Αρχική Special Topics - 2 Ιός «ζόμπι» βρίσκεται θαμμένος εδώ και 48.500 χρόνια στους πάγους της Σιβηρίας

Ιός «ζόμπι» βρίσκεται θαμμένος εδώ και 48.500 χρόνια στους πάγους της Σιβηρίας

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να έχει πολύ χειρότερες συνέπειες από αυτές που φοβόμαστε.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Φωτογραφία: Bethany Legg / unsplash
Διαφήμιση

Ένας ιός θαμμένος κάτω από στρώματα πάγου στη Σιβηρία για 48.500 χρόνια απειλεί να μολύνει το περιβάλλον, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση Viruses.

Η μελέτη αναδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε λόγω κλιματικής αλλαγής. Καθώς οι θερμοκρασίες στον πλανήτη αυξάνονται και οι πάγοι χιλιάδων ετών λιώνουν, γίνεται όλο και πιο πιθανό οι ιοί και τα βακτήρια που έχουν εγκλωβιστεί στους παγετώνες και τα στρώματα πάγου να «ξυπνήσουν» και να μολύνουν την κοντινή άγρια πανίδα, αν όχι τους ανθρώπους.

Η ομάδα των ερευνητών στην παγωμένη Σιβηρία ανακάλυψε ότι ένας ιός-ζόμπι που βρισκόταν θαμμένος  στο μόνιμο στρώμα πάγου για 48.500 χρόνια, έχει μολυσματικές ιδιότητες, αναφέρει το CNN.

Από την εξαγωγή αρκετών δειγμάτων, ο διευθυντής της μελέτης, ερευνητής Jean-Michel Claverie, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Aix-Marseille, κατάφερε να αποκαλύψει πέντε νέες οικογένειες ιών. Αυτές προστίθενται στις άλλες δύο που είχε ανακαλύψει σε προηγούμενη έρευνα.

annie spratt sE6lmWCsf Q unsplash
Φωτογραφία: Annie Spratt / unsplash

Οι ιοί που «κοιμούνται» θαμμένοι στους πάγους αποτελούν σοβαρή απειλή

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι στα βαθιά στρώματα πάγου που υπάρχουν στη γη εδώ και εκατομμύρια χρόνια, κρύβονται πάρα πολλοί άγνωστοι ιοί. Ο παλαιότερος από αυτούς, που αποκάλυψε ο ερευνητής Jean-Michel Claverie και η ομάδα του, χρονολογείται πριν από 48. 500 χρόνια. Το στέλεχος του ιού βρέθηκε στη Σιβηρία, σε μια υπόγεια λίμνη 16 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης.  Τα νεότερα δείγματα του ιού προήλθαν από το στομάχι και τη γούνα ενός μαμούθ, ηλικίας 27.000 ετών.

Αυτοί οι ιοί είναι πολύ πιθανόν συνοδεύονται από πολλούς άλλους παντελώς άγνωστους ιούς, αναφέρει ο  ερευνητής σε συνέντευξη στο CNN. «Ανακαλύπτουμε συνεχώς ίχνη πολλών, πολλών, πολλών άλλων ιών, οπότε γνωρίζουμε ότι υπάρχουν. Δεν είμαστε σίγουροι αν είναι ακόμα ζωντανοί, αλλά το σκεπτικό μας είναι ότι αν οι ιοί της αμοιβάδας είναι ακόμη ζωντανοί, δεν υπάρχει λόγος να μην είναι ζωντανοί και οι άλλοι ιοί και να μην μπορούν να μολύνουν δικούς τους ξενιστές» αναφέρει ο ερευνητής.

παγοσ (2)

Τι θα γίνει μέχρι το 2100;

Το λιώσιμο των πάγων στις αρκτικές περιοχές αποτελεί άμεση και τρομακτική απειλή για τα ζώα και τους ανθρώπους. Το 2016 ξέσπασε μια επιδημία στη Σιβηρία η οποία αποδόθηκε σε ένα κύμα καύσωνα που έλιωσε τους μόνιμους πάγου και εξέθεσε ένα μολυσμένο κουφάρι ταράνδου. Η επιδημία εκείνη επηρέασε δεκάδες ανθρώπους και περισσότερους από 2.000 ταράνδους που ζούσαν στην περιοχή.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες  η κατάσταση στην Αρκτική είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Η διατήρηση του στρώματος του μόνιμου παγετού (permafrost) είναι ζωτικής σημασίας για τον πλανήτη. Η ζημιά που έχει γίνει φαίνεται να είναι μη αναστρέψιμη.  Σύμφωνα με την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) η Γη θα μπορούσε να χάσει σχεδόν το 40% της επιφάνειας του μόνιμου παγετού, μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα. Κι αυτό είναι το πιο αισιόδοξο σενάριο.

Οι παγετώνες καλύπτουν 30 εκατομμύρια km2 στον πλανήτη, εκ των οποίων περίπου τα μισά βρίσκονται στην Αρκτική. Η έκταση αυτή περιέχει τη διπλάσια ποσότητα CO2 της ατμόσφαιρας και τρεις φορές την ποσότητα που εκπέμφθηκε από τις ανθρώπινες δραστηριότητες από το 1850. Οι θερμοκρασίες στην Αρκτική αυξάνονται πολύ ταχύτερα από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, κατά 2 έως 3°C σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) προειδοποιεί επίσης ότι αυτή η διάλυση του μόνιμου παγετού  θα τροφοδοτήσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι οποίες ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η αλήθεια είναι στις διάφορες μελέτες που γίνονται για την κλιματική κρίση, δεν λαμβάνεται υπόψη η δυναμική του μόνιμου παγετού, πράγμα που σημαίνει ότι ο αντίκτυπος στην υπερθέρμανση του πλανήτη δεν λαμβάνεται επαρκώς υπόψη.

Με πληροφορίες από το CNN και το AFP

Διαφήμιση