Αρχική Special Topics Νότια Ευρώπη: Περισσότεροι τουρίστες, λιγότεροι εργαζόμενοι

Νότια Ευρώπη: Περισσότεροι τουρίστες, λιγότεροι εργαζόμενοι

Μπορεί ο τουρισμός στη Νότια Ευρώπη να γνωρίζει ισχυρή ανάκαμψη από πέρυσι, προιδεάζοντας και για φέτος μία καλή τουριστική σεζόν με βάση τα στοιχεία των μέχρι τώρα κρατήσεων, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για τους εργαζόμενους σε αυτόν τον τομέα.

0
τουρισμός - γλωσσικού
Διαφήμιση

 

Αν και τα νούμερα των κρατήσεων κινούνται ανοδικά, καθώς η… όρεξη των ταξιδιωτών μετά την πανδημία είναι ακόρεστη, οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο είναι δυσεύρετοι, θέτοντας σε κίνδυνο την γενική απόδοση του κλάδου σε Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία αλλά και Ιταλία.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ιταλικής Ένωσης Ταξιδιών Assoturismo Confesercenti, Vittorio Messina, στην Ηandelsblatt λέει ότι, το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού έχει πλέον λάβει τη διάσταση πραγματικής έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί ο φόρτος εργασίας σε περιόδους αιχμής, ιδίως σε περιοχές όπως οι ακτές της Αδριατικής ή τα παραθεριστικά νησιά της Σικελίας και της Σαρδηνίας.

Το 2022 εξελίχθηκε καλά για την ιταλική τουριστική βιομηχανία: η Ένωση κατέγραψε 400 εκατομμύρια ξενοδοχειακές διανυκτερεύσεις, μια αύξηση περίπου 38% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το επίπεδο πριν από την πανδημία έχει επομένως σχεδόν επιτευχθεί εκ νέου. Για φέτος, οι διανυκτερεύσεις προβλέπεται να ανέλθουν στο επίπεδο-ρεκόρ των 442 εκατομμυρίων του 2010. Ενώ, το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Demoskopika προβλέπει τουριστικές δαπάνες ύψους 89 δισεκατομμυρίων ευρώ, αυξημένες σχεδόν κατά 23%.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, επειδή δεν υπάρχει κατώτατος μισθός στην Ιταλία, είναι δύσκολο να βρεθούν Ιταλοί που επιθυμούν να εργαστούν κάτω από δύσκολες συνθήκες, με προσωρινές εποχιακές συμβάσεις εργασίας. Ενώ, τα ξενοδοχεία στην κατηγορία των δύο και τριών αστέρων θα αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα εάν έπρεπε να αυξήσουν σημαντικά τους μισθούς.

Η ιταλική κυβέρνηση γνωρίζει τα προβλήματα και πριν από δύο εβδομάδες, η υπουργός Τουρισμού, Daniela Santanchè, συναντήθηκε με τις ενώσεις. Παρόλο, όμως, που ο χρόνος πιέζει, δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα νομοσχέδια για την αντιμετώπιση της κρίσης του προσωπικού.

“Πρέπει να ενισχύσουμε την επαγγελματική κατάρτιση σε περιφερειακό επίπεδο για τους επαγγελματίες του τουρισμού και να ανοιχτούμε στους συνταξιούχους και τους φοιτητές, προσφέροντας προσωρινές θέσεις εργασίας με πλήρη φορολογική απαλλαγή”, προτείνει η κα. Messina. Σε εθνικό επίπεδο, περίπου το 40% των θέσεων εργασίας στην ιταλική, τουριστική βιομηχανία είναι σήμερα ελεύθερες.

Η Alpitour, ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους τουριστικών υπηρεσιών στην Ιταλία, επιδιώκει να καλύψει το κενό με εργαζόμενους από το εξωτερικό, κυρίως με μετανάστες εκτός ΕΕ, αλλά δεν υπάρχει ακόμη σχετικό νομοθετικό πλαίσιο αυτό.

Ελλάδα, τουρισμός

Θα “βουλιάξει” φέτος η Ελλάδα

Στην Ελλάδα, επίσης, αναζητούνται υποψήφιοι εργαζόμενοι για τις κενές θέσεις εργασίας στο εξωτερικό, επειδή οι Έλληνες εργαζόμενοι μετακινήθηκαν σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους, με καλύτερες αμοιβές και πιο κανονικό ωράριο εργασίας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ήδη πέρυσι, 60.000 από τις 263.000 θέσεις εργασίας στον ελληνικό ξενοδοχειακό και επισιτιστικό κλάδο δεν μπορούσαν να καλυφθούν, ενώ, φέτος θα υπάρξει πιθανώς έλλειψη 80.000 εργαζομένων.

