Αρχική Special Topics Ρόδος: Προσπάθεια για επιστροφή στην κανονικότητα

Ρόδος: Προσπάθεια για επιστροφή στην κανονικότητα

Η Ρόδος έχει μια αποστολή αυτή την περίοδο: επιστροφή στην κανονικότητα! Το νησί εξακολουθεί να μετράει τις πληγές του από την ανυπολόγιστη ζημιά που προκάλεσαν στα …σωθικά του  οι καταστροφικές πυρκαγιές. Ωστόσο γίνονται προσπάθειες  που στόχο έχουν να αναπτερώσουν το ηθικό των κατοίκων και των επιχειρηματιών ώστε οι τουρίστες να επιστρέψουν!

0
DCIM100MEDIADJI 0041.JPG
Ρόδος, παραλία Φαληράκι
Διαφήμιση
Η Ρόδος είναι βαθιά πληγωμένη από τα σημάδια της πύρινης λαίλαπας που λυσσομανούσε επί 13 ημέρες σε κάθε ομορφιά του νησιού, αλλά το μεγάλο στοίχημα αυτή τη στιγμή είναι η επιστροφή στην κανονικότητα. Σύνταξη:ecozen.gr

Όμως τίποτε δεν μπορεί να πληγώσει την αγάπη των κατοίκων για τον τόπο τους και οι Ροδίτες είναι αποφασισμένοι να αποδείξουν στα πέρατα του κόσμου ότι η αγκαλιά τους και ο τόπος τους, χωράει τους επισκέπτες ακόμη κι εκείνους που είναι διστακτικοί και μάλιστα αυτό το καλοκαίρι!

Όλοι οι φορείς του νησιού, τοπικοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί, όπως και δημοσιογράφοι που εργάζονται στον τόπο και διατηρούν τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, δίνουν μάχη για να προχωρήσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση και αντιμετώπιση των μεγάλων ζημιών που προκάλεσαν οι πυρκαγιές. Ταυτόχρονα έχουν ως αποστολή να αναδείξουν τον τόπο και να απευθύνουν κάλεσμα στους τουρίστες του κόσμου να επιστρέψουν στο νησί .

Ρόδος επόμενη μέρα

Μεταξύ αυτών και η Δημοκρατική Ρόδου που αναφέρει στην ιστοσελίδα της  της  ότι “τα  αντανακλαστικά της κοινωνίας, λειτουργούν όπως στην πράξη αποδεικνύεται και για τις ανάγκες της επόμενης ημέρας, με την αγωνία των επιχειρηματιών σε όλο το νησί να αγγίζει “κόκκινο” για το τι μέλλει γενέσθαι”.

 

Οι επιπτώσεις από την καταστροφική πυρκαγιά που έκαιγε τη Ρόδο επί 13 ημέρες αποτυπώνονται ήδη στην τοπική οικονομία, καθώς η απόφαση αεροπορικών εταιρειών να διακόψουν προσωρινά τις πτήσεις charter είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει ντόμινο ακυρώσεων.

Ρόδος Ιαλυσός
Ρόδος, παραλία Ιαλυσός

Στις τουριστικές περιοχές της Ρόδου που δεν επηρεάστηκαν από τη φωτιά, όπως είναι η Ιαλυσός, το Φαληράκι, η Λίνδος αλλά και η πόλη της Ρόδου που την προτιμούν πολλοί τουρίστες παρότι δεν επηρεάστηκαν από τη φωτιά, επηρεάστηκαν από το κύμα ακυρώσεων που ακολούθησε. Οι κρατήσεις σημείωσαν κατακόρυφη πτώση, φτάνοντας σε ορισμένες επιχειρήσεις ακόμα και το 70% συμπαρασύροντας και τους τζίρους των καταστημάτων που ακόμα δεν έχουν καταφέρει να ισορροπήσουν και παρότι απέχουν χιλιόμετρα από τα μέτωπα της πυρκαγιάς.

Ρόδος Λίνδος!
Στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ρόδου, αρκετά μακριά από την πόλη, η γραφική, γοητευτική Λίνδος διεκδικεί επάξια τον τίτλο του ομορφότερου χωριού στο νησί και ενός από τους ωραιότερους σταθμούς σε ολόκληρα τα Δωδεκάνησα.

