Αρχική Special Topics Καλιφόρνια: Τοξικά φύκια “νεκρώνουν” τον βυθό και τη θαλάσσια ζωή

Καλιφόρνια: Τοξικά φύκια “νεκρώνουν” τον βυθό και τη θαλάσσια ζωή

Αντιμέτωπες με τοξικά φύκια βρίσκονται οι αρχές στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, τα οποία …σπέρνουν το θάνατο στον βυθό της θάλασσας, αφήνοντας πίσω τους νεκρές φάλαινες και θαλάσσια λιοντάρια.

0
U6dnImauDAE unsplash
Φωτογραφία: Yannis Papanastasopoulos / unsplash
Διαφήμιση

Συναγερμός έχει σημάνει στην Καλιφόρνια των ΉΠΑ καθώς τα τοξικά φύκια  που εμφανίστηκαν έχουν προκαλέσει το θάνατο εκατοντάδων φαλαινών και θαλάσσιων λιονταριών.

Περισσότερα από 1.000 θαλάσσια ζώα πέθαναν ή αρρώστησαν στα ανοιχτά της νότιας ακτής της Καλιφόρνια τον Ιούνιο, σύμφωνα με μια είδηση του BBC που βασίζεται σε στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA).

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο λόγος για αυτή την κατάσταση είναι τα τοξικά φύκια που έχουν εμφανιστεί στην Καλιφόρνια.

Σημειώνοντας ότι τα τοξικά φύκια είναι εποχιακά, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επιδεινώσει το πρόβλημα.

«Ακούω από πολλούς ανθρώπους που περπατούν στην παραλία και συναντούν άρρωστα ή νεκρά ζώα», είπε ο David Caron, ερευνητής βιολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.

Ο ερευνητής Ντέιβιντ Κάρον δήλωσε ότι το «δομοϊκό οξύ» που παράγεται από τα φύκια εξαπλώνεται μέσω της τροφικής αλυσίδας μεταξύ των ζώων, και τόνισε ότι τα οστρακοειδή και ορισμένα ψάρια καταναλώνουν αυτό το δηλητήριο και στη συνέχεια είδη όπως τα θαλάσσια λιοντάρια, οι φάλαινες και τα θαλασσοπούλια που τρώνε αυτά τα ζώα δηλητηριάζονται.

Επίσης, πρόσθεσε ότι ομάδες προστασίας των ζώων επεμβαίνουν σε άρρωστα ζώα με όλα τα δυνατά μέσα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της NOAA, από αυτή την κατάσταση επηρεάζονται περισσότερο οι παραλίες στη Santa Barbara και Ventura.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχα φαινόμενα το προηγούμενο διάστημα είχαν εμφανιστεί και σε ακτές της Γαλλίας και Ισπανίας.
Φύκι, θάλασσα

Κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη

Η κλιματική αλλαγή δείχνει και εδώ “τα δόντια” της, δημιουργώντας ένα ακόμη θέμα που χρήζει παρακολούθησης και αντιμετώπισης: Τα δηλητηριώδη και τοξικά φύκια, η ανάπτυξη των οποίων  στις παραλίες της Ισπανίας και της Γαλλίας έχουν αναγκάσει τις αρχές να προχωρήσουν σε ενημέρωση προς τους λουόμενους.

Μάλιστα, οι αρχές καλούν τους τουρίστες να είναι σε επαγρύπνηση μετά την ανάπτυξη τοξικών φυκών του γένoυς Ostreopsis στις παραλίες της Ισπανίας και της Γαλλίας.

Το τροπικής προέλευσης Ostreopsis έχει καταγραφεί στις μεσογειακές ακτές από τη δεκαετία του 1990, αλλά η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει σε υπερθέρμανση τα νερά των ημι-τροπικών θαλασσών γύρω από την Ευρώπη και σε αύξηση των επιπέδων του δηλητηριώδους φύκους, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών της Ισπανίας.

Σύμφωνα με το Independent, η Γαλλική Αρχή για τα Τρόφιμα, το Περιβάλλον και την Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία εξέδωσε σχετική έκθεση 40 σελίδων, που κυκλοφόρησε το Μάιο, μέσα από την οποία προειδοποιεί ότι τα μικροφύκη μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση στον άνθρωπο όταν τα κύτταρά τους ή οι τοξίνες που παράγουν είναι παρόντα στο νερό ή σε θαλασσινά.

Ακόμη τα δηλητηριώδη και τοξικά φύκια εγκυμονούν κινδύνους για να απελευθερώσουν αέρια που προσβάλλουν τους πνεύμονες.

Διαφήμιση