Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Οι τέλειες τροφές για τις πολύ κρύες μέρες του χειμώνα

Οι τέλειες τροφές για τις πολύ κρύες μέρες του χειμώνα

Τα δελτία καιρού μιλούν για χιονοπτώσεις σε όλη τη χώρα μέσα στις επόμενες μέρες.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
[358901] ΕΠΕΣΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
φωτογραφία (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Ο Φεβρουάριος ήρθε με χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια και τσουχτερό κρύο και όλοι αναζητούμε λίγη ζεστασιά. Τα δελτία καιρού μιλούν για χιονοπτώσεις σε όλη τη χώρα μέσα στις επόμενες μέρες. Μια καλή ιδέα για να βοηθήσουμε το σώμα μας να διατηρήσει τη θερμοκρασία του στους 37°C αυτές τις κρύες μέρες είναι να προσέξουμε τη διατροφή μας και να καταναλώσουμε τροφές που «θερμαίνουν» τον οργανισμό μας.

Σούπες λαχανικών
Μια ζεστή σούπα με χειμωνιάτικα λαχανικά είναι ίσως  ο καλύτερος τρόπος για να ζεσταθούμε και να διατηρήσουμε την σωστή θερμοκρασία στο σώμα μας. Επιπρόσθετα η σούπα ενυδατώνει ικανοποιητικά τον οργανισμό μας. Το νερό που συχνά ξεχνάμε να πιούμε όταν κρυώνουμε, είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία.  Μπορούμε να χρησιμοποιούμε πράσα, κρεμμύδια, καρότα, γογγύλια, σέλινο και να ετοιμάσουμε μια λαχταριστή, ζεστή και πολύ υγιεινή σούπα λαχανικών.

portokalia

Φρούτα και ωμά λαχανικά με βιταμίνη C
Τις κρύες μέρες του χειμώνα καλό θα είναι να προτιμάμε τα φρούτα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C που θωρακίζει τον οργανισμό. Η βιταμίνη C είναι σημαντική για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την αποβολή των τοξίνων από τον οργανισμό . Ιδανικές πηγές βιταμίνης C είναι τα πορτοκάλια και τα τα γκρέιπφρουτ, το ακτινίδιο και ο ανανάς. Αν προτιμάμε τα λαχανικά, επιλέγουμε πιπεριές, μπρόκολο και λαχανίδες. Υπενθυμίζουμε ότι η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών παρέχει τις βιταμίνες, τα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία και τις φυτικές ίνες που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργεί σωστά.

Ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα
Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα είναι από τις πιο υγιεινές επιλογές για σνακ, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο. Οι σταφίδες, τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα είναι και μια εξαιρετική συνήθεια όταν κάνει κρύο, καθώς είναι πολύ πλούσια σε μέταλλα και θεωρούνται «φάρμακα» κατά του κρυολογήματος. Οι ξηροί καρποί επίσης  είναι πολύ πλούσιοι σε ωμέγα 3, οπότε μόνο καλό μας κάνουν.

piperies

Πιπεριές και λίγο σκόρδο
Το σκόρδο και οι πιπεριές μάς προστατεύουν επίσης από το κρύο επειδή χρειάζονται χρόνο για να χωνευτούν. Η πέψη αυτών των τροφών θα δημιουργήσει θερμότητα και θα ζεστάνει το σώμα. Το τσίλι βοηθά επίσης στην ελαφρά αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Χάρη στη δραστική του ουσία, που ονομάζεται «καψαϊκίνη», το τσίλι ενεργοποιεί την παραγωγή θερμότητας από το σώμα.

Τροφές με άμυλο
Για να αντιμετωπίσει καλύτερα το κρύο, ο οργανισμός μας χρειάζεται ενέργεια και η καλύτερη πηγή ενέργειας είναι αναμφίβολα οι τροφές που περιέχουν άμυλο: όσπρια (φακές, ρεβίθια, ξερά φασόλια κ.λπ.), τα ζυμαρικά και το ρύζι. Οι αμυλούχες τροφές απελευθερώνουν σταδιακά ενέργεια στο σώμα και, επομένως, ζεστασιά. Δοκιμάζουμε λοιπόν μια ζεστή ρεβυθάδα, ένα πιάτο ζυμαρικών ή ένα λαχταριστό ριζότο.

tea

Τσάι και καφές
Ο καφές και το τσάι μπορεί να είναι καλές επιλογές για την ενεργοποίηση της θερμογένεσης, δηλαδή της παραγωγής θερμότητας στο σώμα. Μοναδική προϋπόθεση είναι να πίνουμε καφέ ή τσάι με μέτρο και να μην το παρακάνουμε.

 

Σοκολάτα
Ποιος δεν ονειρεύεται μια ζεστή σοκολάτα όταν κάνει κρύο;  Η αλήθεια είναι ότι ένα ή δύο τετράγωνα μαύρης σοκολάτας μάς κάνουν στ’ αλήθεια καλό. Η μαύρη σοκολάτα είναι εξαιρετική αν νιώθουμε την ενέργειά μας πεσμένη, καθώς βοηθάει ουσιαστικά στη στην καταπολέμηση της κόπωσης και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο αποδυναμώνεται όταν κάνει πολύ κρύο.

kanela

Μπαχαρικά
Ένα άλλο τρόφιμο που μπορούμε καταναλώσουμε άφοβα τις κρύες μέρες του χειμώνα είναι τα μπαχαρικά. Δοκιμάζουμε να προσθέσουμε στις συνταγές μας λίγο κουρκουμά, κανέλας και τζίντζερ. Πρόκειται για πολύ γευστικά μπαχαρικά που αντιφλεγμονώδεις και αντιιικές ιδιότητες και προάγουν την κυκλοφορία του αίματος και την θερμότητα στο σώμα μας.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε όταν κάνει πολύ κρύο;
Όταν κάνει κρύο, είναι καλύτερο να αποφεύγουμε τις κρύες σαλάτες επειδή τα ωμά λαχανικά, όπως τα αγγούρια ή οι ντομάτες είναι πολύ εύπεπτα κι ο οργανισμός μας έχει ανάγκη πιο αργές καύσεις. Τα κρύα σάντουιτς επίσης δεν είναι καλή ιδέα , καθώς δεν περιέχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά και είναι θερμιδογόνα.

 

Διαφήμιση