Αρχική Ειδήσεις Τέμπη:Παρέμβαση Ευρωπαϊκής Εισαγγελία για την τηλεδιοίκηση-Νέες καταγγελίες-σοκ

Τέμπη:Παρέμβαση Ευρωπαϊκής Εισαγγελία για την τηλεδιοίκηση-Νέες καταγγελίες-σοκ

Παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για την σύμβαση «717»  προκαλεί  η σιδηροδρομική τραγωδία στην Ελλάδα η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 57 άτομα μέχρι στιγμής, με 85 τραυματίες εκ των οποίων οι 6 να νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση σε ΜΕΘ. Καταγγελίες δικηγόρου τραυματία κάνουν λόγο για απουσία του σταθμάρχη από το πόστο του την κρίσιμη ώρα και συνάδελφος του αναφέρει παρολίγον ολέθριο λάθος του ίδιου μία ώρα πριν με άλλη αμαξοστοιχία.

0
ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)
Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη έξω από την Λάρισα, σύγκρουση εμπορικής και επιβατικής αμαξοστοιχίας, Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023. (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει πράγματι μια εν εξελίξει έρευνα, εξετάζοντας αποκλειστικά πιθανές ζημιές στα οικονομικά συμφέροντα στην ΕΕ», δήλωσε  στο EURACTIV εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.Εάν ήταν λειτουργικός, αυτός ο εξοπλισμός θα μπορούσε να είχε αποτρέψει το σιδηροδρομικό δυστύχημα της Τρίτης (28 Φεβρουαρίου).Η σύμβαση «717» υπογράφηκε το 2014 και αφορούσε την ανακατασκευή και αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης και του τηλεχειρισμού του σιδηροδρόμου Αθηνών – Θεσσαλονίκης – Προμαχώνα.Ακολούθησαν αλλεπάλληλες συμπληρωματιτκές συμβάσεις που  αποδίδεται ότι χρειάστηκαν λόγω ελλιπούς αρχικής μελέτης. Η  τελευταία συμπληρωματική σύμβαση ήταν να υπογραφεί το 2019. Το θέμα έχει προκαλέσει έντονη πολιτική διαμάχη με τα κόμματα τωρανα ξιφομαχούν και να αλληοκατηγορούνται για τον ποιος έχει το μεγαλύτερο μεριδίο ευθύνης .

τρενο ΕΡΓΟΣΕ

Καταγγελίες -σοκ ανατρέπουν τα αρχικά σενάρια 

Ανατροπή στο αρχικό σενάριο για το ρόλο που διαδραμάτισε στην τραγωδία των Τεμπών ο σταθμάρχης Λάρισας, μέχρι και για  το περιεχόμενο της εμπορικής αμαξοστοιχίας, προκαλούν νέες καταγγελιες του Γιώργου Μπαρτζώκη, δικηγόρου ενός εκ των τραυματιών.

Ο Σταθμάρχης Βόλου κ Γιώργος Αποστολέρης δήλωσε στην ΕΡΤ ότι το ίδιο λάθος πήγε να κάνει ο μοιραίος σταθμάρχης μία ώρα πριν το ατύχημα με άλλη διερχόμενη αμαξοστοιχία. Πήγε δηλαδή να βάλει στο αντίθετο ρεύμα αλλά “το σωσε” ο  μηχανοδηγός της που ζήτησε γραπτή εντολή σε αντίθεση με τον άτυχο μηχανοδηγό του Intercity 62.  

Επικαλούμενος πληροφορίες που έφτασαν στο γραφείο του, o κ Γιώργος Μπαρτζώκης κατήγγειλε μιλώντας στον Αντ1 και τη Φαίη Μαυραγάνη, ότι στη θέση του σταθμάρχη βρισκόταν ο κλειδούχος, ενώ ο σταθμάρχης βρισκόταν μακριά από τη θέση του, πιθανότατα σε κοντινό  καφέ! 

Γιώργος Μπαρτζώκης δικηγόρος

Γ.Μπαρτζώκης: “Τη στιγμή της τραγωδίας είχε στηθεί γλέντι στο σταθμό τη Λάρισας!”

Όπως κατήγγειλε ο  δικηγόρος που εκπροσωπεί 42χρονο τραυματία ο οποίος  νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας,ο σταθμάρχης της Λάρισας δεν βρισκόταν στο σταθμό την ώρα της τραγωδίας και στο συγκεκριμένο σημείο βρισκόταν μόνο ο κλειδούχος! Υποστήριξε μάλιστα ότι την ώρα του δυστυχήματος, στις κλήσεις του σταθμάρχη υπήρχε οχλαγωγία και ακουγόταν μουσική. «Στα 100 μέτρα υπάρχει ένα καφέ που δεν είχε μουσική» είπε, συμπληρώνοντας πως «δεν ήταν στη θέση του ο σταθμάρχης».

Αίτημα να ελεγχθούν οι κάμερες αλλά και τα σκουπίδια

Ήδη, όπως αποκάλυψε ο κ. Μπαρτζώκης, έχει απευθυνθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα και την αστυνομία προκειμένου να ερευνηθούν οι κάμερες στα συγκεκριμένα σημεία αλλά ακόμη και τα σκουπίδια ώστε να διερευνηθεί αν είχε γίνει χρήση αλκοόλ στη βάρδια του σταθμάρχη. “Μιλάμε για τη δίκη του αιώνα” ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι δεν έχει την παραμικρή πρόσβαση σε στοιχεία της προανάκρισης και ότι ο ίδιος δεν διαρρέει στοιχεία (όπως αφήνουν κάποιοι να εννοηθεί), αντιθέτως κάνει έρευνα και ενημερώνει τις Αρχές για κάθε πληροφορία που φτάνει στα χέρια του. Μάλιστα κάλεσε δημόσια τον σταθμάρχη να ομολογήσει κατά την απολογία του ότι δεν βρισκόταν στη θέση του τα κρίσιμα λεπτά πριν και κατά τη διάρκεια της φονικής σύγκρουσης των συρμών.

“Παράνομο φορτίο”(?) στην εμπορική αμαξοστοιχία

Σύμφωνα με άλλες καταγγελίες που έχει δεχθεί ο δικηγόρος, η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε παράνομο φορτίο. Κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής.  «Τη συγκεκριμένη καταγγελία μου τη μετέφερε η ίδια πηγή μου που μού γνωστοποίησε ότι την ώρα του δυστυχήματος, στις κλήσεις του σταθμάρχη, υπήρχε οχλαγωγία και ακουγόταν μουσική. Συγκεκριμένα, μου ανέφερε ότι “η αμαξοστοιχία, την ημέρα του δυστυχήματος και κάθε βράδυ, μετέφερε παράνομο φορτίο», είπε ο κ. Μπαρτζωκης, μιλώντας στο Πρώτο Θέμα.
Σύμφωνα με τον ίδιο θα ζητήσουν από τη πυροσβεστική «να στείλουν ειδικό συνεργείο χημικών στο σημείο του δυστυχήματος». Παράλληλα, ο δικηγόρος ενός εκ των θυμάτων, πρόσθεσε ότι ακόμη μια καταγγελία που έφτασε στα χέρια του από τη σύντροφο ενός τραυματία, «αναφέρει ότι οι γιατροί από το Νοσοκομείο Λάρισας δε μπορούν να βρουν την αιτία του εγκαύματος, από τι δηλαδή προκλήθηκε, ενώ ένας αστυνομικός της είπε ότι μύριζε πολύ πετρέλαιο στην περιοχή».

 

Διαφήμιση