Αρχική Ειδήσεις Πως βίωσαν οι τουρίστες τη φωτιά στη Ρόδο-Πρώτο θέμα και στα βρετανικά...

Πως βίωσαν οι τουρίστες τη φωτιά στη Ρόδο-Πρώτο θέμα και στα βρετανικά ΜΜΕ

Στραμμένο το βλέμμα στη Ρόδο και στη φωτιά που καίει στο νησί για 7 πλέον ημέρες έχουν τα βρετανικά ΜΜΕ, εστιάζοντας στους Βρετανούς τουρίστες που περιγράφουν τα δραματικά λεπτά της εκκένωσης, όσο οι φλόγες πλησίαζαν απειλητικά, αλλά και στις προσπάθειες των Ροδιτών με τις πυροσβεστικές δυνάμεις όλες αυτές τις ημέρες.

0
ροδος φωτοα
Διαφήμιση

Τα βρετανικά ΜΜΕ αποτυπώνουν την εικόνα του απόλυτου εφιάλτη που έζησαν οι Βρετανοί τουρίστες, αφού το σμαραγδένιο νησί από παράδεισος μετατράπηκε σε κόλαση για τις ημέρες της διαμονής τους. Βέβαια, οι ίδιοι-που σε πολλές περιπτώσεις αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα ξενοδοχεία τους χωρίς υπάρχοντα και ταξιδιωτικά έγγραφα- επαινούν τις προσπάθειες των αρχών και των κατοίκων για τη διάσωσή τους, αλλά καταγγέλλουν την αδιαφορία και την ανοργανωσιά των αρμόδιων ταξιδιωτικών πρακτορείων που είχαν κλείσει το πακέτο διακοπών τους.

Τον γύρο του διαδικτύου έχουν κάνει οι εικόνες από το νησί που φλέγεται και θυμίζουν κόλαση. Οι φλόγες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, ενώ οι τουρίστες τρέχουν για να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα. Ο τρόμος και η απόγνωση ζωγραφισμένες στα πρόσωπά τους.

Οι Βρετανοί τουρίστες που βρέθηκαν στο νησί για τις διακοπές τους περιέγραψαν την εμπειρία τους στα βρετανικά ΜΜΕ ως τρομακτική, κάνοντας λόγο για διακοπές ρεύματος που προκαλούν χάος και εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την απουσία ενημέρωσης από τα ταξιδιωτικά τους γραφεία.

ροδος φωτια

Στην Ρόδο βρέθηκε και η 42χρονη Corinne Watson, μαζί με τον σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά. Τα Βρετανικά ΜΜΕ  μετέδωσαν ότι η οικογένεια έλαβε ένα ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα από την Tui, το οποίο ζητά «συγγνώμη για τυχόν αναστάτωση».

Όπως είπε η ίδια, σύμφωνα με τα Βρετανικά ΜΜΕ, η Tui δεν παρείχε άλλες πληροφορίες, όπως εάν η περιοχή που βρισκόταν ήταν ασφαλής ή τι θα έπρεπε να κάνει σε περίπτωση εκκένωσης.

«Σήμερα ο ουρανός σπάνια ήταν μπλε και από πάνω μας βλέπαμε τα υδροπλάνα να μαζεύουν συχνά νερό από τη θάλασσα. Το να λάβουμε πληροφορίες είναι πολύ δύσκολο. Προς το παρόν είμαστε τυχεροί, σε ένα υπέροχο ξενοδοχείο και ελπίζουμε να παραμείνει έτσι», είπε και συμπλήρωσε πως το ξενοδοχείο στο οποίο βρίσκεται φιλοξένησε αρκετά άτομα που είχαν εκκενώσει τις πληγείσες περιοχές.

«Για τους άλλους, τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους ντόπιους, είναι απαίσιο και τρομακτικό. Ελπίζω να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά», ανέφερε.

