Αρχική Ειδήσεις Πώς ψηφίζουν το Σάββατο 24/6 οι Έλληνες του εξωτερικού

Πώς ψηφίζουν το Σάββατο 24/6 οι Έλληνες του εξωτερικού

Στον τόπο που μένουν,  ψηφίζουν μια ημέρα νωρίτερα απο τις εθνικές εκλογές, δηλαδή το Σάββατο 24/6 οι Έλληνες του εξωτερικού όπως έγινε και στις εκλογές της 21ης Μάϊου.ώστε να συλλεγούν οι φάκελοι με τα ψηφοδέλτια και να βγουν εγκαίρως τα αποτελέσματα. Συνολικά θα λειτουργήσουν 102 εκλογικά τμήματα σε 82 πόλεις, σε 35 κράτη εντός και εκτός Ευρώπης.

0
Έλληνες εξωτερικού εκλογές γενική
Διαφήμιση

Στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους οι εγγεγραμμένοι Έλληνες  του εξωτερικού είναι 25.610, περισσότεροι απ’ ότι τις εκλογές της 21ης Μαΐου (22.855). Παρά τη μικρή αύξηση κατά 2.755 εκλογείς, ο συνολικός αριθμός των αποδήμων που παίρνει μέρος στις εκλογές από τον τόπο διαμονής τους παραμένει εξαιρετικά χαμηλός.

Σύνταξη: ecozen.gr

Σόδνευ Ελληνες εκλογες
«Η φωτογραφία από το Σίδνεϋ πλέον ιστορική, απο τις πρώτες ψήφους εφαρμογής του νέου θεσμού», είχε αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  για τους Έλληνες του εξωτερικού στις εκλογές της 21ης Μαίου, ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης Χρυσουλάκης.

Στη Γερμανία για παράδειγμα όπου ζουν περίπου μισό εκατομμύριο Έλληνες, ούτε ένας στους 100 δεν ψηφίζει από τον τόπο της διαμονής του. Στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους έχουν εγγραφεί μόλις 3.877 εκλογείς. Αυτοί θα ψηφίσουν στα 17 εκλογικά τμήματα της Γερμανίας: Άαχεν, Αμβούργο, Βερολίνο, Κολωνία, Βούπερταλ, Δρέσδη, Κολωνία, Λουντβιγκσχάφεν, Μόναχο, Μπίλεφελντ, Ντόρτμουντ, Ντίσελντορφ, Νυρεμβέργη, Στουτγάρδη, Φρανκφούρτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για τους Έλληνες του εξωτερικού στην Γηραιά Αλβιώνα, έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν 5.624 άτομα. Πρόκειται για αύξηση που αγγίζει το 14% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση όπου είχαν καταφέρει να εγγραφούν 4.938 ψηφοφόροι.

Με τη συγκεκριμένη ανάρτηση στο twitter είχε αποτυπωθεί η εικόνα στις κάλπες που στήθηκαν για τους Έλληνες της Αμερικής στις εκλογές της 21ης Μαίου 2023.

Στις ΗΠΑ οι εγγεγραμμένοι είναι 1.605, ενώ στο Χιούστον των ΗΠΑ πρέπει να μεταβούν για να ψηφίσουν και 32 εγγεγραμμένοι από Αργεντινή, Βενεζουέλα, Βραζιλία, Μεξικό, Ουρουγουάη, Περού και Χιλή. Στον Καναδά έχουν εγγραφεί 251 και στην Αυστραλία 195 Έλληνες.

Τα εκλογικά τμήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δημιουργηθεί 13 εκλογικά τμήματα. Στο Λονδίνο 9 και από ένα σε: Εδιμβούργο, Γλασκώβη, Μπέρμιγχαμ, και Λιντς. Πιο συγκεκριμένα:

Λονδίνο: Έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν 4.414 άτομα σε δύο εκλογικά κέντρα. Το πρώτο θα λειτουργήσει στο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας (1Α Holland Park, W11 3TP), όπου θα ψηφίσουν εκλογείς με επίθετα που αρχίζουν από Α έως ΜΟΥΛ, και το δεύτερο στο ελληνικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Λονδίνου (3 Pierrepoint Rd, W3 9JR West Acton), όπου θα ψηφίσουν εκλογείς με επίθετα που αρχίζουν από ΜΟΥΝΤ έως Ω.

Έλληνες εξωτερικού εκλογές

Εδιμβούργο: Έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν 339 άτομα στο Ελληνικό Σχολείο Αγ. Ανδρέα που στεγάζεται στο οικόπεδο της παλαιάς ελληνικής ομώνυμης Εκκλησίας, 2 Meadow Ln, Edinburgh, EH8 9 NR.

Γλασκώβη: Έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν 150 άτομα στο Ελληνικό Σχολείο του Αγ. Λουκά, το οποίο στεγάζεται στην ομώνυμη Εκκλησία, Greek Orthodox Cathedral of Saint Luke, 27 Dundonald Rd, Glasgow G12 9LL.

Μπέρμιγχαμ: Έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν 355 άτομα στο κτίριο της Ελληνικής Κυπριακής Εστίας, Magnet Centre Park Approach, Birmingham B23 7SJ.

Λιντς: Έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν 366 άτομα στο κτίριο της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Τριών Ιεραρχών, 57 Harehills Avenue, Leeds LS8 4EU.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις προηγούμενες εκλογές το ποσοστό συμμετοχής των Ελλήνων της Μεγάλης Βρετανίας που είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν ανήλθε στο 76,3%.

Πώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες στην Ιταλία

Στην Ιταλία οι κάλπες ανοίγουν  στις 7πμ ώρα Ιταλίας (8πμ ώρα Ελλάδος) και θα παραμείνουν ανοιχτές έως τις 7μμ τοπική ώρα, συνολικά για 12 ώρες.

Για τις ελληνικές εκλογές στην Ιταλία θα λειτουργήσουν τρία εκλογικά τμήματα ένα ανά έδρα: στην Πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρώμη, στο Γραφείο της Ελληνικής Κοινότητας του Μιλάνου και στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας.

Όπως αναφέρει η πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη, οι απόδημοι Έλληνες που θα ψηφίσουν στις διάφορες έδρες του belpaese είναι 154 στη Ρώμη, 229 στο Μιλάνο και 63 στη Βενετία, δεδομένα μάλιστα που δείχνουν μια αύξηση των εγγεγραμμένων, τοπικά ανώτερη έως και 20%, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Διαφήμιση