Αρχική Ειδήσεις Ρεύμα: «Κλείδωσε» μέχρι και το Σεπτέμβριο ο μηχανισμός επιδότησης των λογαριασμών

Ρεύμα: «Κλείδωσε» μέχρι και το Σεπτέμβριο ο μηχανισμός επιδότησης των λογαριασμών

0
american public power association znytbxrOv 4 unsplash
Διαφήμιση

 

Παρατείνεται για τουλάχιστον 3 μήνες ο μηχανισμός τιμολόγησης που ισχύει σήμερα στην λιανική του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και όλα τα εργαλεία που έχουν νομοθετηθεί στο πλαίσιο του ίδιου μηχανισμού, δηλαδή οι κρατικές επιδοτήσεις (εφόσον το επιβάλλουν οι αρχικές λιανικές τιμές), η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, η αλλαγή παρόχου χωρίς πέναλτι, η ανακοίνωση τιμολογίων στις 20 του μήνα, τα πλαφόν στην χονδρική και ο μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων. 

Κατά πάσα πιθανότητα η σχετική υπουργική απόφαση θα βγει άμεσα από το ΥΠΕΝ,  η πολιτική ηγεσία του οποίου φαίνεται να οδηγήθηκε σε αυτή την κατεύθυνση, λαμβάνοντας υπόψη της  τόσο την προεκλογική περίοδο, όσο και τη πιθανότητα δεύτερων εκλογών στις αρχές Ιουλίου.

Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, τα έκτακτα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή πέρσι το καλοκαίρι στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης αποσύρονται σταδιακά εντός του καλοκαιριού:

  • από την 1η Ιουνίου τα πλαφόν στην αποζημίωση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και
  • από 1η Ιουλίου η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής

Υπό αυτά τα δεδομένα, αν δεν υπήρχε κάποια ρύθμιση, από το καλοκαίρι θα έπρεπε να αναβιώσει η ρήτρα αναπροσαρμογής, να πάψει ο μηχανισμός να αντλεί υπερέσοδα στην χονδρική και οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος να υπολογίζονται όπως στο πρόσφατο παρελθόν.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI)

Υπό τον φόβο νέων αυξήσεων των τιμών στο ρεύμα των νοικοκυριών

Τα έκτακτα μέτρα έρχονται βέβαια και για έναν ακόμη λόγο, προσπαθώντας να «προλάβουν» την αύξηση των τιμών, αν υπολογισθεί μάλιστα ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και λόγω της υψηλής ζήτησης για ηλεκτρικό ρεύμα υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να ανέβουν εκ νέου οι τιμές τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι το «κλείδωμα» δεν φαίνεται να χαροποιεί ιδιαίτερα τους ηλεκτροπαραγωγούς τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που αντιδρούν, καθώς έχουν ζητήσει την απόσυρση των έκτακτων μέτρων προκειμένου να αρθούν οι στρεβλώσεις που προκαλούνται, όπως λένε, στην αγορά.

Αν οι φόβοι αυτοί επιβεβαιωθούν κι εφόσον η χώρα οδηγηθεί σε δεύτερες κάλπες, δεν θα υπάρχει δυνατότητα με μια υπηρεσιακή κυβέρνηση να ληφθούν έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπιστεί ένα πιθανό άλμα των τιμών του ρεύματος.

Στο πλαίσιο αυτό παρατείνονται τα ήδη υπάρχοντα μέτρα και δεν «δεσμεύεται» και η επόμενη κυβέρνηση από μια ενδεχόμενη παράταση των μηχανισμών έως το τέλος του 2023. Επιλέχθηκε δηλαδή μια μέση λύση, ώστε και το καλοκαίρι να περάσει με τους μηχανισμούς των κρατικών επιδοτήσεων σε ισχύ και η επόμενη κυβέρνηση να έχει περιθώριο αλλαγών από το φθινόπωρο.

Στο μεταξύ τα  έσοδα που συγκεντρώνονται από τα πλαφόν στη χονδρική φαίνεται να πέφτουν, καθώς έχουν σημαντικά πέσει και οι τιμές του φυσικού αερίου, αλλά και της χονδρικής του ρεύματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η ΡΑΑΕΥ μέχρι αυτές τις μέρες του Μαΐου έχουν ανακτηθεί μόλις 15 εκατ. ευρώ. Τον Απρίλιο 43 εκ. ευρώ και τον Μάρτιο 52,6 εκ. ευρώ. Η κυβέρνηση συγκεντρώνει και από άλλες πηγές έσοδα ώστε να διατηρεί απόθεμα στον «κουμπαρά» των επιδοτήσεων, που είναι το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Διαφήμιση