Αρχική Ελλάδα Τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη: Πρώτη είδηση στα διεθνή μέσα ενημέρωσης

Τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη: Πρώτη είδηση στα διεθνή μέσα ενημέρωσης

Τα Μέσα Ενημέρωσης του κόσμου μεταδίδουν σε συνεχή ρόη το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ DRONE APO TO ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΕΠΙΒΑΤΙΚΗ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑ (MOTIONTEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)
Εικόνες από drone από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη έξω από την Λάρισα, σύγκρουση εμπορικής και επιβατικής αμαξοστοιχίας, Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023 (MOTIONTEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)
Διαφήμιση

Τον γύρο του κόσμου κάνει το τραγικό δυστύχημα με φωτογραφίες και ρεπορτάζ που συγκλονίζουν KAI τη διεθνή κοινή γνώμη. Τα πιο μεγάλα πρακτορεία και διεθνή μέσα ενημέρωσης καλύπτουν από το πρωί με συνεχή ροή το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή σε 43 ανθρώπους, ενώ άγνωστος παραμένει ακόμη ο αριθμός των τραυματιών.

Το πρακτορείο REUTERS μεταδίδει

Τίτλος: Λίγες ώρες μετά το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, η Ελλάδα αγωνιά για το τι πήγε στραβά

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια ανείπωτη τραγωδία, αλλά τίθενται ερωτήματα για το αν η μοιραία σύγκρουση των τρένων το βράδυ της Τρίτης θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Σχεδόν 24 ώρες μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στην κεντρική Ελλάδα, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 36 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες, οι επιζώντες και οι συγγενείς των θυμάτων εξακολουθούν  να βρίσκονται στο σκοτάδι σχετικά με το ποιος ευθύνεται για το φονικότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει συμβεί ποτέ στην Ελλάδα. Τα τρένα που ταξίδευαν προς αντίθετες κατευθύνσεις στην ίδια γραμμή συγκρούστηκαν μεταξύ τους, περίπου 220 μίλια βόρεια της πρωτεύουσας Αθήνας, με ταχύτητες που, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές των μέσων ενημέρωσης, έφταναν τα 160 χιλιόμετρα την ώρα, μετατρέποντας την επιβατική αμαξοστοιχία σε μια κατακρεουργημένη μάζα ατσαλιού. Υπήρξαν εκτεταμένες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης ότι το ηλεκτρονικό λογισμικό σηματοδότησης δεν λειτουργούσε, πράγμα που σημαίνει ότι η σηματοδότηση γινόταν χειροκίνητα. Τα εργατικά συνδικάτα διαμαρτύρονται για χρόνιες ελλείψεις προσωπικού.

Πηγή: https://www.reuters.com/world/europe/hours-after-deadly-train-crash-greece-agonises-over-what-went-wrong-2023-03-01/

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)
Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη έξω από την Λάρισα, σύγκρουση εμπορικής και επιβατικής αμαξοστοιχίας, Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023.
(ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Το Associated Press

Συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στο πιο φονικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει γίνει στην Ελλάδα

