Αρχική Περιβάλλον Αιολικό Πάρκο στο Λέχοβο: Οι κάτοικοι και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν

Αιολικό Πάρκο στο Λέχοβο: Οι κάτοικοι και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν

Αντιδράσεις για το αιολικό πάρκο στο Λέχοβο, δίπλα σε περιοχή Natura.  Φόβοι για τις αρκούδες της περιοχής.

Σύνταξη: ecozen

0
Σώσε το Λέχοβο (Φωτογραφία: Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος Λεχόβου -FB)
Διαφήμιση

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στο Λέχοβο, ένα από τα πιο ορεινά χωριά του Δήμου Αμυνταίου,  λόγω των εργασιών που έχουν ξεκινήσει για την κατασκευή αιολικού πάρκου με πέντε ανεμογεννήτριες στο όρος Βέρνο (Βίτσι) στη θέση «Δούκας», μεταξύ Φλώρινας και Καστοριάς.

Η κίνηση πολιτών ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών «Save Λέχοβο», ο Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος Λεχόβου και περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι οι εργασίες διενεργούνται παράτυπα για την εγκατάσταση αιολικού σταθμού βιομηχανικής κλίμακας, πλησίον του οικισμού και σε άμεση γειτνίαση με περιοχή του δικτύου Natura 2000.

Στο όρος Βέρνο έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες με υλοτομίες και διανοίξεις δρόμων, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.

Φωτογραφία: Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος Λεχόβου -FB

Όπως αναφέρουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών και ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, η δημιουργία του αιολικού σταθμού στη θέση «Δούκας» στο Λέχοβο είναι «εντελώς ασύμβατη με τους βασικούς στόχους των έργων LIFE στην περιοχή δεδομένου ότι θα επιφέρουν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στον πληθυσμό της καφέ αρκούδας (Ursus arcto)  και θα διαταράξουν την πληθυσμιακή δομή που ήδη βρίσκεται σε οριακά επίπεδα.

Σύμφωνα με τις παραπάνω οργανώσεις, πολύ σημαντικές αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις στη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Όπως καταγγέλλεται, σπάνια και ευαίσθητα είδη ζώων και φυτών θα οδηγηθούν στον αφανισμό και το οικοσύστημα της περιοχής θα διαταραχθεί με ανυπολόγιστες συνέπειες. Η περιοχή είναι επίσης πολύ σημαντική για τη διέλευση πελεκάνων (διάδρομος πτήσεων από και προς Πρέσπες), καθώς για την αναπαραγωγή 20 ειδών ορνιθοπανίδας.

Λέχοβο
Σώσε το Λέχοβο (Φωτογραφία: Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος Λεχόβου -FB)
Ο Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος Λεχόβου σε ανακοίνωσή του καλεί όλους τους κατοίκους να αντιδράσουν:
«Το Έγκλημα Συνεχίζεται! Ο βιασμός της φύσης προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Κόβουν, σκάβουν, τρυπάνε κάθε μέρα και λίγο παραπάνω! Ως εδώ! Οφείλουμε να τους σταματήσουμε! Καλούμε τους κατοίκους του Λεχόβου, να ενεργοποιηθούν, για να προφυλάξουν τον τόπο τους! Αν τους αφήσουμε, θα ισοπεδώσουν τα πάντα: τα βουνά μας, τα δάση μας, το μέλλον μας! Μην αδιαφορείς! Ανέλαβε δράση!»

Πηγή: Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος Λεχόβου

Διαφήμιση