“Την ίδια ώρα επισκέπτες της Ρόδου που είχαν ή έχουν προγραμματίσει τις διακοπές τους στο νησί μας, ήδη από τις πρώτες ώρες που άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο εικόνες από τη φωτιά, έντρομοι προσπαθούσαν να αντλήσουν πληροφορίες για την κατάσταση στο νησί από διαδικτυακές ομάδες οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από τους ίδιους τους επισκέπτες για να μοιράζονται αξιοθέατα και όμορφες στιγμές από τις διακοπές τους”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Και παρότι οι περισσότεροι είχαν κλείσει διακοπές σε καταλύματα που δεν βρίσκονταν σε περιοχές που επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά, δεν μπορούσαν να φτάσουν στη Ρόδο εξαιτίας της διακοπής των πτήσεων τσάρτερ. Όπως δηλώνουν στη «δ» επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο βόρειο τρίγωνο του νησιού, η ζημιά που υπέστησαν από τις ακυρώσεις είναι τεράστια και ακόμα η κατάσταση δεν έχει ομαλοποιηθεί παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να προβληθεί στο εξωτερικό η πραγματική εικόνα της Ρόδου αυτή την περίοδο.
«Οι ακυρώσεις φτάνουν μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Παρά το γεγονός ότι γίνεται προσπάθεια για να προβληθεί η πραγματική εικόνα της Ρόδου στο εξωτερικό και παρά το ό,τι οι πτήσεις έχουν ξεκινήσει και πάλι, η απουσία συντονιστικού οργάνου που θα ανελάμβανε τη διαχείριση της κρίσης τις πρώτες ημέρες της φωτιάς, καταδεικνύει πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη παρέμβαση για την προστασία του τουριστικού μας προϊόντος. “Η μείωση στην κίνηση ήταν εμφανής. Οι μόνες εικόνες που μπορούσε να δει κανείς από τη Ρόδο, ήταν το δάσος να φλέγεται. Πέρα από την πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι αεροπορικές εταιρείες να διακόψουν τις πτήσεις, υπήρχαν κι εκείνοι οι επισκέπτες που ακύρωσαν μόνοι τους φοβούμενοι ότι θα χαλάσουν οι διακοπές τους. Από χθες (4/8) άρχισαν να διαφαίνονται κάποια σημάδια βελτίωσης αλλά αυτό μέχρι να ομαλοποιηθεί -αν ομαλοποιηθεί- η κατάσταση, απέχει πολύ. Η ζημιά που έχει γίνει είναι μεγάλη» λέει στη «δ», ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Ιαλυσό.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο Φαληράκι, όπου τον ρόλο ενημέρωσης των επισκεπτών που ήδη έκαναν τις διακοπές τους ή όσων είχαν προγραμματίσει να έρθουν αλλά είχαν ενδοιασμούς μη γνωρίζοντας για την έκταση της φωτιάς, ανέλαβαν επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες καταλυμάτων, αντί τα πρακτορεία με τα οποία είχαν κλείσει τις διακοπές τους ή από επίσημο φορέα.
Στις διαδικτυακές ομάδες που έχουν δημιουργηθεί από επαναλαμβανόμενους επισκέπτες της Ρόδου, ενημέρωση παρείχαν όσοι απολάμβαναν ήδη τις διακοπές τους στο νησί αναρτώντας φωτογραφίες όπου η κανονικότητα δεν είχε επηρεαστεί παροτρύνοντας κι άλλους να έρθουν στο νησί και να μην ακυρώσουν τις διακοπές τους.
Τις τελευταίες ημέρες, στις ομάδες αυτές, διαχειριστές και μέλη επισημαίνουν την ανάγκη να στηριχθεί η Ρόδος και το τουριστικό οικοδόμημα του νησιού.

Ρ'οδος δορυφορικός απολογισμός
Σύμφωνα με την πρώτη δορυφορική εικόνα που δημοσίευσε το SENTINEL 2, υπολογίζεται ότι κάηκαν πάνω από 107.000 στρέμματα μέχρι την Κυριακή (23/7).

Πολλοί επισκέπτες που δεν έφτασαν στον προορισμό τους επαναπρογραμματίζουν τις διακοπές τους για το επόμενο διάστημα αλλά και πολλοί από όσους ήδη ήρθαν σχεδιάζουν και δεύτερο ταξίδι φέτος, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να στηριχθεί η τοπική κοινωνία και η τοπική οικονομία στη μεγάλη δοκιμασία που περνά το νησί, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Όλες αυτές τις ημέρες μάλιστα τουρίστες μέλη των διαδικτυακών ομάδων αυτών που χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα ξενοδοχεία όπου διέμεναν, εξαίρουν το έργο των εθελοντών και τη φιλοξενία των Ροδιτών και η επιστροφή τους στο νησί, είναι ο δικός τους τρόπος για να πουν ευχαριστώ σε όσους τους βοήθησαν παροτρύνοντας κι άλλα μέλη να επισκεφθούν ξανά τη Ρόδο.
Ήδη πολλοί από τα μέλη που βρίσκονται αυτή την περίοδο στο νησί για διακοπές προβάλλουν την κανονικότητα που έχει επανέλθει στο νησί, ακόμα και στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, απευθύνοντας κάλεσμα σε συμπατριώτες τους να προτιμήσουν τη Ρόδο για τις διακοπές τους.

Πηγή: www.dimokratiki.gr

Διαφήμιση