Αρχική Έξυπνα & Οικονομικά Στεγαστικά προγράμματα Κάλυψη- Σπίτι μου: Πότε και ποιοι ωφελούνται

Στεγαστικά προγράμματα Κάλυψη- Σπίτι μου: Πότε και ποιοι ωφελούνται

Δύο νέα στεγαστικά προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έρχονται να καλύψουν μια τεράστια κοινωνική ανάγκη και να επιτρέψουν στους νέους να βρουν στέγη.

0
Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου
Διαφήμιση

 

Μέσα στο Μάρτιο αναμένεται η εφαρμογή των δύο στεγαστικών προγραμμάτων  “Κάλυψη” που αφορά δωρεάν ενοίκιο για στέγαση έως και τρία χρόνια και “Σπίτι μου” που αφορά αγορά πρώτης κατοικίας με χαμηλότοκα δάνεια. Και τα δύο προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αφορά νέους ηλίκίας 25 ώες 39 ετών Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος  .

Τα πρώτα 1000 σπίτια του προγράμματος ” Κάλυψη”  αναμένεται να διατεθούν στους δικαιούχους τον Μάρτιο καθώς εντός των  επόμενων ημέρες προβλέπεται να δημοσιοποιηθεί η υπουργική απόφαση, με την οποία θα ορίζονται τα κριτήρια για τους δικαιούχους στέγασης. Το ίδιο μήνα αναμένεται να ξεκινήσει και η υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση των πρώτων χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέους ή νέα ζευγάρια έως 39 ετών για , στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι μου».

Οι δύο αυτές πρωτοβουλίες εντάσσονται στη συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης για ουσιαστική επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής του κράτους, με έμφαση στους νέους και σε ευάλωτες ομάδες πολιτών, με δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού 1,74 δισ. ευρώ, από τις οποίες θα ωφεληθούν περισσότεροι από 137.000 πολίτες.

“Κάλυψη”: Τι περιλαμβάνει

Μέσω του προγράμματος “Κάλυψη” προϋπολογισμού 21,5 εκατ. ευρώ, το Δημόσιο αναλαμβάνει να  καταβάλει το σύνολο του ενοικίου για τη στέγαση ευάλωτων νέων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και προβλέπεται  να καλύψει περίπου 3000 ωφελούμενους .

Τον επόμενο μήνα θα διατεθούν 1.000 διαθέσιμα σπίτια σε δικαιούχους του προγράμματος, ηλικίας 25 έως 39 ετών, οι οποίοι σύμφωνα με την υπουργική απόφαση  θα λάβουν κατοικίες που θα υποδείξουν οι δήμοι, μετά την υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των Δημοτικών φορέων που θα συμπράξουν στην υλοποίηση του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Κάλυψη»  θεσπίστηκε με το νόμο 5006/2022 και βασίζεται στις κατοικίες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Εστία» για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο σε αστικά διαμερίσματα σε όλη την Ελλάδα.Το πρόγραμμα “Εστία” ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022.

Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος,” Κάλυψη”, το υπουργείο Εργασίας αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση των δαπανών για ενοίκια και επισκευές των ακινήτων ενώ οι Δήμοι μεταξύ άλλων θα εξετάζουν τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων, θα προτείνουν κατάλληλα διαθέσιμα ακίνητα στους ωφελούμενους, θα καταβάλουν τα ενοίκια στους ιδιοκτήτες, θα μεριμνούν για την εκτέλεση των εργασιών επισκευής, κ.ά.

Από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Εστία», ήδη 579  έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνεχίσουν να διαθέτουν τα σπίτια τους για τη στέγαση των δικαιούχων και του επόμενου προγράμματος  «Κάλυψη».

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, για τα τρία χρόνια που θα διαρκέσουν οι μισθώσεις, θα εισπράττουν το σύνολο του μισθώματος από το Δημόσιο, το οποίο αναλαμβάνει επίσης την αποκατάσταση των όποιων επισκευών χρειαστούν.

Χατζηδάκης
Εικόνα: EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη  το πρόγραμμα «Κάλυψη» αποτελεί “κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής κοινωνικής στέγασης της κυβέρνησης καθώς εξασφαλίζει σε εκατοντάδες ευάλωτους νέους και νέα ζευγάρια δωρεάν ποιοτική στέγη και τους διευκολύνει με αυτόν τον τρόπο να ξεκινήσουν τη ζωή τους και τη δημιουργία οικογένειας, εφόσον το επιθυμούν”.

“Σπίτι μου” : Κριτήρια και όροι

Οι δικαιούχοι μπορούν να αποκτήσουν μέσω του προγράμματος πρώτη κατοικία αξίας έως 200.000 ευρώ, επιφάνειας έως 150 τ.μ. και με παλαιότητα τουλάχιστον 15 ετών, ενώ το δάνειο μπορεί να φθάσει κατ’ ανώτατο όριο στις 150.000 ευρώ και η διάρκειά του δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 30 έτη.

Όπως έχει διευκρινήσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το όφελος για όσους ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό είναι ότι θα πληρώνουν δόση στεγαστικού δανείου η οποία θα είναι πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο που αντιστοιχεί στο σπίτι το οποίο επέλεξαν, καθώς το επιτόκιο θα αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των εμπορικών επιτοκίων.

  • Η αγορά του ακινήτου δεν μπορεί να γίνει από συγγενή πρώτου ή δεύτερου βαθμού του αγοραστή και το ακίνητο θα αποκτάται κατά πλήρη κυριότητα από τον αγοραστή ή, αν πρόκειται για συζύγους ή για μέρη συμφώνου συμβίωσης, κατά κυριότητα >50% για καθέναν από αυτούς.
  • Δεν απαιτείται εγγυητής του δανείου και θα δοθεί οκτάμηνη προθεσμία από την προέγκρισή του μέχρι την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.
  • Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για τους τρίτεκνους ή τους πολύτεκνους, καθώς γι’ αυτούς το δάνειο θα είναι άτοκο, ενώ το δάνειο θα μετατρέπεται σε άτοκο για όσους, κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του, κάνουν τρία και πλέον παιδιά.
  • Το δάνειο θα καλύπτει υψηλότερο ποσοστό της εμπορικής αξίας του ακινήτου (90%) σε σχέση με τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών, που καλύπτουν συνήθως έως το 80%.
  • Το δάνειο χρηματοδοτείται κατά 75% από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και για το ποσοστό του δανείου που χρηματοδοτείται από τη ΔΥΠΑ δεν οφείλεται τόκος, ενώ το υπόλοιπο 25% χορηγείται από τις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι τα 3/4 του δανείου χορηγούνται άτοκα, με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο, που πληρώνει ο δανειολήπτης για το σύνολο του ποσού, να διαμορφώνεται στο ένα τέταρτο του κόστους που θα είχε ένα κανονικό στεγαστικό δάνειο.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη για διπλασιασμό, σε περίπτωση εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων.

Στο πλέγμα των δράσεων της κυβέρνησης για τη στέγαση συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα Κοινωνικής Αντιπαροχής, αλλά και η δράση «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω».

Αγγλεική Γυπάκη

Διαφήμιση