Η τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα προετοιμάζεται για ένα νέο ταξιδιωτικό ρεκόρ φέτος, με τον διευθυντή πωλήσεων της TUI, Benjamin Jacobi να καλεί τους ενδιαφερόμενους εάν επιθυμούν να πάνε διακοπές στη Ρόδο, την Κω, τις Κυκλάδες ή τη Ζάκυνθο να κάνουν κράτηση το συντομότερο δυνατό, καθώς πολλοί ξενοδόχοι αναφέρουν ήδη 50% αύξηση στις κρατήσεις για το καλοκαίρι, σε σχέση με πέρυσι.

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει τώρα τη διευκόλυνση της έκδοσης βίζας για την πρόσληψη εποχικών εργαζομένων από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, την Ινδία και την Αίγυπτο. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), κ. Γιώργος Χοτζόγλου, επικρίνει την πρόθεση της κυβέρνησης, λέγοντας πως θα “υπονομεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα συμπιέσει τους μισθούς”. Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν οι ξενοδόχοι και οι εστιάτορες προσέφεραν υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας, οι 80.000 κενές θέσεις θα μπορούσαν να καλυφθούν με Έλληνες εργαζόμενους.

Ισπανία: Υψηλά ενοίκια δύσκολα προσιτά για τους εργαζόμενους

Στην Ισπανία, η οποία επίσης ελπίζει σε ένα ακόμη καλοκαίρι-ρεκόρ, η εταιρία εύρεσης εργασίας Randstad εκτιμά ότι θα υπάρξει έλλειψη 60.000 εργαζομένων στον τουρισμό αυτή τη σεζόν. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη στις Βαλεαρίδες Νήσους, καθώς λόγω των πολυάριθμων ενοικιαζόμενων δωματίων, τα ενοίκια  είναι τόσο υψηλά που πολλοί εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα, με τους παραδοσιακά χαμηλούς μισθούς, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα διαμονής.

Ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδοχείων της Μενόρκα, Luis Casals, δήλωσε στην εφημερίδα “Menorca Es Diari” ότι οι μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες έχουν, ήδη, κλείσει ξενοδοχεία ή διαμερίσματα για τους υπαλλήλους τους. Σύμφωνα δε, με το περιοδικό “Preferente”, οι ξενοδόχοι στις Βαλεαρίδες επιχειρούν επίσης να αποσπάσουν εργαζόμενους από τον κατασκευαστικό κλάδο.

Ο επιχειρηματικός σύνδεσμος του Κάντιθ στην Ανδαλουσία επιδιώκει να προσλάβει προσωπικό από το Μαρόκο για τη θερινή περίοδο. Οι Μαροκινοί εργάζονται παραδοσιακά στη συγκομιδή φράουλας στην περιοχή και στη συνέχεια επιστρέφουν στο Μαρόκο.

Ωστόσο, δεν δίνεται η δυνατότητα σε όλους να εργάζονται στον τουρισμό, καθώς στον κατάλογο με τις θέσεις εργασίας που είναι δύσκολο να καλυφθούν, που δημοσιεύει κάθε τρίμηνο η ισπανική κυβέρνηση, και για τις οποίες οι επιχειρήσεις μπορούν να αναζητήσουν εργαζόμενους στο εξωτερικό, δεν περιλαμβάνονται, μέχρι στιγμής, οι τουριστικές επιχειρήσεις της Ανδαλουσίας.

200.000 κενές θέσεις στον γαλλικό Τουρισμό

Η γαλλική τουριστική βιομηχανία ξεκίνησε μια εκστρατεία προσλήψεων στη χώρα την εβδομάδα πριν από το Πάσχα, κατά την οποία η βιομηχανία αναζητά επειγόντως νέους σε περισσότερες από 1.000 εκθέσεις εργασίας. Η Γαλλία, ο πιο δημοφιλής προορισμός διακοπών στον κόσμο όσον αφορά τον αριθμό των επισκεπτών, στερείται περισσότερους από 200.000 ειδικευμένους εργαζόμενους.

Ο Christian Mantei, από τον κρατικό οργανισμό προώθησης του γαλλικού τουρισμού, Atout France, δήλωσε στην εφημερίδα Le Monde ότι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού εμποδίζει την ανάπτυξη του κλάδου. “Ακόμα και αν είχαμε μια εξαιρετική χρονιά το 2022, θα μπορούσαμε να τα είχαμε πάει πέντε έως δέκα τοις εκατό καλύτερα, αν δεν είχε μειωθεί η προσφορά λόγω της έλλειψης προσωπικού”.

Στόχος της γαλλικής τουριστικής βιομηχανίας είναι η αναβάθμιση των θέσεων εργασίας στον κλάδο. Οι μισθοί αυξήθηκαν ήδη κατά μέσο όρο κατά 16% πέρυσι. Η αρμόδια υπουργός, Olivia Grégoire, δεν αναμένει ωστόσο γρήγορη λύση για τις πολλές ακάλυπτες θέσεις σε ξενοδοχεία ή εστιατόρια: “Η έλλειψη εργαζομένων είναι διαρθρωτική”, σημειώνει.

 

Διαφήμιση