Αρχική Special Topics Ρόδος: Σοκάρουν οι αριθμοί για την επιχείρηση εκκένωσης-Ασφαλείς οι τουρίστες

Ρόδος: Σοκάρουν οι αριθμοί για την επιχείρηση εκκένωσης-Ασφαλείς οι τουρίστες

Η μεγαλύτερη επιχείρηση ταυτόχρονης απομάκρυνσης χιλιάδων πολιτών που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλαδα, σημειώθηκε στη Ροδο! 19.000 έλληνες και ξένοι επισκέπτες στο νησί μετακινήθηκαν με ασφάλεια σε συνεδριακά κέντρα,αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολεία. Γραφείο Εξυπηρέτησης τουριστών από σήμερα στο αεροδρόμιο. 

0
Ρόδος πλοία μεταφορά
Διαφήμιση

Αργά ο βράδυ του Σαββατου 22/07/23 εξεδώθησαν νέες εντολές εκκένωσης των οικισμών Λίνδου,Πεύκης και Κάλαθου ενώ από τις 5.46 τα ξημερώματα τις Κυριακής επιχειρουν ενισχυμένες πυροσβεστικές δυνάμεις με επιγεια και αεροπορικά μέσα σε ένα νησί που πνέουν άμεμοι 7 και 8 μποφόρ!

Ρόδος μετακίνηση τουριστών 2 220723

Η προληπτική εκκένωση ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας .Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς σε ασφαλή σημεία κατοίκων και τουριστών που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη χώρα, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση περίπου 19.000 ατόμων.

Τα 16.000 μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και τα 3.000 με πλωτά.Μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε συνεδριακά κέντρα,αθλητικές εγκαταστάσεις και σχολεία.

Πολλά άτομα κυρίως ηλικιωμένα, αλλά και άτομα με ειδικές ανάγκες απεγκλωβίστηκαν με υπηρεσιακά οχήματα της αστυνομίας, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός των πολιτών μετακινήθηκε με τουριστικά λεωφορεία, σκάφη του Λιμενικού και ιδιόκτητα πλοία που επιτάχθηκαν απο το ΛΣ.Μόνο από δυο χωριά το Λιμενικό απεγκλώβισε δια θαλάσσης 2.500 άτομα

Σημαντική ήταν η συνδρομήτων κατοίκων σε αυτή την επιχείρηση από τους οποίους, άλλοι  μετέφεραν τουρίστες με ιδιωτικά μέσα και άλλοι  κατήυθυναν τους πυροσβέστες στις εστίες φωτιάς.

Στο μεταξύ το γύρο του διαδικτύου έχουν κάνει οι εικόνες από το νησί που φλέγεται και θυμίζουν κόλαση. Οι φλόγες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, ενώ οι τουρίστες τρέχουν για να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα. Ο τρόμος και η απόγνωση ζωγραφισμένες στα πρόσωπά τους.

Οι Βρετανοί τουρίστες που βρέθηκαν στο νησί για τις διακοπές τους περιέγραψαν την εμπειρία τους στα βρετανικά μέσα ως τρομακτική, κάνοντας λόγο για διακοπές ρεύματος που προκαλούν χάος και εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την απουσία ενημέρωσης από τα ταξιδιωτικά τους γραφεία.

Οι εκκενώσεις οικισμών

Πιο συγκεκριμένα και  σύμφωνα με στοιχεία από την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου συνολικά εκκενώθηκαν προληπτικά οι παρακάτω οικισμοί: Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνας, Λάερμα, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκης, Μάσσαρη, Χαράκι αλλά και από ξενοδοχεία των περιοχών αυτών.

Απο τα ξημερώματα της Κυριακής επιχειρούν 266 πυροσβέστες, 16 πεζοπόρα, 42 οχήματα, 4 ελικόπτερα και τρία αεροπλάνα, ενώ την επιχείρηση συντονίζει ένα ακόμη ελικόπτερο.

Οι επιχειρήσεις εξελίσσονται σε  τρία ενεργά μέτωπα. Στο Κιοτάρι και νοτιοδυτικά προς Γεννάδι όπου χωματουργικά επιχειρούν για να μην περάσει η φωτιά το ρέμα, Απόλλωνα προς Προφήτη Ηλία .Υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις και γίνεται προσπάθεια να μην επεκταθεί βορειότερα προς το πυκνό δάσος και στην περιοχή Λαέρμων-Γαδουρά.Οι πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με τις φλόγες, που σε πολλά σημεία ξεπερνούσαν σε ύψος τα 5 μέτρα και με δυνατούς ανέμους να πνέουν στην περιοχή. 

 

Help Desk στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών ήδη μετακινείται στη Ρόδο για να εγκαταστήσει από σήμερα, στις 17:00, εντός του αεροδρομίου του νησιού Help Desk για τη διευκόλυνση, σε συνεργασία με τις οικείες πρεσβείες, της έγκαιρης αναχώρησης επισκεπτών, οι οποίοι έχουν απωλέσει τα ταξιδιωτικά έγγραφά τους, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

Ακόμη, προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών εγκαθίσταται στην Πολιτική Προστασία για να ενισχύσει την προσπάθεια διαχείρισης της κατάστασης κατά το μέρος που αφορά τη διεθνή επικοινωνία με πρεσβείες και πολίτες, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών.Τα τηλέφωνα για όσους έχουν χάσει τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα φαίνονται παρακάτω:

Ρόδος help desk

Μετά το help desk που έστησε το υπουργείο Εξωτερικών και

το Υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε πριν λίγο ότι συστήνει εκτάκτως help desk στην πόλη της Ρόδου όπου μπορούν να απευθύνονται τουριστικοί φορείς και ταξιδιωτικά γραφεία στα παρακάτω τηλέφωνα:

2241044335- 2241044330

 

Κυβερνητικό κλιμάκιο

Στη Ρόδο έφτασε το μεσημέρι της Κυριακής 23/07/23 κυβερνητικό κλιμάκιο για το θέμα της μεγάλης πυρκαγιάς στη Ρόδο η οποία εξακολουθεί να μαίνεται στην περιοχή ΑπολλώνωνΛαέρμων και Λάρδου.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο απαρτίζεται από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή Χρήστο Τριαντόπουλο και την υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη. Στο νησί βρίσκεται ήδη ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς.

Διαφήμιση