Αρχική Special Topics Ρόδος: Έκτη ημέρα πύρινης λαίλαπας και νέες εκκενώσεις χωριών

Ρόδος: Έκτη ημέρα πύρινης λαίλαπας και νέες εκκενώσεις χωριών

Η Ρόδος φλέγεται για έκτη ημέρα και χωριά εξακολουθούν να εκκενώνονται με αποτέλεσμα στο νησί να επικρατούν πρωτοφανείς σκηνές απόγνωσης και φρίκης για το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς

0
Ρόδος facebook
Διαφήμιση

 

Η Ρόδος για έκτη ημέρα  βρίσκεται αντιμέτωπη με τις πυρκαγιές που μαίνονται εκτός ελέγχου ενώ η σημερινή ημέρα 23/7 έχει χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα επικίνδυνη -κατηγορία συναγερμού 5 για εκδήλωση πυρκαγιών στην περιοχή!

Σύνταξη: ecozen.gr

Η μεγάλη πυρκαγιά εξακολουθεί να κατακαίει δάση, καλλιέργειες, σπίτια και περιουσίες στο νησί της Ρόδου, ενώ από το απόγευμα του Σαββάτου 22/7 χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες αναγκάστηκαν να εκκενώσουν χωριά και τουριστικές μονάδες για να προστατέψουν τις ζωές τους.

Ρόδος πλοία μεταφορά

Τα δραματικά μηνύματα  του 112 για εκκενώσεις χωριών

Νωρίς το πρωί της Κυριακής 23/7 οι αρχές έδωσαν εντολή οι κάτοικοι των χωριών Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι της Ρόδου να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τις κοινότητες αυτές και να κινηθούν προς την πόλη της Ρόδου! Το μήνυμα το οποίο εστάλη μέσω του 112, ανέφερε:  «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Μάσαρη Μαλώνας και Χαράκι, εκκενώστε τώρα προς Ρόδο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών»

Νωρίτερα, περίπου τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 22/3 είχε ζητηθεί η εσπευσμένη απομάκρυνση όσων βρίσκονταν στα χωριά της Λίνδου και της Καλάθου καθώς και στον οικισμό των Πεύκων, σύμφωνα με επείγουσα ειδοποίηση του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής. Αυτά τα δύο χωριά και ο οικισμός βρίσκονται στις πλέον τουριστικές περιοχές της Ρόδου.

Ρόδος πυρκαγιά εθελοντές

Είχε προηγηθεί μήνυμα από το 112 για τους οικισμούς Γεννάδι και Κιοτάρι που καλούσε τους κατοίκους να απομακρυνθούν, να κατευθυνθούν προς το Πλημμύρι.

Ερωτηματικά για τα συστήματα πυροπροστασίας των μεγάλων τουριστικών μονάδων

Εκατοντάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς προορισμούς και φιλοξενήθηκαν είτε σε πλοία είτε σε ξενοδοχεία. Αξίζει να αναφερθεί ότι μεγάλες τουριστικές μονάδες κινδύνεψαν σοβαρά από τις φλόγες με αποτέλεσμα να τίθεται  θέμα για τα μέτρα πυροπροστασίας των υπερπολυτελών αυτών μονάδων και τον κανονισμό που ισχύει για την άδεια λειτουργίας εφόσον δεν τηρούνται βασικές προϋποθέσεις πυροπροστασίας. Όλα αυτά τα θέματα θα εξεταστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες των ελεγκτικών αρχών προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες και σε όσους με την αμέλειά τους συνέβαλαν ώστε οι πυρκαγιές να λάβουν ανεξέλεγκτες και καταστροφικές διαστάσεις!

ρόδος εθελοντές Πηγή Ροδίων Παιδεία
(Πηγή facebook Ροδίων Παιδεία)

Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση στο facebook :300 περίπου πυρόπληκτοι επισκέπτες του νησιού μας βρίσκουν καταφύγιο στις εγκαταστάσεις του αθλητικού κέντρου ΡΟΔΙΩΝ άθλησις. Είναι συγκινητική η προθυμία των ανθρώπων του σχολείου που προσέτρεξαν, αμέσως, και σε ελάχιστο χρόνο, να ετοιμάσουν όσο καλύτερα γινόταν τις υποδομές του σχολείου. Είναι συγκινητική η απίστευτη συνδρομή των εθελοντών που έρχονται από παντού για να συνδράμουν με κάθε τρόπο και σε ό,τι χρειαστεί.

Ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου για να διευκολυνθεί η απομάκρυνση ξένων πολιτών στην Ελλάδα λόγω των δασικών πυρκαγιών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο επικοινωνίας 210-3681730.

Το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε επιπρόσθετα τηλέφωνα επικοινωνίας στα οποία μπορούν να καλούν αποκλειστικά ξένοι πολίτες τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων.

Πρόκειται για τους αριθμούς 210-3681259 και 210-3681350. Το υπουργείο Εξωτερικών πάντως παρακαλεί τόσο τους Έλληνες όσο και τους ξένους πολίτες που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να επικοινωνούν απευθείας και αποκλειστικά με την Πολιτική Προστασία στο τηλέφωνο 112.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στη Ρόδο

Στο νησί έφθασε το βράδυ του Σαββάτου  22/7 κυβερνητικό κλιμάκιο με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή Χρήστο Τριαντόπουλο, την υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη και τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Παππά.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής

Την πυρκαγιά μάχονταν μετά τη δύση του ηλίου, όταν σταμάτησαν να επιχειρούν εναέρια μέσα, επίγειες δυνάμεις, Με C-130 μεταβαίνουν στο νησί άλλες 2 ομάδες ΕΜΟΔΕ. Το Σάββατο επιχείρησαν στα μέτωπα 3 Air Tractors, 1 ελικόπτερο Mi8, 2 Erickson, 4 CL-415, 2 Chinook, 1 AB214 και ένα Super Puma σε συντονιστικό ρόλο.

Φιλοξενία και διατροφή πληγέντων

Σε συνεννόηση με Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ρόδου έχουν διατεθεί για φιλοξενία και διατροφή πολιτών που απομακρύνθηκαν νωρίτερα προληπτικά από τα ξενοδοχεία τους συνεδριακοί χώροι ξενοδοχείων ικανοί να φιλοξενήσουν 3.190 ανθρώπους. Από το υπουργείο Ναυτιλίας διατέθηκαν για τον ίδιο σκοπό ήδη 3 πλοία Ε/ΟΓ. Πρόκειται για τα Παναγία Σκιαδανη (600), Δωδεκάνησος Εξπρές (347) και Blue Star Chios (300). Συνολικά μπορούν να υποδεχθούν 1.247 ανθρώπους.

Εξασφαλίστηκαν μέσω της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού 70 τουριστικά λεωφορεία για τη μεταφορά τουριστών όπου χρειάζεται.

Διαφήμιση