Αρχική Ειδήσεις Κλιματική αλλαγή:Δηλητηριώδη φύκια σε ακτές της Γαλλίας-Ισπανίας

Κλιματική αλλαγή:Δηλητηριώδη φύκια σε ακτές της Γαλλίας-Ισπανίας

Δηλητηριώδη και τοξικά φύκια έχουν κατακλύσει το βυθό των ακτών σε Ισπανία και Νότια Γαλλία, λόγω της υπερθέρμανσης των νερών από την κλιματική αλλαγή. 

0
φύκια
Εικόνα: unsplash/@silasbaisch
Διαφήμιση

Η κλιματική αλλαγή δείχνει και εδώ “τα δόντια” της, δημιουργώντας ένα ακόμη θέμα που χρήζει παρακολούθησης και αντιμετώπισης: Τα δηλητηριώδη και τοξικά φύκια, η ανάπτυξη των οποίων  στις παραλίες της Ισπανίας και της Γαλλίας έχουν αναγκάσει τις αρχές να προχωρήσουν σε ενημέρωση προς τους λουόμενους.

Μάλιστα, οι αρχές καλούν τους τουρίστες να είναι σε επαγρύπνηση μετά την ανάπτυξη τοξικών φυκών του γένoυς Ostreopsis στις παραλίες της Ισπανίας και της Γαλλίας.

Το τροπικής προέλευσης Ostreopsis έχει καταγραφεί στις μεσογειακές ακτές από τη δεκαετία του 1990, αλλά η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει σε υπερθέρμανση τα νερά των ημι-τροπικών θαλασσών γύρω από την Ευρώπη και σε αύξηση των επιπέδων του δηλητηριώδους φύκους, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών της Ισπανίας.

Σύμφωνα με το Independent, η Γαλλική Αρχή για τα Τρόφιμα, το Περιβάλλον και την Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία εξέδωσε σχετική έκθεση 40 σελίδων, που κυκλοφόρησε το Μάιο, μέσα από την οποία προειδοποιεί ότι τα μικροφύκη μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση στον άνθρωπο όταν τα κύτταρά τους ή οι τοξίνες που παράγουν είναι παρόντα στο νερό ή σε θαλασσινά.

Ακόμη τα δηλητηριώδη και τοξικά φύκια εγκυμονούν κινδύνους για να απελευθερώσουν αέρια που προσβάλλουν τους πνεύμονες.

Τα συμπτώματα μετά από επαφή με τα δηλητηριώδη και τοξικά φύκια περιλαμβάνουν ερεθισμό του δέρματος, ναυτία, εμετούς καθώς και συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη όπως πυρετό, πονόλαιμο, φτέρνισμα και καταρροή.

απόβλητα παραλίες

Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι παραθεριστές, οι ψαράδες και οι καθαριστές των ακτών καθώς και αυτοί που μένουν κοντά στη θάλασσα και όσοι καταναλώσουν μολυσμένα θαλασσινά.

Προκειμένου να προστατεύσουν την υγεία επαγγελματιών και τουριστών που επισκέπτονται τις παραλίες, οι αρχές ενημερώνουν το κοινό όταν υπάρχει βλέπουν φύκια στο νερό, ενώ προχωρούν ακόμη και στην απαγόρευση θαλάσσιων δραστηριοτήτων και στο κλείσιμο παραλιών.

 

Διαφήμιση