Ροδος φωτο1

«Σκηνές εμπόλεμης ζώνης»

Στην Mirror μίλησε και η Glynis Wall, η οποία μετέφερε την ιστορία της φίλης της, Eileen Mawton. Η Mawton βρέθηκε στη Ρόδο μαζί με την κόρη της και την εγγονή της και σύμφωνα με όσα ανέφεραν, εκκένωσαν το ξενοδοχείο με τα πόδια και βρέθηκαν στο αεροδρόμιο του νησιού χωρίς να έχουν πάνω τους διαβατήριο ή χρήματα.

Οι τρεις γυναίκες υποστηρίζουν πως οι διευθυντές του ξενοδοχείου όπου παραθέριζαν στο Κιοτάρι έφυγαν και άφησαν πίσω τους τους τουρίστες να περιμένουν τα λεωφορεία διάσωσης, τα οποία δεν έφτασαν ποτέ, όπως ισχυρίζονται.

«Είπαν ότι ήταν σαν εικόνες εμπόλεμης ζώνης. Όλοι γύρω τους πανικοβλήθηκαν. Υπήρχαν παιδιά και μωρά που έκλαιγαν και μητέρες που προσπαθούσαν να τα προστατέψουν από τον καπνό. Γινόταν όλο και χειρότερο και όλοι πανικοβλήθηκαν», είπε η Glynis Wall στην Mirror και τόνιζε πως τα ταξιδιωτικά πρακτορεία δεν εκτιμούν σωστά την σοβαρότητα της κατάστασης.

Την ενημέρωσαν ότι το ξενοδοχείο της κάηκε μόλις έφτασε στο νησί.

ροδος φωτο2

Η Emma Marsh κατήγγειλε στην Daily Mail πως μόλις έφτασε στην Ρόδο πληροφορήθηκε πως το ξενοδοχείο που είχαν κλείσει κάηκε ολοσχερώς.

«Κανείς από την αεροπορική εταιρεία δεν μας ενημέρωσε πριν πετάξουμε», ανέφερε.

«Το ξενοδοχείο που καταφέραμε να βρούμε έχει διακοπές ρεύματος κάθε δύο λεπτά. Δεν υπάρχει κλιματισμός και είναι απλώς ένας πλήρης εφιάλτης».

Άλλος Βρετανός παραθεριστής, ο Kieran Turner ανέφερε πως εκείνος και η οικογένειά του εκκένωσαν το ξενοδοχείο όπου έμεναν και τώρα κάνουν κάμπινγκ στην παραλία μαζί με την σύζυγό του, την 6χρονη κόρη τους και τις δύο της γιαγιάδες.

«Είναι φρικτό αυτό που συμβαίνει στους κατοίκους της Ρόδου, αλλά νιώθουμε εντελώς εγκαταλειμμένοι από το Jet2», δήλωσε.

«Λάβαμε μήνυμα εκκένωσης, κανείς δεν ξέρει που να πάει»

φωτια ροδος

Ανάμεσα στις περιοχές που εκκενώθηκαν ήταν και οι Πεύκοι. Στον οικισμό αυτό έκανε διακοπές η Carolyn Clason, η οποία περιέγραψε στην Daily Mail όσα επικράτησαν μόλις έλαβαν μήνυμα εκκένωσης από το 112.

«Πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά είναι φοβισμένες. Λάβαμε ένα μήνυμα από τις ελληνικές αρχές που μας λένε να απομακρυνθούμε, αλλά κανείς δεν ξέρει πού να πάει ή πώς να φτάσει εκεί».

«Η στάχτη από τη φωτιά είναι σαν ένα πολύ γεμάτο τασάκι που χύνεται στο πάτωμα. Οι πισίνες καλύπτονται από πυκνή στάχτη και σκόνη», περιέγραψε.

«Είναι ένας μήνας του μέλιτος που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.»

Ο μήνας του μέλιτος μετατράπηκε σε εφιάλτη για τον Lee Ruane και την σύζυγό του, Rosaleen. Το ζευγάρι από τη Βόρεια Ιρλανδία έφτασε στην Ρόδο την Τρίτη, την ημέρα που ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά.

