Αρχική Special Topics Συναγερμός κατηγορίας 5: Σε επιφυλακή το κράτος για το … φαινόμενο Καναδά

Συναγερμός κατηγορίας 5: Σε επιφυλακή το κράτος για το … φαινόμενο Καναδά

Συναγερμός κατηγορίας 5  έχει τεθεί σε εφαρμογή από τα ξημερώματα  σε όλη την Ελλάδα, με φόβους να εκδηλωθεί το φαινόμενο Καναδά με τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν πρόσφατα τη χώρα. Ο συναγερμός αφορά κυρίως 6 Περιφέρειες, εξαετίας των ακραίων θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν αλλά και των ισχυρών ανέμων που αναμένονται.

0
Καναδάς πυρκαγιές 2023
Διαφήμιση

 

Για πρώτη φορά εφέτος το καλοκαίρι συνολικά 6 Περιφέρειες της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού 5 για το ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιάς, ενώ  οι αρμόδιες Αρχές φοβούνται το πρόσφατο φαινόμενο Καναδά με τις καταστροφικές  πυρκαγιές!

Σύνταξη: ecozen.gr

Αξίζει να επισημανθεί ότι άλλες 9 Περιφέρειες βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό της κλίμακας 4.

Το φαινόμενο Καναδά που τρομάζει τους μετεωρολόγους

Στην πραγματικότητα μια πρωτοφανή εικόνα παρουσιάζει ο χάρτης της Γενικής Γραμματείς Πολιτικής Προστασίας για την Κυριακή, στον οποίο -ούτε λίγο ούτε πολύ- 15 περιοχές στη χώρα είναι στο «κόκκινο», δηλαδή σε κατάσταση συναγερμού με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι οι καιρικές συνθήκες στη χώρα μας για πρώτη φορά  προσομοιάζουν με εκείνες που ετοίμασαν το…έδαφος για το φαινόμενο Καναδά με τις πυρκαγιές που έπληξαν μεγάλο κομμάτι της χώρας

ΧΑΡΤΗΣ ΑΚΡΑΙΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ
Πιο αναλυτικά, ακραίος  κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) ισχύει καθ’  όλη τη διάρκεια της Κυριακής 23/7 για τις εξής περιοχές, ανάμεσά τους και η Ρόδος που ήδη πλήττεται από καταστροφικές πυρκαγιές.

  1. Περιφέρεια Αττικής
  2. Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
  3. Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Μεσσηνίας)
  4. Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)
  5. Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
  6. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  1. Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  2. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου)
  3. Περιφέρεια Κρήτης
  4. Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
  5. Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου)
  6. Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας)
  7. Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Καρδίτσας, ΠΕ Τρικάλων)
  8. Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕ Κοζάνης)
  9. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Πιερίας, ΠΕ Ημαθίας, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Πυρκιγιά Ρόδος 2

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος τύπου της πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης στο ΟΡΕΝ το πρωί της Κυριακής 23/7  πρόκειται για ένα «εκρηκτικό μείγμα με ελάχιστη υγρασία, υψηλή θερμοκρασία εδάφους και ατμόσφαιρας και ισχυρούς ανέμους που μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως αυτές που έζησαν Γαλλία και Ιταλία το 2022 αλλά και το φαινόμενο Καναδάς  φέτος με ακραίες πυρομετεωρολογικές συνθήκες».

«Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξαν τόσες περιοχές στο “κόκκινο”. Οι καταστάσεις είναι εκρηκτικές η παραμικρή σπίθα μπορεί να προκαλέσει καταστροφή» πρόσθεσε ο κ Βαθρακογιάννης.

Ειδικά, δε, για τη Ρόδο, η οποία είναι στις 15 «κόκκινες» περιφέρειες, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής είπε ότι η κατάσταση της φωτιάς είναι «δύσκολη».

Σάκης Αρναούτογλου: Η Κυριακή 23/7 θα είναι η χειρότερη ημέρα

Εν τω μεταξύ, σήμερα, Κυριακή, θα είναι η χειρότερη ημέρα του κύματος μεγάλης ζέστης που είναι σε εξέλιξη, ανέφερε ο προγνώστης της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου, επιχείρησε να δώσει μια «ανάσα» σε όσους περιμένουν την πτώση της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με το μετεώγραμμα που ανήρτησε στη σελίδα του στο Facebook ο Σάκης Αρναούτογλου, από τα μέσα της εβδομάδας που ξεκινά αναμένεται η «αποδρομή» του καύσωνα.
Ο ίδιος κάνει, μάλιστα, λόγο για «μεγαααλη διόθρωση προς τα… κάτω» της θερμοκρασίας και «σε κανονικά επιτέλους για τη χώρα μας για την περίοδο που διανύουμε επίπεδα».

φωτιά Ρόδος 2023

Οι πιο θερμές και επικίνδυνες ώρες της Κυριακής 23/7

Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι από τις πρώτες πρωινές ώρες έως τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 23.07.2023, στο δυτικό μέτωπο της πυρκαγιάς αναμένεται πρόσκαιρη μεταβολή της διεύθυνσης του ανέμου σε βόρειους/βορειοανατολικούς, ενώ μετά τις μεσημβρινές ώρες αναμένουμε εκ νέου στροφή των ανέμων σε βόρειες/βορειοδυτικές διευθύνσεις. Οι πλέον δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένονται κατά τις θερμές ώρες (11:00 – 18:00) της Κυριακής 23.07.2023, οπότε και η ένταση των ανέμων θα αυξηθεί με την ευφλεκτότητα να είναι εξαιρετικά υψηλή (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 7%).

Για σήμερα Κυριακή 23-7-2023 αναμένεται νέα θερμική έξαρση αισθητή σε όλη τη χώρα γι’  αυτό και υπάρχει συναγερμός για τον κίνδυνο να εκδηλωθεί φαινόμενο Καναδά με τις καταστροφικές πυρκαγιές. Τη  Δευτέρα 24-7-2023 προβλέπεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών αλλά την Τρίτη 25-7-2023 και την Τετάρτη 26-7-2023 η ΕΜΥ περιμένει τρίτη θερμική έξαρση ενώ από Πέμπτη 26-7-2023 θα υπάρξει αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε όλη σχεδόν τη χώρα.
Σήμερα Κυριακή 23-7-2023 οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

  • α. στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου τους 44 και της Θεσσαλίας τους 45 βαθμούς Κελσίου
  • β. στη νησιωτική χώρα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου

Πρόσκαιρη πτώση θερμοκρασίας έως και 5 βαθμών Κελσίου τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα 24-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

α. στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου

β. στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.           

Η πιο θερμή ημέρα όλων των δεκαετιών έρχεται  την Τετάρτη 26/7!

Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία την Τρίτη 25-7-2023 και την Τετάρτη 26-7-2023 αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα. Μάλιστα σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς το θερμόμετρο αναμένεται να αγγίξει θερμοκρασία – ρεκόρ στους 48 βαθμούς Κελσίου!

Όμως, την Πέμπτη 27-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να σημειώσει αισθητή πτώση σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Διαφήμιση