Αρχική Ειδήσεις ΕΚΤΑΚΤΟ: Σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη -Νεκροί και 10δες τραυματίες

ΕΚΤΑΚΤΟ: Σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη -Νεκροί και 10δες τραυματίες

Πρωτοφανής σιδηροδρομική σύγκρουση στα Τέμπη τύλιξε στις φλόγες τα βαγόνια του βραδινού Intercity 62 από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη με σοβαρά τραυματισμένους και τουλάχιστον 40 νεκρούς.Τριήμερο πένθος σε όλη τη χώρα.

0
Τρένο εκτροχιασμός Τέμπη
Διαφήμιση

Σφοδρή μετωπική σιδηροδρομκή σύγκρουση που αποδείχθηκε πολύ γρήγορα ότι ήταν η  μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία της χώρας, σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης 28/02/23 στο ύψος της κοιλάδας των Τεμπών. Οι νεκροί, καταμετρημένοι μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης, ανέρχονται  σε τουλάχιστον 40 -με τον αριθμό να αυξάνει ώρα με την ώρα. Εφτά από τους νεκρούς βρέθηκαν απανθρακωμένοι. Ο Πρωθυπουργός κήρυξε 3ήμερο εθνικό πένθος.

 

Σε σύντομη δήλωση του από τον τόπο της τραγωδίας είπε : “Προτεραιότητα μας να περιθάλψουμε τους τραυματίες, να αποδώσουμε τιμές στους νεκρούς μας . Απο εκει πέρα το μόνο που μπορώ να εγγυηθώ είναι να μάθουμε τα αίτια αυτής της τραγωδίας και να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας”.

Τρένο συντρίμια Τέμπη
EUROKINISSI/ ΤΖΕΚΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

Τα θύματα

Μεταξύ των δεκάδων τραυματιών υπάρχουν εγκαυματίες και ακρωτηριασμένοι. Οι περισσότεροι είναι δυστυχώς άτομα νεαρής ηλικίας και κυρίως φοιτητές, που επέστρεφαν από το τριήμερο στα πανεπιστήμια τους. Η πυροσβεστική ανέβασε στις 03.00, τον αριθμό των τραυματιών σε 85 εκ των οποιων οι 60 στα νοσοκομεία της Λάρισας με τους 25 να είναι σοβαρά.Σε κρίσιμη κατάσταση είναι δύο κοπέλες που βρίσκονται στο νοσοκομείο Λάρισας. 

Το ατύχημα έγινε  στις 11.25  της Τρίτης 28/02/23 και από  αποδίδεται σε σφοδρή μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών (μια επιβατική από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη με μια εμπορική απο Θεσσαλονίκη προς Αθήνα) που βρέθηκαν στηνίδια γραμμή , εκτροχιάστηκαν και αμέσως τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Τρένο σύγκρουση απεγκλωβισμός

Αμέσως σήμανε συναγερμός σε ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική, Αστυνομία και Στρατό. Από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης αναζητούνται εγκλωβισμένοι και νεκροί.

Στον τόπο της σφοδρής συγκρουσης  κατέφθασαν τουλάχιστον 40 ασθενοφόρα από την Βόρεια Ελλάδα και τέθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου αναγκης το εφημερεύον Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, αλλά και τα Γενικά νοσοκομεία Λάρισας και Κατερίνης.Σε επιφυλακή μπήκε και το νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη όπως και το Θριάσιο νοσοκομείο και το Γεννηματά στην Αθήνα που έχουν ειδικές μονάδες για εγκαυματίες.Σε επιφυλακή και τα στρατιωτικά νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Η 2η και η 8η ΕΜΑΚ  από τις πρώτες πρωινές ανέλαβαν το θλιβερό έργο της συλλογής και απομάκρυνσης νεκρών από τα συντρίμια.

Στην περιοχή μετέβησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ Κώστας Καραμανλής ενώ απο την πρώτη στιγμή βρέθηκε ο υπουργός Υγείας κ Θάνος Πλέυρης με τον υπουργό κ Χρίστο Στυλιανίδη να  βρίσκεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας . Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελαροπούλου ακύρωσε ταξίδι της στο εξωτερικό.

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε το μεσημέρι με τρεμάμενη φωνή:

“Είμαι υποχρεωμένος να πώ μόνο ένα πράγμα. Θα  διερευνήσουμε με απόλυτη σοβαρότητα και διαφάνεια τα αίτια του τραγικού συμβαντος.Ό,τι όμως πούμε τώρα θα έιναι πρώιμο. Δεν θα αφήσουμε τίποτα …κάτω από το χαλί“.

Διαλύθηκαν οι μηχανές και τα πρώτα βαγόνια

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ Κώστα Αγοραστό 270 άτομα μεταφέρθηκαν για τη Θεσσαλονίκη με λεωφορεία .”Βρέθηκαν δύο τρένα στην ίδια γραμμή. Οι μηχανές των τρένων έχουν πολτοποιηθεί. Είναι τραγικό. Δεν περιγράφεται η κατάσταση” είπε ο κ Αγοραστός.

Κύκλο στο αέρα ειδαν αυτόπτες μαρτυρες να κανει βαγόνι.

Αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για κόλαση φωτιάς  με τις φλόγες να έρχονται κατά επάνω τους από τα βαγόνια που καίγονταν μπροστά τους.Πληροφορίες αναφέρουν οτι στο Κυλικείο του τρένου αναπτύχθηκαν θερμοκρασίες 1500 βαθμων Κελσίου!Νεαρός που βρισκόταν στο βαγόνι «5» εμφανώς σοκαρισμένος από τις σκηνές που αντίκρισε είπε ότι μαζί με μια κοπέλα και πέντε ακόμη τραυματίες επιβάτες, πήγε στα πρώτα βαγόνια για να βοηθήσει στον απεγκλωβισμό επιβατών. «Όσοι μπορούσαν να βγούν, βγήκανε. Οι υπόλοιποι ήταν εγκλωβισμένοι» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «τα βαγόνια αυτά κρέμονταν κυριολεκτικά στον γκρεμό».

https://www.youtube.com/watch?v=zXOA45e776k&t=39s

Διαφήμιση