Αρχική Special Topics ΟΦΥΠΕΚΑ: “Κόκκινος” συναγερμός για έντομα και φυτά στην Ελλάδα

ΟΦΥΠΕΚΑ: “Κόκκινος” συναγερμός για έντομα και φυτά στην Ελλάδα

Περισσότερα από 10.000 ζώα και 7.000 φυτά σε όλη τη χώρα κινδυνεύουν με αφανισμό. Η σύνταξη του εγχώριου Κόκκινου Καταλόγου με τα απειλούμενα είδη φυτών και εντόμων συνεχίζεται.Η Ελλάδα, παρότι κατέχει σε έκταση μόλις  6% της μεσογειακής περιοχής,φιλοξενεί σχεδόν το 26% των φυτών της μεσογειακής χλωρίδας. 

0
Έντομα Graphocephala coccinea 6
Διαφήμιση

 

O Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης (ICUN), την Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία και την Ελληνική Βοτανική Εταιρεία ξεκίνησαν τέλη του προηγούμενου έτους να καταγράφουν την κατάσταση που βρίσκονται τα αυτόχθονα είδη της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας.

Τζιτζικια

Απώτερος σκοπός η σύνταξη του εγχώριου Κόκκινου Καταλόγου μέχρι το τέλος της χρονιάς και ο εντοπισμός των απειλούμενων ειδών.

ΟΦΥΠΕΚΑ: ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΙΔΩΝ

Συνολικά, η αναθεώρηση του Κόκκινου βιβλίου των απειλούμενων ειδών της Ελλάδας -ο τελευταίος κατάλογος καταρτίστηκε το 2009- περιλαμβάνει περισσότερα από 10.000 ζώα και 7.000 φυτά σε όλη τη χώρα. Ο αριθμός είναι εντυπωσιακός, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην προηγούμενη καταγραφή είχαν εξεταστεί μόλις 1.013 είδη ζώων και 300 είδη φυτών. Μάλιστα, η αξιολόγηση γίνεται με βάση τα διεθνή πρότυπα της IUCN, η οποία είναι υπεύθυνη για τον παγκόσμιο κατάλογο που ξεπερνά τα 130.000 είδη. Στο έργο συμμετέχουν περισσότεροι από 141 ειδικοί ζωολόγοι και βοτανικοί επιστήμονες.

Φυτό Ajuga reptans LC0138
Ajuga reptans LC0138

Στόχος η ταξινόμηση των απειλών

«Η αξιολόγηση θα αποτελέσει ένα υπόβαθρο για τα είδη που εξετάστηκαν ώστε να αναζητηθούν τα κενά στη γνώση και να υλοποιηθούν περαιτέρω ερευνητικά έργα για την κάλυψη τους. Τέτοια κενά φαίνονται να υπάρχουν για αρκετά είδη της ελληνικής χλωρίδας σε επίπεδο ταξινομικό, πληθυσμιακό αλλά και σχετικά με τις χρήσεις τους ή τις απειλές που αντιμετωπίζουν», εξηγεί ο Δημήτρης Ράπτης,Υποψήφιος Διδάκτωρ στο τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, ένας από τους συμμετέχοντες ερευνητές. «Η σημασία του έργου είναι υψηλή και θα προσφέρει σημαντική πληροφορία μόλις ολοκληρωθεί, τόσο σε εθνικό όσο και παγκόσμιο επίπεδο, καθώς τα ενδημικά είδη της χώρας μας θα είναι διαθέσιμα για όλους στην κεντρική σελίδα της IUCN», καταλήγει.

Φυτό Limonium perezii 3
Limonium perezii 3

Ο ίδιος, ασχολήθηκε κυρίως με την οικογένεια Lamiaceae, η οποία περιλαμβάνει ημιθαμνώδη, φρυγανώδη και ποώδη είδη. «Ένας σημαντικός αριθμός των κοινών ειδών φαίνεται να μην ανήκει σε κάποια κατηγορία κινδύνου. Ωστόσο, τα περισσότερα σπάνια ενδημικά είδη ανήκουν σε κατηγορίες κινδύνου», σημειώνει και συνεχίζει λέγοντας πως «βασικός στόχος του έργου είναι η χάραξη κατευθυντήριων γραμμών για τη διατήρηση των ειδών της Ελλάδας, ειδικά όσων κινδυνεύουν».

Φυτό Limonium scabrum00
Limonium scabrum00

Σήμερα, η Ελλάδα, παρότι κατέχει σε έκταση μόλις το 6% της μεσογειακής περιοχής, διαθέτει περισσότερα από 7.000 είδη και υποείδη φυτών, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο 26% των φυτών της μεσογειακής χλωρίδας. Η πολύτιμη αυτή βιοποικιλότητα απειλείται με συρρίκνωση κυρίως από την υπερεκμετάλλευση της φύσης, την καταστροφή των δασών αλλά και των παράκτιων περιοχών.

Φυτό Lamium purpureum jamestown1

Διαφήμιση