Οι διασώστες έψαχναν για επιζώντες την Τετάρτη στα κατακρεουργημένα, καμένα συντρίμμια δύο τρένων που έπεσαν το ένα πάνω στο άλλο στη βόρεια Ελλάδα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 43 ανθρώπους και συνθλίβοντας τα βαγόνια σε ατσάλινους κόμπους, στο πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα της χώρας που έχει καταγραφεί ποτέ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη σύγκρουση της επιβατικής αμαξοστοιχίας με μια εμπορική αμαξοστοιχία «ένα φρικτό σιδηροδρομικό ατύχημα χωρίς προηγούμενο στη χώρα μας» και υποσχέθηκε πλήρη, ανεξάρτητη έρευνα. Είπε ότι φαίνεται ότι το δυστύχημα οφείλεται «κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος».  Το τρένο από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη μετέφερε 350 επιβάτες, πολλοί από τους οποίους ήταν φοιτητές που επέστρεφαν από τον ξέφρενο εορτασμό του Καρναβαλιού. Ενώ η γραμμή είναι διπλή και τα δύο τρένα ταξίδευαν προς αντίθετες κατευθύνσεις,  βρέθηκαν στην ίδια γραμμή κοντά στην κοιλάδα των Τεμπών, περίπου 380 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας. Ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής παραιτήθηκε, λέγοντας ότι παραιτείται «ως βασική ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τόσο άδικα τη ζωή τους». Ο Καραμανλής δήλωσε ότι κατέβαλε «κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση ενός σιδηροδρομικού συστήματος που βρισκόταν σε κατάσταση που δεν αρμόζει στον 21ο αιώνα. Αλλά, πρόσθεσε, «όταν συμβαίνει κάτι τόσο τραγικό είναι αδύνατο να συνεχίσουμε σαν να μην έχει συμβεί τίποτα».

Πηγή:  https://apnews.com/article/greece-train-crash-athens-deadly-accident-ce2d6d2f643deaf7afb389d290b597a4

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ /EUROKINISSI)
Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη έξω από την Λάρισα, σύγκρουση εμπορικής και επιβατικής αμαξοστοιχίας, Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023 (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ /EUROKINISSI)

To BBC μεταδίδει σε συνεχή ροή

Οι βασικές εξελίξεις μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα το βράδυ της Τρίτης:

  • Τουλάχιστον 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη σύγκρουση επιβατικής και εμπορικής αμαξοστοιχίας κοντά στην πόλη της Λάρισας στην κεντρική Ελλάδα, περίπου 200 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Αθήνας.
  • Τα τέσσερα πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας εκτροχιάστηκαν, ενώ τα δύο πρώτα έπιασαν φωτιά και «καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς».
  • Σε διάγγελμά του προς το έθνος, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «τραγικό ανθρώπινο λάθος» φαίνεται να είναι η αιτία του δυστυχήματος και ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας. «Η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της», είπε.
  • Ο τοπικός σταθμάρχης κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια
  • Ο Έλληνας υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, παραιτήθηκε, λέγοντας σε δήλωσή του: «Όταν συμβαίνει κάτι τόσο τραγικό, είναι αδύνατον να συνεχίσουμε και να προσποιούμαστε ότι δεν συνέβη».
  • Οι διασώστες συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες στο σημείο

Πηγή: https://www.bbc.com/news/live/world-europe-64807384

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ DRONE APO TO ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΕΠΙΒΑΤΙΚΗ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑ (MOTIONTEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)
Εικόνες από drone από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη έξω από την Λάρισα, σύγκρουση εμπορικής και επιβατικής αμαξοστοιχίας, Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023 (MOTIONTEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)

To CNN μεταδίδει σε συνεχή ροή

Τουλάχιστον 38 νεκροί από σύγκρουση τρένων στην Ελλάδα

Τουλάχιστον 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη σύγκρουση δύο τρένων στην Ελλάδα το βράδυ της Τρίτης, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ελληνική Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Βασίλης Βαρθακογιάννης δήλωσε ότι τουλάχιστον 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ότι από τους 72 τραυματίες, οι 57 παραμένουν σε νοσοκομεία. Έξι από αυτούς νοσηλεύονται στην εντατική. Πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης θα συνεχιστούν και τη νύχτα. Στο σημείο βρίσκονται τουλάχιστον 72 πυροσβέστες με 24 οχήματα. Δείγματα DNA χρησιμοποιούνται για την ταυτοποίηση των νεκρών, δήλωσε κατά την ενημέρωση η εκπρόσωπος της ελληνικής αστυνομίας Κωνσταντία Δημογλίδου.
Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το δυστύχημα: Νωρίτερα την Τετάρτη συνελήφθη ένας σταθμάρχης σιδηροδρομικού σταθμού στην πόλη της Λάρισας σε σχέση με τη σύγκρουση. Ο 59χρονος κατηγορείται για μαζικούς θανάτους από αμέλεια και πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης από αμέλεια, ανακοίνωσε το αστυνομικό τμήμα Λάρισας. Εν τω μεταξύ, στο κέντρο της Αθήνας ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών έξω από τα κεντρικά γραφεία της ελληνικής σιδηροδρομικής εταιρείας Hellenic Train, μετά από καλέσματα για διαδηλώσεις.

