Αρχική Special Topics Κλιματική αλλαγή: Πόσο επηρεάζει την επιλογή της εποχής για ταξίδια!

Κλιματική αλλαγή: Πόσο επηρεάζει την επιλογή της εποχής για ταξίδια!

Έναν νέο παράγοντα για το που και πότε θα ξεκινήσουν οι διακοπές τους φαίνεται να λαμβάνουν πλέον οι τουρίστες, καθώς η κλιματική αλλαγή και τα συμπτώματα αυτής επηρεάζουν ανοιχτά τις τελικές αποφάσεις για τις διακοπές. 

0
τουρισμός ποδήλατο
Διαφήμιση

 

Η αλλαγή στην τουριστική σεζόν, σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό οργανισμό TUI, είναι πλέον γεγονός, καθώς αρχίζει πλέον νωρίτερα την άνοιξη και τελειώνει το φθινόπωρο, καταγράφοντας την κλιματική αλλαγή ως έναν σοβαρό παράγοντα στις συνήθειες των τουριστών.

Ο διευθύνων σύμβουλος του TUI Σεμπάστιαν Έμπελ έκανε τα σχόλια αυτά ενώ το φετινό καλοκαίρι χαρακτηρίζεται από ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλη τη νότια Ευρώπη και αφού ανακοίνωσε πως ο TUI ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με κόστη ύψους μέχρι 25 εκατ. ευρώ εξαιτίας των πυρκαγιών στη Ρόδο.

Η εμπειρία αυτή έκανε την εταιρεία να εξετάσει το ενδεχόμενο να εισαγάγει ασφαλιστική κάλυψη των πελατών της που ταξιδεύουν σε προορισμούς οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεαστούν από φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, όπως οι πυρκαγιές, δήλωσε ο Έμπελ στη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ωστόσο η κλιματική αλλαγή μπορεί να έχει και οφέλη για τον ταξιδιωτικό όμιλο, παρατείνοντας την τουριστική σεζόν και ανοίγοντας νέους προορισμούς.

οικοτουρισμος

«Θα πηγαίνουμε στην Ελλάδα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και ρώτησα τους συναδέλφους μου μήπως θα πρέπει να ανοίξουμε τον προορισμό αυτό μέχρι το τέλος της χρονιάς, μέχρι τα Χριστούγεννα ή και μετά από αυτά», δήλωσε ο Έμπελ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως θα δοθεί έμφαση σε νέους προορισμούς στις σκανδιναβικές χώρες, τις ακτές του Βελγίου και της Πολωνίας και άλλες, καθώς οι τουρίστες αναζητούν πιο δροσερές κλιματικές συνθήκες.

«Αυτό μας δίνει περισσότερες ευκαιρίες για ανάπτυξη», υπογράμμισε.

Καύσωνες: Η Μεσόγειος θα χάσει τους τουρίστες της;

Η Μεσόγειος  κινδυνεύει να χάσει τους τουρίστες  της επειδή οι καύσωνες θα τους στρέψουν προς τα βόρεια; Κι όμως το ερώτημα αυτό που έχει τεθεί εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία από εξειδικευμένους επιστήμονες του τουρισμού τέθηκε ξανά πολύ πρόσφατα και υπάρχει απάντηση!

Η Μεσόγειος …φλέγεται από παρατεταμένους καύσωνες και πυρκαγιές, ωστόσο οι τουρίστες θα εξακολουθούν να λατρεύουν τον ήλιο της ή θα στραφούν βορειότερα και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αν συμβεί κάτι τέτοιο;

Το ερώτημα απασχολεί εκατοντάδες επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων ωστόσο, με μια μια ψύχραιμη ανάγνωση των αναλύσεων καταλαβαίνει κανείς ότι για τις επόμενες δεκαετίες η Μεσόγειος θα εξακολουθεί να αποτελεί ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα! Δεν το λέμε εμείς! Το αναλύει μεταξύ άλλων Γερμανός επιστήμονας με την περίφημη φράση: “Ο καιρός δεν θα είναι ποτέ σίγουρα καλός ούτε στην Γερμανία, ούτε στην Σκανδιναβία, παρά μόνο στο νότο!”

Το πανεπιστήμιο της Βέρνης διαπίστωνε ήδη το 2010 ότι στην ανατολική Μεσόγειο οι καύσωνες, η ένταση και η διάρκειά τους είχαν σχεδόν 7πλασιαστεί από το 1960, εν τούτοις οι «βορείως των Άλπεων» Ευρωπαίοι συνεχίζουν και φέτος να την κατακλύζουν.

Ανάλογη είναι και η εκτίμηση του Τόρστεν Κίρστγκες, καθηγητή τουριστικής οικονομίας του Πανεπιστημίου του Βίλχελμσχάφεν: «Οι καύσωνες δεν θα επηρεάσουν.

Γερμανός καθηγητής τουριστικής οικονομίας
Τόρστεν Κίρστγκες, καθηγητής τουριστικής οικονομίας του Πανεπιστημίου του Βίλχελμσχάφεν

Η εμπειρία από φυσικές καταστροφές του παρελθόντος δείχνει ότι οι τουρίστες επιστρέφουν πολύ γρήγορα και οι οικογένειες με παιδιά μπορούν να ταξιδέψουν μόνο το καλοκαίρι. Ο ήλιος θα είναι πάντα ο καθοριστικός παράγοντας, ειδικά τώρα που ο καιρός σε μας είναι άστατος και βροχερός. Ο καιρός δεν θα είναι ποτέ σίγουρα καλός ούτε στην Γερμανία, ούτε στην Σκανδιναβία, παρά μόνο στο νότο», τόνισε σε συνέντευξή του στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό «WirtschaftsWoche». Εξάλλου «η εμπειρία δείχνει ότι οι 40°C είναι η εξαίρεση σχεδόν παντού – και φέτος. Γενικώς η ζέστη δεν λειτουργεί αποτρεπτικά. Χώρες όπως η Ελλάδα είναι πολύ δημοφιλείς εδώ και δεκαετίες, παρόλο που κάνει πάντα πολλή ζέστη». Από την άνοδο της θερμοκρασίας θα ωφεληθούν «πιθανόν οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης, αλλά μόνο αν όντως κάνει ζέστη εκεί». Όμως, «ακόμα και αν πηγαίνουν στο νότο λιγότεροι την περίοδο αιχμής, θα πηγαίνουν πριν ή μετά, όταν έχει λιγότερο ζέστη – και σίγουρα καλύτερο καιρό από μας».

Διαφήμιση