Αρχική Special Topics Σεισμός Κρήτη: Σε σοβαρή κατάσταση ο 46χρονος Ισπανός που ακρωτηριάστηκε από πτώση...

Σεισμός Κρήτη: Σε σοβαρή κατάσταση ο 46χρονος Ισπανός που ακρωτηριάστηκε από πτώση βράχων (Βίντεο)

Κρίσιμες ώρες για τον 46χρονο Ισπανό τουρίστα ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στο Φαράγγι της Σαμαριάς όταν βράχος αποκολλήθηκε κατά τη διάρκεια του σεισμού στην Κρήτη με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί! Μόλις κατάφεραν να τον προσεγγίσουν, ο τραυματίας μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο Νοσοκομείο Χανίων και η κατάσταση της υγείας του κρίνεται σοβαρή.

0
Χανιά φαράγγι Σαμαριάς σεισμός
Διαφήμιση

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Χανίων ο 46χρονος Ισπανός τουρίστας ο οποίος ακρωτηριάστηκε όταν στο Φαράγγι της Σαμαριάς αποκολλήθηκε βράχος τη στιγμή του σεισμού των 4,8 Ρίχτερ και συνέθλιψε το πόδι του! Τις πρώτες βοήθειες στον τραυματία έδωσε ο γιατρός που βρισκόταν μέσα στο φαράγγι  ενώ κλήθηκε και το  διασωστικό ελικόπτερο που προσγειώθηκε στη Σαμαριά, παρέλαβε τον τραυματία και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο Χανίων.

Οι δραματικές και κρίσιμες για τη ζωή του τραυματία στιγμές από τον απεγκλωβισμό του από το Φαράγγι της Σαμαριάς  μέχρι τη διαδρομή προς το ελικόπτερο με το οποίο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χανίων όπου δίνει μάχη για τη ζωή του, καταγράφονται στο βίντεο που cretalive.gr που κυριολεκτικά κόβει την ανάσα!

Οι  γιατροί στο νοσοκομείο Χανίων δίνουν μάχη να τον κρατήσουν ζωντανό. Το ατύχημα συνέβη στη μέση περίπου της διαδρομής. Ο γιατρός από την Αγ. Ρούμελη βρίσκεται στο πλευρό του τραυματία, ενώ σε εξέλιξη είναι μεγάλη επιχείρηση για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.Χανιά ατύχημα 3 Ο σεισμός έντασης 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκάλεσε την πτώση βράχων που έπεσαν με ορμή στο πόδι του, με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί. Όπως έγραψε το Cretalive, για τη διάσωσή του στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση με 8 οχήματα, 25 υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων, την 3η ΕΜΑΚ, την 3η ΕΜΟΔΕ, και 2  ελικόπτερα. Για την παραλαβή του τραυματία σηκώθηκε ελικόπτερο ενώ επί τόπου βρέθηκαν και πυροσβέστες από την Ανώπολη και τις Βρύσες.

Εκκενώθηκε το Φαράγγι της Σαμαριάς από τους 667 επισκέπτες

Εν τω μεταξύ συνεδριάσει το πολιτικό όργανο στη θέση Ξυλόσκαλο και τη σύγκλιση ΣΟΠΠ υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων και τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι οποίοι μετέβησαν εν πλω στην Αγία Ρούμελη προκειμένου να συντονίσουν επιτόπου την επιχείρηση εκκένωσης του δρυμού. Αργά το μεσημέρι της Κυριακής 13/8 ολοκληρώθηκε η επιχείρηση εκκένωσης των 667 επισκεπτών του φαραγγιού της Σαμαριάς, ενώ σε εξέλιξη είναι και η έξοδος από το Ξυλόσκαλο στον Ομαλό υπό τον φόβο νέας κατολίσθησης. Την επιχείρηση εκκένωσης συντόνισε και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής.Κλειστά όλα τα φαράγγια στα Χανιά

Στο μεταξύ, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Νίκου Καλογερή, θα παραμείνουν κλειστά για την Κυριακή 13/8 όλα τα φαράγγια της Περιφερειακής Ενότητας, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας από τη σεισμική δραστηριότητα το πρωί  στα νότια των Χανίων.

Το μήνυμα του 112 μετά τον σεισμό

Εξαιτίας της ισχυρής σεισμικής δόνησης στάλθηκε προειδοποιητικό μήνυμα από το «112» σε κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής. Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Ενεργοποίηση 112 νότια Χανιά Λόγω σεισμικής δόνησης στην περιοχής σας, αποφύγετε επικίνδυνες περιοχές (φαράγγια, βράχους)! Κίνδυνος κατολισθήσεων!! Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Επιφυλακτικός ο Ευθύμιος Λέκκας για τον σεισμό στην Κρήτη

Την εξέλιξη του φαινομένου αναμένουν οι σεισμολόγοι στην Κρήτη, μετά τη δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών που σημειώθηκε λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Σούγια το πρωί της Κυριακής.

20230209 fault surface rupture06
Εικόνα: Ευθύμιος Λέκκας

Όπως σημείωσε ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, μιλώντας στο in.gr, δεν έχουν καταγραφεί μετασεισμοί, γεγονός που τους καθιστά επιφυλακτικούς για την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας. «Δεν έχει δώσει ακόμα μετασεισμούς, πρέπει να κάνει ένα μετασεισμό μεγέθους 4 βαθμών» υπογράμμισε ο Ευθύμιος Λέκκας. Ωστόσο, όπως τόνισε, η περιοχή που εντοπίζεται το επίκεντρο μπορεί να δώσει ισχυρότερες δονήσεις. «Η περιοχή, αλλά και όλη η Κρήτη, μπορεί να δώσει σεισμούς μεγέθους ακόμα και 6 βαθμών» συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας.

Διαφήμιση