Λίγες ημέρες αργότερα και με τη φωτιά να μαίνεται ανεξέλεγκτη, το ζευγάρι αναγκάστηκε να εκκενώσει το ξενοδοχείο στο οποίο έμενε. O Ruane περιέγραψε στο BBC πως ένιωσαν εγκλωβισμένοι και εγκαταλελειμμένοι.

«Εκκενώσαμε από το ξενοδοχείο σήμερα περίπου στις δύο και δεν είχαμε καμία επικοινωνία από το Jet2, από το ξενοδοχείο μας, τίποτα. Είναι ένας μήνας του μέλιτος που δεν θα ξεχάσουμε, αυτό είναι σίγουρο», είπε.

«Έμοιαζε σαν το τέλος του κόσμου.»

φωτια ροδος2

Η οικογένεια του Ian Murrison εγκατέλειψε το ξενοδοχείο τους στο Κιοτάρι μόλις έλαβαν μήνυμα εκκένωσης και περπάτησαν για πέντε χιλιόμετρα, μέχρι την παραλία Γεννάδι. Όπως είπε ο ίδιος στο Sky News, όταν έφτασαν στην παραλία δεν υπήρχε πολύς κόσμος, με τους περισσότερους να είναι εφησυχασμένοι πως γλίτωσαν από τη φωτιά.

«Τις επόμενες ώρες ο αριθμός των ανθρώπων σε εκείνη την περιοχή απλώς αυξήθηκε και αυξήθηκε, και στη συνέχεια, καθώς έπεφτε το φως, οι άνθρωποι γίνονταν όλο και πιο ανήσυχοι για το πώς θα έφευγαν», είπε.

«Έμοιαζε κυριολεκτικά σαν το τέλος του κόσμου. Οι φλόγες ήταν πλέον πολύ πιο ορατές, γιατί φυσικά είναι νύχτα και δεν μπορούσαμε να το δούμε αυτό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ξαφνικά πήδηξαν φλόγες στον ουρανό. Ο ουρανός ήταν εντελώς πορτοκαλί από μακριά», δήλωσε.

Η οικογένεια του Ian Murrison κατάφερε να επιβιβαστεί σε ένα από τα σκάφη που μετέφεραν τους διασωθέντες. Όπως αναφέρουν, υπήρχαν ακόμη εκατοντάδες άτομα στο Γεννάδι που περίμεναν να φύγουν με τα σκάφη, ενώ η παραλία είχε γεμίσει με βαλίτσες που οι τουρίστες παράτησαν πίσω τους στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν με ασφάλεια από το σημείο.

Γυναίκα, με καταγωγή από τη Νότια Ουαλία, δήλωσε ότι οι εθελοντές αγκάλιασαν τους ταλαιπωρημένους τουρίστες, ενώ τους παρείχαν φαγητό, καταφύγιο και νερό. Την ώρα που ο σύζυγός της και οι δύο μικροί γιοι της ετοιμάζονταν να κοιμηθούν στο πάτωμα ενός σχολείου, ένας εθελοντής ήρθε να ρωτήσει αν υπήρχε κάποια τετραμελής οικογένεια μεταξύ εκείνων που είχαν βρει καταφύγιο στο σχολείο.

Η ίδια δήλωσε στο BBC: «Ο σύζυγός μου σήκωσε το χέρι του ψηλά. Ημασταν η μόνη τετραμελής οικογένεια εκεί. Ο εθελοντής είπε ότι μια τοπική οικογένεια είχε χώρο για εμάς. Τώρα μένουμε μαζί».

Η κα. Σαβάτζι και η οικογένειά της μοιράζονται το σπίτι με άλλες δύο οικογένειες από τη Γερμανία και την Πολωνία.

«Λατρεύω το πώς πέντε εθνικότητες έχουν έρθει μαζί για να βοηθήσουν η μία την άλλη. Είναι καθαρή τύχη που βρήκαμε αυτό το σπίτι. Η οικογένεια είναι υπέροχη», δήλωσε η Βρετανιδα προσθέτοντας ότι «θα έπρεπε να υπάρχουν κενά αεροπλάνα για να πάρουν τους ανθρώπους και όχι να καταφθάνουν άλλα γεμάτα».

Διαφήμιση