις της μεγάλης πυρκαγιάς στον Πρόδρομο Βοιωτίας

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πρόδρομος Βοιωτίας, που εκδηλώθηκε κατά τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 21/8  επιχειρούν 74 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ περιοδικά επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Άμφισσα καπνοί φωτιά Βοιωτία
Θολό το τοπίο και μαύρος ο ουρανός στην  Άμφισσα όπου έφτασε ο καπνός από τη μεγάλη φωτιά στη Βοιωτία

Πόσες δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν

Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Αυγούστου στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης επιχειρούν 214 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν επίσης δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των Ο.Τ.Α.

Στην πυρκαγιά στη χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή του Προφήτη Ηλία στα Ψαχνά Ευβοίας επιχειρούν 92 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 19 Γάλλων πυροσβεστών και 30 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Επίσης, επιχειρούν και Γάλλοι πυροσβέστες.

Στην Καβάλα, στη φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση της περιοχής Διαλεκτό, επιχειρούν 85 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 12 οχήματα, ενώ επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης τραυματίστηκαν 2 πυροσβέστες και μεταφέρθηκαν σε Νοσοκομείο, ενώ ένα πυροσβεστικό όχημα υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές.

Στις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στη Ροδόπη επιχειρούν 37 πυροσβέστες με 18 οχήματα ενώ επιχειρούν 1 αεροπλάνο και 2 ελικόπτερα. Στη φωτιά στην Κύθνο, επιχειρούν 4 πυροσβέστες και μεταβαίνουν από την Αττική, άλλοι 4.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Ποιες περιοχές παρουσιάζουν ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς σήμερα 22/8:

unnamedΣύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για  την Τρίτη (22/8), προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Αττικής

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)

– Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας).

Διαφήμιση