Αρχική Ειδήσεις Αταλάντη-σεισμός 4,8R:Αισθητός στην Αθήνα-Εκτίμηση Λέκκα

Αταλάντη-σεισμός 4,8R:Αισθητός στην Αθήνα-Εκτίμηση Λέκκα

Αρκετά ισχυρός-4,8 της κλίμακας Rίχτερ- ήταν ο σεισμός που ταρακούνησε για τα καλά σήμερα, Πέμπτη 8 Ιουνίου το μεσημέρι την Αταλάντη, ενώ αισθητός έγινε και στους κατοίκους της πρωτεύουσας. 

0
seismos atalanti
Διαφήμιση

Συγκεκριμένα, σεισμός 4,8 Ρίχτερ έξω από την Αταλάντη, στην περιοχή της Λοκρίδας Φθιώτιδας, σημειώθηκε γύρω στις 3.30 το μεσημέρι της Πέμπτης.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η δόνηση σημειώθηκε 13 χλμ νοτιοδυτικά της Αταλάντης, ενώ το εστιακό βάθος ήταν στα 13,6χλμ.

Της δόνησης αυτής, ακολούθησαν δύο μικρότερες μέσα σε διάστημα μικρότερο των 10 λεπτών. Ο πρώτος ήταν 2,5 Ρίχτερ στα 9 χλμ ΒΔ του Ορχομενού και ο δεύτερος 2,6 Ρίχτερ στα 5χλμ ΔΝΔ της Αταλάντης.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος στην τοποθέτησή του σημείωσε πως: «Είναι κοντά στην Αταλάντη, δεν συνδέεται όμως με το ρήγμα της Αταλάντης. Υπάρχει ιστορικό με σεισμό 7 βαθμών. Έχουμε να κάνουμε με ρήγμα από τη μέσα πλευρά, Ορχομενό και Αμφίκλεια και όχι από τον Ευβοϊκό κόλπο. Παρόμοιο μέγεθος έχει δώσει σεισμός του 2013. Έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή μέχρι και την Αθήνα. Πρέπει να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Στη συνέχεια θα δούμε ποιο ρήγμα συνδέεται με αυτή τη δόνηση. Προήλθε από ρήγμα που απέχει τουλάχιστον 20 χιλιόμετρα από την Αταλάντη. Τα ρήγματα σε Αμφίκλεια και Ορχομενό μπορούν να δώσουν δονήσεις στα 5 Ρίχτερ».

Η έκθεση του Ευρωμεσογειακού δίνει τη δόνηση στα 4,9 Ρίχτερ με επίκεντρο στα 17 χλμ νότια-νοτιοδυτικά της Λιβαδειάς και εστιακό βάθος 2 χλμ.

seismografos mak

Δήμαρχος Αταλάντης: «Έχουμε βγει έξω από τα σπίτια μας»

Μιλώντας ο Δήμαρχος Αταλάντης, Αθανάσιος Ζεκεντές στο protothema.gr για την ισχυρή δόνηση που ταρακούνησε την περιοχή κι έγινε αισθητός και στην Αττική, τόνισε: «Ήταν αισθητός σε όλη την περιοχή και συγκεκριμένα στο χωριό Έξαρχος. Έχουμε βγει όλοι έξω από τα σπίτια μας. Και εγώ αυτή την στιγμή που σας μιλάω είμαι έξω στο δρόμο, διότι υπάρχει ένας φόβος μετά το σεισμό. Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές μέχρι τώρα. Ελπίζουμε να ήταν αυτός ο κύριος σεισμός να μην υπάρξει άλλος εξίσου δυνατός. Να γίνουν και οι μετασεισμικές ακολουθίες και να ηρεμήσουμε».

«Ο κόσμος αιφνιδιάστηκε και τόσο στην Αταλάντη όσο και στα γύρω χωριά, οι κάτοικοι βρίσκονται στους δρόμους» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «ήδη γίνονται περιπολίες τόσο από τους αστυνομικούς όσο και τους πυροσβέστες στα χωριά γύρω από την Αταλάντη για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ζημιές και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία σχετική αναφορά», αλλά όπως σημειώνει «είναι αρκετά νωρίς, αφού κάτι τέτοιο θα διαπιστωθεί όταν οι κάτοικοι γυρίσουν στα σπίτια τους. Οι έλεγχοι συνεχίζονται τόσο μέσα στην πόλη της Αταλάντης όσο και στα χωριά Καλαπόδι και Έξαρχος αλλά και ευρύτερα». Σύμφωνα με κατοίκους του χωρίου Έξαρχος «σε κάποια παλιά σπίτια έπεσαν κάποιοι σοφάδες αλλά ακόμα δεν έχουμε τελική εικόνα».

Στο μεταξύ, κατολίσθηση σημειώθηκε στην Τραγάνα, στη διάρκεια του σεισμού.

seismografos

Κουνήθηκε και η Κυπαρισσία 

Σεισμός μεγέθους 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στις 14:11 κοντά στην Κυπαρισσία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο που εντοπίζεται στα 12 χλμ. νότια-νοτιοανατολικά της Κυπαρισσίας. Το εστιακό βάθος του σεισμού προσδιορίζεται στα 5 χλμ, γεγονός που τον κατατάσσει στους επιφανειακούς.

Διαφήμιση