Αρχική Special Topics Ακρίβεια: Τα πιο …τσουχτερά τρόφιμα στην Ελλάδα

Ακρίβεια: Τα πιο …τσουχτερά τρόφιμα στην Ελλάδα

Πρώτη στη ακρίβεια η Ελλάδα και με διαφορά, σε σχέση με άλλες χώρες της Eυρωζώνης, σύμφωνα με τη Eurostat. Ειδικά σε 9 προϊόντα πρώτης ανάγκης η ακρίβεια χτυπά κόκκινο!

0
light τροφιμα2
Διαφήμιση

Ο πληθωρισμός των τροφίμων στη χώρα μας είναι χαμηλότερος συγκριτικά με την Ευρωζώνη, αλλά  η ακρίβεια είναι εδώ! Στην ελληνική αγορά όχι μόνο δεν πέφτουν οι τιμές στα τρόφιμα αλλά σε ορισμένα προϊόντα η χώρα μας κάνει πρωταθλητισμό! Ποια προϊόντα πληρώνουν παραπάνω οι Έλληνες σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης;

Σύνταξη ecozen.gr

Βαθιά το χέρι στην τσέπη πρέπει να βάλουν οι Έλληνες καταναλωτές κάθε φορά που επιλέγουν να βάλουν στο τραπέζι τους  μοσχάρι, χοιρινό, βούτυρο, σπορέλαια, καφέ κ.λπ.καθώς η ακρίβεια κερδίζει έδαφος.  Μάλιστα  υπήρξαν νέες ανατιμήσεις τον Μάιο,  όταν πολλές εταιρείες, εγχώριες και πολυεθνικές, συνεχίζουν να αποστέλλουν τιμοκαταλόγους  με ανατιμήσεις στο λιανεμπόριο και τον Ιούνιο, με την αποκλιμάκωση να πηγαίνει ολοένα και πιο πίσω.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat), ο πληθωρισμός των τροφίμων τον Μάιο στην Ελλάδα ήταν 11,3% αυξημένος οριακά συγκριτικά με τον Απρίλιο (11,2%), όταν στην Ευρωζώνη τον ίδιο μήνα ήταν πολύ υψηλότερος στο 13,8% από 15,1% τον Απρίλιο.

Πίνακας τρόφιμα!!

Όταν το μοσχτρίσιο κρέας  βγαίνει …ξινό λόγω τιμής

Η περίπτωση του μοσχαρίσιου κρέατος συγκαταλέγεται στη λίστα των …πρωταθλητών ως προς την ακρίβεια!  Σύμφωνα με τα στοιχεία Eurostat, το μοσχάρι στην Ελλάδα τον Μάιο του 2023 ανατιμήθηκε κατά 13,8% σε ετήσια βάση έναντι 7,3% στην Ευρωζώνη. με αποτέλεσμα  τα νοικοκυριά να καταφεύγουν στην κατανάλωση φθηνότερων προϊόντων, προκειμένου να τα βγάλουν πέρα. Σημειώνεται ότι εδώ και ένα χρόνο και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο του 2022, οι ανατιμήσεις στο μοσχάρι στη χώρα μας είναι κατά πολύ μεγαλύτερες συγκριτικά με τις αντίστοιχες που καταγράφονται στην Ευρωζώνη.

Μάλιστα τη στιγμή που το κατά κεφαλήν εισόδημα έχει καταγράψει πολύ χαμηλότερη αύξηση για 14 μήνες στη σειρά (από τον Απρίλιο του 2022 μέχρι και τον Μάιο του 2023) οι ποσοστιαίες αυξήσεις στις τιμές του μοσχαριού ήταν διψήφιες στη χώρα μας.

Το εγχώριο μοσχάρι ήδη έχει ανατιμηθεί μέσα σε τρία χρόνια κατά 5 ευρώ το κιλό με την τιμή του να κυμαίνεται τον Μάιο 2020 έως τα 9 ευρώ και αυτές τις ημέρες να φθάνει και τα 14 ευρώ το κιλό!

Κι ενώ οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα, η Ελλάδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές, καθώς με βάση εκτιμήσεις, το 85% του βόειου κρέατος που καταναλώνουμε προέρχεται από τις αγορές του εξωτερικού.

Μόνο το 2022 δαπανήσαμε περί τα 630 εκατ. ευρώ για εισαγωγές μοσχαρίσιου κρέατος από περίπου 500 εκατ. ευρώ το 2021 και 457 εκατ. ευρώ το 2020.

Οι εισαγωγές βόειου κρέατος στη χώρα μας γίνονται κυρίως από τη Γαλλία, αν και τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι χάνει μερίδιο αγοράς, ενώ ανερχόμενη δύναμη είναι η αγορά της Ισπανίας.

