Αρχική Διάστημα Μήπως τελικά δεν είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν;  

Μήπως τελικά δεν είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν;  

Ένας νέος αλγόριθμος εντοπίζει ραδιοσήματα που μπορεί να προέρχονται από εξωγήινους -αφού είμαστε σίγουροι ότι δεν προέρχονται από τη Γη.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Φωτογραφία: Albert Antony/ unsplash
Διαφήμιση

Ένα ερώτημα απασχολεί την ανθρωπότητα εδώ και χιλιάδες χρόνια: είμαστε μόνοι στο σύμπαν;

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απάντηση, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να το μάθουμε είναι να ανιχνεύσουμε τεχνουπογραφές, ή ενδείξεις τεχνολογίας, που μπορεί να έχουν αναπτύξει εξωγήινοι πολιτισμοί. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι οι αστρονόμοι πάντα δυσκολεύονταν να διακρίνουν μεταξύ των πιθανών εξωγήινων σημάτων και των σημάτων που προκαλούνται από τον άνθρωπο. Τουλάχιστον μέχρι σήμερα…

Χάρη σε έναν νέο αλγόριθμο που αναπτύχθηκε χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη οκτώ μυστηριώδη ραδιοσήματα έχουν πλέον ανακαλυφθεί και οι ερευνητές ελπίζουν ο αλγόριθμος θα βοηθήσει στην αναζήτηση εξωγήινων.

Οι ειδικοί με επικεφαλής τον Peter Ma από το Πανεπιστημίο του Τορόντο έκαναν τη συναρπαστική ανακάλυψη αφού χρησιμοποίησαν τον αλγόριθμο για να εξετάσουν 820 αστέρια σε μια περιοχή του διαστήματος που προηγουμένως θεωρούνταν ότι δεν είχε καμία πιθανή εξωγήινη δραστηριότητα. Τα δοκιμαστικά σήματα είχαν διαφύγει σε προηγούμενες εξετάσεις των δεδομένων κι ο βασικός λόγος ήταν ότι σε πολλές από τις παρατηρήσεις υπήρχαν πολλές παρεμβολές από τα αδιάφορα και καθημερινά ραδιοσήματα της Γης.

Μαζί με αστρονόμους από το Ινστιτούτο SETI, το Breakthrough Listen και επιστημονικά ερευνητικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, ο Ma ανέπτυξε έναν νέο αλγόριθμο που μπορεί να ξεχωρίσει καλύτερα τα πιθανά εξωγήινα σήματα από όλο το θόρυβο του περιβάλλοντος στον πλανήτη μας. Αυτό περιελάμβανε ένα είδος μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης που μιμείται τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αποκτούν ορισμένους τύπους γνώσεων και αποτελεί βασική τεχνολογία στα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό.

εξωγήινοι - UFO - ιπτάμενος δίσκος
Εικόνα: Pixabay/Lance

 

Οι ερευνητές πήραν ουσιαστικά έναν κλασικό αλγόριθμο από έναν πιο απλό υπολογιστή και τον χρησιμοποίησαν για να διακρίνουν μεταξύ πιθανών εξωγήινων σημάτων και σημάτων που προκαλούνται από τον άνθρωπο. Αντί όμως να μην βρουν τίποτα ενδιαφέρον σε αυτή την περιοχή του διαστήματος, οι επιστήμονες ανακάλυψαν οκτώ διαφορετικά ραδιοσήματα που προέρχονται από αυτήν.

Ο Steve Croft, επιστήμονας του προγράμματος Breakthrough Listen στο τηλεσκόπιο Green Bank, πρόσθεσε: «Το βασικό ζήτημα με κάθε αναζήτηση παρόμοιων σημάτων είναι να ψάξεις μέσα από αυτό το τεράστιο σωρό σημάτων στα άχυρα για να βρεις τη βελόνα που θα μπορούσε να είναι μια εκπομπή από έναν εξωγήινο κόσμο. Η συντριπτική πλειονότητα των σημάτων που ανιχνεύονται από τα τηλεσκόπια μας προέρχεται από τη δική μας τεχνολογία: Δορυφόρους GPS, κινητά τηλέφωνα και άλλα παρόμοια. Ο αλγόριθμος του Peter μας δίνει έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο να φιλτράρουμε το σωρό των άχυρων και να βρίσκουμε σήματα που έχουν τα χαρακτηριστικά που περιμένουμε από τις τεχνοϋπογραφές» σημειώνει.

Τα 8 σήματα που μπορεί να αλλάξουν τον κόσμο

Τα οκτώ σήματα φαίνεται να προέρχονται από την κατεύθυνση πέντε αστέρων από τη συλλογή των 820 αστέρων, τα οποία κυμαίνονται από 30 έως 90 έτη φωτός μακριά. Αν και δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι εξωγήινα, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον,

Τα σήματα μοιάζουν με αυτό που οι επιστήμονες πιθανότατα θα περίμεναν από τα εξωγήινα σήματα.

Πρώτον, ήταν στενής ζώνης -γεγονός που υποδεικνύει μια εξωγήινη πηγή, επειδή τα σήματα που προκαλούνται από φυσικά φαινόμενα τείνουν να είναι ευρείας ζώνης.  Είχαν επίσης αυτό που είναι γνωστό ως «κλίση», που σημαίνει ότι η προέλευση των σημάτων είχε κάποια σχετική επιτάχυνση με τις κεραίες μας, οπότε δεν θα μπορούσε να προέρχεται από τη Γη.

Και τέλος, εμφανίστηκαν σε παρατηρήσεις με πηγή ON και όχι με πηγή OFF, ενώ οι ανθρώπινες ραδιοπαρεμβολές εμφανίζονται συνήθως τόσο σε παρατηρήσεις ON όσο και σε παρατηρήσεις OFF λόγω του ότι η πηγή βρίσκεται κοντά.

Ο Peter Ma αναφέρει: «Συνολικά, είχαμε ψάξει μέσα σε 150 TB δεδομένων 820 κοντινών άστρων, σε ένα σύνολο δεδομένων που είχε προηγουμένως ερευνηθεί το 2017 με κλασικές τεχνικές αλλά χαρακτηρίστηκε ως στερούμενο από ενδιαφέροντα σήματα. Τώρα κλιμακώνουμε αυτή την προσπάθεια αναζήτησης σε ένα εκατομμύριο αστέρια σήμερα με το τηλεσκόπιο MeerKAT. ‘Πιστεύουμε ότι εργασίες όπως αυτή θα επιταχύνουν τον ρυθμό με τον οποίο είμαστε σε θέση να κάνουμε ανακαλύψεις στη μεγάλη μας προσπάθεια να απαντήσουμε στο ερώτημα Είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν;»

Ωστόσο, υπάρχει ένα  μικρό πρόβλημα…
Οι παρατηρήσεις που ακολούθησαν έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει να ανιχνεύσουν ξανά τα ραδιοσήματα. Οι αστρονόμοι επιθυμούν να τα μελετήσουν πιο προσεκτικά και να προσπαθήσουν να προσδιορίσουν αν όντως προέρχονται από το βαθύ διάστημα ή απλώς από γήινες παρεμβολές, αλλά για να το κάνουν αυτό πρέπει να τα εντοπίσουν ξανά. Παρ’ όλα αυτά, ο νέος αλγόριθμος δείχνει πολλές δυνατότητες για την μελλοντική ανακάλυψη εξωγήινων πολιτισμών.

Με πληροφορίες από την Daily Mail (www.dailymail.co.uk)

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Astronomy.

Διαφήμιση