Αρχική Ειδήσεις Αταλάντη:Ζημιές σε κτίρια και καθίζηση σε παραλία άφησε πίσω του ο σεισμός

Αταλάντη:Ζημιές σε κτίρια και καθίζηση σε παραλία άφησε πίσω του ο σεισμός

Αν και ταρακούνησε για τα καλά την Αταλάντη-και όχι μόνο-ο σεισμός 4,8 της κλίμακας Ρίχτερ το μεσημέρι της Πέμπτης, οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί, ξεκαθαρίζοντας  πως δεν συνδέεται με το γνωστό ρήγμα της περιοχής, το οποίο προκάλεσε τεράστια καταστροφή το 1894.

0
σεισμοσ
Διαφήμιση

Ωστόσο, η δόνηση που σημειώθηκε ανησύχησε τους κατοίκους καθώς ήταν αρκετά αισθητή ενώ προκάλεσε και μικρής έκτασης ζημιές.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ,  σε κτίρια στα χωριά Έξαρχος, Καλαπόδι και Γουλέμη ενώ παρατηρήθηκε και καθίζηση τμήματος της παραλίας «Μύλος των Γιάλτρων», στην Αιδηψό. Αρκετοί κάτοικοι στον Έξαρχο που είδαν τα σπίτια τους να αποκτούν ρωγμές φιλοξενήθηκαν σε φιλικά τους πρόσωπα με τους περισσότερους να περνούν μία δύσκολη βραδιά λόγω των μετασεισμών.

Στο χωριό επικρατεί ψυχραιμία και όχι πανικός. «Ελπίδα όλων των κατοίκων εδώ είναι να ήταν ο κύριος σεισμός των 4,8 Ρίχτερ και φυσικά τα δύσκολα να έχουν μείνει πίσω» ανέφερε η ρεπόρτερ της ΕΡΤ.

Στην περιοχή αναμένονται κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών για να κάνουν αυτοψία σε οικίες, καταστήματα, ενώ ζημιές έχει υποστεί και το δημοτικό σχολείο, το οποίο έμεινε σήμερα κλειστό.

Η σεισμική δόνηση των 4,8 Ρίχτερ προκάλεσε προβλήματα και στην Ιστιαία Αιδηψού όπου, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Κοτζιά, μια παραλία υπέστη καθίζηση.

«Τον σεισμό τον καταλάβαμε για τα καλά. Ήταν πολύ έντονο το ταρακούνημα σε όλο τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού. Μετά τις σεισμικές δονήσεις, στην παραλία ”Μύλος των Γιάλτρων”, μέσα στον κόλπο των Λουτρών της Αιδηψού, είχαμε μία υποχώρηση ουσιαστικά της παραλίας», ανέφερε στην ΕΡΤ.

αιδηψος

Σεισμική ακολουθία-Τι λέει ο Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών

Μιλώντας στο Open την εκπομπή Ανοιχτή Επικοινωνία ο Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης αναφέρει πως: «Ο κόσμος ανησυχεί πολύ γιατί στην περιοχή γιατί υπάρχουν ιστορικές μνήμες δύο μεγάλων σεισμών το 1894 που είχαν επιφέρει την ερημοποίηση της περιοχής. Τα προηγούμενα χρόνια, η προηγούμενη γενιά σεισμολόγων είχε μυθοποιήσει αυτό το ρήγμα και είχε εκτιμήσει πως σε 100 χρόνια θα είχαμε έναν καινούριο σεισμό. Βέβαια καινούριες μελέτες απέδειξαν πως αυτό ήταν αβάσιμο αλλά οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ταλαιπωρηθεί από αυτό. Πρέπει να είμαστε λοιπόν προσεκτικοί όταν λέμε πως συνοδεύει με το ρήγμα της Αταλάντης και να αρχίσει ξανά αυτή η φιλολογία. Αυτό το ρήγμα είναι τελείως διαφορετικό. Η περιοχή αυτή δεν ήταν αρκετά μελετημένη προς τη σεισμικότητα γιατί δεν είχε δώσει προηγουμένως σεισμούς. Ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερ έγινε σε μια περιοχή χωρίς μεγάλο ιστορικό παρελθόν ως προς τους σεισμούς. Δεν υπήρχαν μεγάλα χαρτογραφημένα ρήγματα. Το μόνο που μπορούμε να βασιστούμε στην ίδια τη σεισμικότητα που μας δείχνει πως προχωράει η ακολουθία αλλά μας δείχνει και πληροφορίες για το ποια περιοχή έχει ενεργοποιηθεί, ποια ζώνη είναι σεισμική. Τώρα υπάρχει μια ενεργοποίηση με κατεύθυνση βορειοδυτικά – νοτιοανατολικά η οποία έχει αρχίσει πια και εκτείνεται σε περίπου 9-10 χιλιόμετρα μήκος, το οποίο δεν είναι μικρό».

Σύμφωνα με τον κ. Καραστάθη, στην περιοχή έχουν σημειωθεί 50 μετασεισμοί ωστόσο δεν υπήρξε ακόμα κάποιος μεγάλος μετά την δόνηση των 4,8 Ρίχτερ.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία για να ανησυχήσει ο κόσμος αλλά πρέπει να είναι προετοιμασμένος καθώς περιμένουμε τις επόμενες ώρες κάποιον μετασεισμό πάνω από 3- 3,5 Ρίχτερ», κατέληξε ο ειδικός.

MYLOS0 2 449x600

Λέκκας: Το περίεργο φαινόμενο μετά τον σεισμό

Για την δόνηση που σημειώθηκε στην Αταλάντη μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας.

«Ήταν μία ήσυχη νύχτα απόψε, δεν είχαμε έντονη σεισμικότητα, βεβαίως είχαμε κάπου 30 σεισμούς μετά από 3.33 η ώρα που εκδηλώθηκε ο κύριος σεισμός της τάξεως των 4,8 Ρίχτερ. Έχουμε να κάνουμε με πολύ μικρούς σεισμούς, 1-1,5, 2 Ρίχτερ, που συμπληρώνουν την εικόνα που είχαμε. Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα εάν περιμένουμε μεγαλύτερο σεισμό, αλά όπως φαίνεται αποσβένεται η όλη διαδικασία», ανέφερε αρχικά ο κ. Λέκκας.

«Βέβαια η περιοχή έχει ένα ιστορικό από το 2013 στο Ρεγγίνι, ένα χωριό βορειοδυτικά της περιοχής όπου οι σεισμοί κράτησαν περίπου 1-2 μήνες και το όριο των σεισμών ήταν στα 5,2 Ρίχτερ. Είχαμε αρκετές ζημιές τότε. Οι ζημιές τώρα είναι πολύ μικρές σε περίπου 10 σπίτια», συνέχισε.

Για την υποχώρηση τμήματος της ακτής στην Αιδηψό ανέφερε: «Ένα περίεργο φαινόμενο είχαμε στην Αιδηψό στην Εύβοια όπου υποχώρησε ένα τμήμα της ακτογραμμής με τον σεισμό. Βέβαια είναι ένα δευτερογενές φαινόμενο όπου με την αστάθεια που υπήρχε και με τη δόνηση είχαμε απόσπαση ενός τμήματος της ακτής, αλλά δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο».

 

 

 

Διαφήμιση