Στον πανάκριβο  δρόμο του… μοσχαρίσιου και το χοιρινό

Ταυτόχρονα, πανάκριβο πληρώνουν οι Έλληνες και το χοιρινό κρέας. Συγκεκριμένα, οι τιμές του χοιρινού κρέατος στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί μέσα σε ένα χρόνο κατά 14,7% έναντι 8,8% στην Ευρωζώνη. Μάλιστα στην Ευρωζώνη οι τιμές τον Μάιο υποχώρησαν σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ στην Ελλάδα αυξήθηκαν! Και στην περίπτωση του χοιρινού η Ελλάδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές.

«Αλμυρά» …αυγά, βούτυρο, σπορέλαια

Σούπερ Μάρκετ

Τον Μάιο του 2023 οι τιμές στο βούτυρο σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 14,8% στην Ελλάδα, όταν στην Ευρωζώνη μειώθηκαν (-0,3%), φθάνοντας κοντά στο επίπεδο του Μαρτίου του 2021! Παράλληλα και στα σπορέλαια οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν στην Ελλάδα, ενώ στην Ευρωζώνη τον Μάιο «βούτηξαν» προς τα κάτω. Αναλυτικά, στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 3,6% όταν στην Ευρωζώνη μειώθηκαν σημαντικά (-8,4%), κάτω και από τα επίπεδα του 2020. Πολύ μεγάλη είναι η απόκλιση και στα φυτικά έλαια και λίπη, καθώς σε ετήσια βάση στη χώρα μας οι τιμές αυξήθηκαν κατά 15,9% ενώ στην Ευρωζώνη μόλις 9,6%. Τον Μάιο του 2023 οι τιμές των αυγών σε ετήσια βάση αυξήθηκαν 18% στην Ελλάδα υψηλότερα σε σχέση με τον Απρίλιο (+17,8%) έναντι 12,9% στην Ευρωζώνη.

Πιο …πικρός και ο καφές!

καφες και ζαχαρηΣτην κατηγορία «καφές, τσάι, κακάο» ενώ οι τιμές στην Ευρωζώνη ακολουθούν ένα μειούμενο ρυθμό ως προς την  ακρίβεια,  στην Ελλάδα αυξήθηκαν εκ νέου. Αναλυτικά τον Μάιο στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 13,2% σε ετήσια βάση, ενώ αντίστοιχα στην Ευρωζώνη κατά  8,8%.

 

Αντίθετα οι τιμές στη ζάχαρη, στις πατάτες και στο τυρί, που επίσης για πολλούς μήνες κατά τη διάρκεια του 2022 κινούνταν σε υψηλότερα επίπεδα συγκρινόμενες με το μέσο όρο της Ευρωζώνης, από τις αρχές του φετινού χρόνου έχουν υποχωρήσει.

Η υψηλότερη σωρευτική άνοδος στα τρόφιμα

Η «φωτιά» στις τιμές των τροφίμων αποτυπώνεται και στον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ). Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 12 ομάδες αγαθών και υπηρεσιών που συνθέτουν τον ΕνΔΤΚ, ο δείκτης τιμών της διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών κατέγραψε την υψηλότερη σωρευτική άνοδο (27,0%, μέση ετήσια αύξηση 6,2%).

ΞενοδοχείαΑκολούθησαν: στέγαση, νερό, ηλεκτρικό, αέριο και άλλα καύσιμα (16,1%, 3,8%), ένδυση και υπόδηση (15,6%, 3,7%), ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια (12,5%, 3,0%), διαρκή αγαθά – είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες (12,5%, 3,0%), μεταφορές (10,4%, 2,5%), υγεία (8,4%, 2,0%), άλλα αγαθά και υπηρεσίες (4,9%, 1,2%), εκπαίδευση (3,7%, 0,9%), αναψυχή – πολιτιστικές δραστηριότητες (3,1%, 0,8%), αλκοολούχα ποτά και καπνός (2,7%, 0,7%) και επικοινωνίες (-8,1%, -2,1%).

Επιπλέον σημαντικό παράγοντα στην ακρίβεια και την πορεία των τιμών στα βασικά είδη τροφίμων και στα προϊόντα καθημερινής ανάγκης αποτελεί ο τουρισμός. Εάν επιβεβαιωθεί το καλό σενάριο για ρεκόρ στις τουριστικές ροές, οι αυξημένες πωλήσεις στον κλάδο του HoReCa θα είναι αυτές που θα καθορίσουν γενικότερα την τιμολογιακή πολιτική της βιομηχανίας, αφού το εν λόγω κανάλι απορροφά σημαντικό μέρος της παραγωγής. Για όλους αυτούς τους λόγους οι υψηλές τιμές στο ράφι φαίνεται ότι θα διατηρηθούν για αρκετούς μήνες ακόμη και σίγουρα μέχρι τις αρχές του Φθινοπώρου.

ΠΗΓΗ: ΟΤ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠώς ψηφίζουν το Σάββατο 24/6 οι Έλληνες του εξωτερικού
Επόμενο άρθροΚαι οι 7 είναι υπέροχες για το επιχειρείν στην Αφρική