Αρχική Special Topics «Mr. ChatGPT»: Ωμή παραδοχή-Υπάρχει απειλή της Τεχνητής Νοημοσύνης

«Mr. ChatGPT»: Ωμή παραδοχή-Υπάρχει απειλή της Τεχνητής Νοημοσύνης

0
Τεχνητή Νοημοσύνη
Διαφήμιση

Μπορεί το ChatGPT να έχει ανοίξει νέους δρόμους για την εξέλιξη της τεχνολογίας, ο ίδιος ο «δημιουργός» του όμως δεν διστάζει να εκφράζει ξεκάθαρα τους φόβους του για το τι μπορεί να σημαίνει η Τεχνητή Νοημοσύνη για την ανθρωπότητα!

Ο εφευρέτης του ChatGPT, Σαμ Άλτμαν, σόκαρε με την ωμή παραδοχή του από το βήμα του αμερικάνικου Κογκρέσου, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι: «ένας από τους φόβους μου είναι μήπως η συγκεκριμένη τεχνολογία προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην κοινωνία».

Μιλώντας σε ειδική υποεπιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου ο Σαμ Άλτμαν-που διατηρεί τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της OpenAI, της νεοφυούς εταιρείας από το Σαν Φρανσίσκο στην οποίαν ανήκει το ChatGPT-  πρόσθεσε πως «αν η Τεχνητή Νοημοσύνη πάρει τον λάθος δρόμο, τότε ‘τη βάψαμε’ όλοι μας. Πρέπει να δράσουμε από κοινού με την κυβέρνηση ώστε να προλάβουμε αυτό το ενδεχόμενο».

Ασφαλώς, ο Άλτμαν δεν είπε μόνο άσχημα νέα. Απλώς τόνισε πως πράγματι χρειάζεται ένα σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο.

Sam Altman CropEdit James Tamim.jpg
Sam Altman -Ο δημιουργός του ChatGPT

Υπάρχουν και καλά νέα…-Προϋπόθεση το ρυθμιστικό πλαίσιο

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το reporter.gr είπε πως η Τεχνητή Νοημοσύνη «ίσως γίνει αιτία να καταργηθούν κάποιες θέσεις εργασίας, αλλά θα δημιουργήσει πολλές άλλες νέες. Και πέραν αυτού, η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σχεδόν όλες τις πλευρές της ζωής μας, να προσφέρει λύσεις στις μεγαλύτερες προκλήσεις της ανθρωπότητας, όπως πχ την κλιματική αλλαγή, τη θεραπεία του καρκίνου κ.α.»

Ο Άλτμαν επισήμανε επίσης ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι ένα αυτόνομο ον, αλλά ένα εργαλείο. Πρότεινε δε στο Κογκρέσο τη σύσταση μιας ειδικής υπηρεσίας, η οποία θα χορηγεί άδειες για τη δημιουργία μεγάλης κλίμακας μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης. Η ίδια αυτή υπηρεσία, θα ελέγχει την τήρηση των κανόνων ασφαλείας και θα εποπτεύει τις δοκιμές τις οποίες τα ψηφιακά μοντέλα θα πρέπει να περνούν, προτού αποδοθούν στο κοινό προς χρήσιν.

Το Κογκρέσο άκουσε με προσοχή, αλλά υπήρξαν και πολλές επικριτικές φωνές, που μεταξύ άλλων σημείωσαν πως ο Άλτμαν ναι μεν λέει όσα λέει, αλλά από την άλλη η εταιρεία του δεν πατάει φρένο στις εξελίξεις, ώστε να υπάρξει πρώτα το πλαίσιο και μετά να έρθουν οι ραγδαίες αλλαγές.

 

 

Διαφήμιση