Πηγή  https://edition.cnn.com/europe/live-news/greece-larissa-train-collision-intl/index.html

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ /EUROKINISSI)
Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη έξω από την Λάρισα, σύγκρουση εμπορικής και επιβατικής αμαξοστοιχίας, Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023 (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ /EUROKINISSI)

Η γαλλική Le Monde

Τραγωδία με τρένο στην Ελλάδα: Η τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 36 ανθρώπους προκλήθηκε από «τραγικό ανθρώπινο λάθο»

Το δυστύχημα, το οποίο σημειώθηκε όταν επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με εμπορική αμαξοστοιχία στο κέντρο της χώρας, είναι «πρωτοφανές» στην ιστορία της χώρας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. Ένα ατύχημα «τόσο βίαιο που μοιάζει με σεισμό», σύμφωνα με έναν επιζώντα. Ένα τρένο συγκρούστηκε μετωπικά με μια εμπορική αμαξοστοιχία τη νύχτα της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου προς Τετάρτη 1 Μαρτίου, στην Κεντρική Ελλάδα. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν. Το απόγευμα, ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε στο Twitter την παραίτησή του, «ως ένδειξη σεβασμού στη μνήμη όσων έχασαν τόσο άδικα τη ζωή τους». «Τα τελευταία τριάμισι χρόνια προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε αυτή την πραγματικότητα. Δυστυχώς, οι προσπάθειες αυτές δεν ήταν αρκετές για να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ατύχημα. Και αυτό είναι πολύ βαρύ για όλους μας και για μένα προσωπικά», πρόσθεσε ο υπουργός. Ένα συνονθύλευμα από κονιορτοποιημένα και καμένα οχήματα είναι το μόνο που έχει απομείνει από τα επικεφαλής βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας Αθήνας-Θεσσαλονίκης που συγκρούστηκε για άγνωστη αιτία με εμπορευματική αμαξοστοιχία κοντά στην πόλη της Λάρισας.

Πηγή: https://www.lemonde.fr/international/article/2023/03/01/grece-un-accident-de-train-fait-au-moins-seize-morts-et-des-dizaines-de-blesses_6163672_3210.html

[359666] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ HELLENIC TRAIN ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ HELLENIC TRAIN ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ. Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Η βελγική Le Soir

Συντριβή τρένου στην Ελλάδα: Η θανατηφόρα σύγκρουση οφείλεται σε «τραγικό ανθρώπινο λάθος», λέει ο πρωθυπουργό

«Όλα δείχνουν ότι η τραγωδία οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε ένα τραγικό ανθρώπινο λάθος», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης στον απόηχο αυτού του σιδηροδρομικού δυστυχήματος που είναι «πρωτοφανές» για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον ίδιο, και το οποίο, σύμφωνα με νέο απολογισμό, στοίχισε τη ζωή σε 38 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες. Νωρίτερα, ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά το δυστύχημα μεταξύ επιβατικής αμαξοστοιχίας που συνέδεε την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη και μιας εμπορικής αμαξοστοιχίας. Οι δύο αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν μετωπικά, ενώ βρίσκονταν στην ίδια γραμμή για αρκετά χιλιόμετρα για άγνωστο λόγο.

Πηγή:  https://www.lesoir.be/498301/article/2023-03-01/accident-de-train-en-grece-la-collision-meurtriere-est-due-une-tragique-erreur

Διαφήμιση