Αρχική Ειδήσεις Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2023: Κάμερες αναδεικνύουν τις μικρές εποχικές λίμνες του Νέστου

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2023: Κάμερες αναδεικνύουν τις μικρές εποχικές λίμνες του Νέστου

Σύνταξη: ecozen.gr

Στο πλαίσιο των δράσεων τοποθετήθηκε κάμερα με αισθητήρα στο εποχικό λιμνίο στο Δέλτα του Νέστου για την καταγραφή της πανίδας.

0
Νέστος
Εικόνα: Ελληνική Εταιρεία Προστασία της Φύσης
Διαφήμιση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, στις 2 Φεβρουαρίου, η Ελληνική Εταιρεία Προστασία της Φύσης (ΕΕΠΦ), έρχεται να υπενθυμίσει και παράλληλα ν’ αναδείξει την σημασία των μικρότερων παραγνωρισμένων υγροτόπων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι μικρές εφήμερες λίμνες που συναντάμε σε ορισμένα μόνο σημεία της Μεσογείου, όπως στο Δέλτα του Νέστου.

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως αυτά τα «Μεσογειακά εποχικά λιμνία», είναι ευρωπαϊκός οικότοπος προτεραιότητας της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ με κωδικό 3170* και τα κράτη-μέλη οφείλουν να τα προστατεύουν. Να σημειωθεί πως η ΕΕΠΦ τα μελετά και ασχολείται με την προστασία τους την τελευταία δεκαετία.

BALKANIKOS DRIOKOLAPTIS PGS VIDAKIS
Εικόνα: Ελληνική Εταιρεία Προστασία της Φύσης

Τα Μεσογειακά εποχικά λιμνία είναι κοιλότητες που, λόγω του γεωλογικού υποστρώματος, συγκρατούν νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάποιους μήνες κατακλύζονται από νερό, γενικά μικρού βάθους, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες ξηραίνονται. Η γρήγορη εναλλαγή ξηρασίας – υγρασίας δημιουργεί συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη ιδιαιτέρων χλωριδικών κοινωνιών που ενίοτε περιλαμβάνουν σπάνια ή/και ενδημικά φυτά. Εκτός από τα ιδιαίτερα φυτά, τα εποχικά λιμνία (λόγω της απουσίας θηρευτών όπως τα ψάρια) αποτελούν κατάλληλο βιότοπο για αρκετά είδη πανίδας, όπως ασπόνδυλα (καρκινοειδή ή έντομα) και αμφίβια, ενώ τα επισκέπτονται συχνά πτηνά για τροφοληψία. 

DENDROVATRAXOS PGS VIDAKIS
Εικόνα: Ελληνική Εταιρεία Προστασία της Φύσης

Κάμερες αναδεικνύουν τις μικρές οάσεις βιοποικιλότητας

Η ΕΕΠΦ συντονίζει το ευρωπαϊκό έργο Life PRIMED για την αποκατάσταση παρόχθιων οικοσυστημάτων και Μεσογειακών εποχικών λιμνίων στο Δέλτα Νέστου και το Λάτσιο της Ιταλίας. Στο πλαίσιο των δράσεων του έργου τοποθετήθηκε κάμερα με αισθητήρα στο εποχικό λιμνίο στο Δέλτα του Νέστου για την καταγραφή της πανίδας. Έτσι, μέσα σε ελάχιστους μήνες καταγράψαμε γερακίνες (Buteo buteo) που επισκέπτονται συχνά το εποχικό λιμνίο αναζητώντας λεία, καθώς και αγριόπαπιες, ερωδιούς, αγριογούρουνα κ.ά.

Πέρα από την κάμερα, ο φωτογραφικός φακός των συνεργατών του Life PRIMED αποτύπωσε την πλούσια – και πολύ φωτογενή – πανίδα που απαντάται γύρω από το λιμνίο και σχετίζεται με αυτό: λιβελλούλες (οδοντόγναθα), πεταλούδες (λεπιδόπτερα) και πλήθος άλλων εντόμων, αμφίβια, φασιανούς και τσακάλια.

PRASINOKEFALES PGS VIDAKIS
Εικόνα: Ελληνική Εταιρεία Προστασία της Φύσης

Η ΕΕΠΦ ασχολήθηκε με Μεσογειακά εποχικά λιμνία ως συντονιστής του έργου Life ForOpenForests («Για ανοικτά δάση») στην Οίτη και το Καλλίδρομο. Τα ορεινά εκείνα λιμνία ήταν ομβροδίαιτα, ενώ εκείνα του Νέστου, έχουν διαφορετική υδρογεωλογία καθώς τροφοδοτούνται με νερό από υπόγεια ύδατα. Η μελέτη των δύο διαφορετικών τύπων λιμνίων θα συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας αυτών των ιδιαίτερων μικρών υγροτόπων. 

Οι κύριες απειλές για τα ευαίσθητα αυτά οικοσυστήματα είναι οι αλλαγές χρήσεων γης με αύξηση και εντατικοποίηση των καλλιεργειών, τα έργα αποξήρανσης, οι κατασκευές οδικού δικτύου, η υπεράντληση υπόγειων υδάτων, και η υπερβόσκηση, καθώς και η κλιματική αλλαγή που μεταβάλλει την υδρογεωλογία των περιοχών. Ένα άλλο ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι, λόγω του εφήμερου χαρακτήρα και του μικρού μεγέθους των λιμνίων, η σημασία και οι λειτουργίες τους δεν αναγνωρίζονται επιστημονικά και πολιτικά.

GERAKINA PGS VIDAKIS
Εικόνα: Ελληνική Εταιρεία Προστασία της Φύσης

Επιστημονική Συνάντηση

Τον Μάρτιο του 2022 η ΕΕΠΦ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Σαπιέντζα της Ρώμης οργάνωσε τριήμερη επιστημονική συνάντηση με θέμα τα Μεσογειακά εποχικά λιμνία στο Βοτανικό Κήπο της Ρώμης. Στη συνάντηση συμμετείχαν επιστήμονες από Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Γαλλία Ισπανία και Πορτογαλία. Η συγκεκριμένη συνάντηση ανέδειξε την έλλειψη στοιχείων και γνώσης για τον συγκεκριμένο οικότοπο ώστε να εφαρμοστούν τα αποτελεσματικότερα μέτρα για την προστασία του. 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟι τέλειες τροφές για τις πολύ κρύες μέρες του χειμώνα
Επόμενο άρθροΣτην «κατάψυξη» η χώρα το επόμενο τριήμερο – Πού θα χιονίσει