Αρχική Περιβάλλον Μείωση βροχοπτώσεων στην Ελλάδα: Κίνδυνος λειψυδρίας;

Μείωση βροχοπτώσεων στην Ελλάδα: Κίνδυνος λειψυδρίας;

Ο Φεβρουάριος ήταν ένας ένας ξηρός μήνας για πολλές περιοχές της χώρας. Οι κλιματικές προβολές δείχνουν μείωση βροχοπτώσεων τα επόμενα 30 χρόνια.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
atilla bingol RcEWuCd3dK4 unsplash
Φωτογραφία: Atilla Bingol / unsplash
Διαφήμιση

Ένας ξηρός μήνας είναι αυτός ο Φεβρουάριος σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με στοιχεία μετεωρολογικών σταθμών του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα έχουν να σημειωθούν βροχοπτώσεις εδώ και σχεδόν 30 μέρες.

Όπως αναφέρει ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος, αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι ότι οι κλιματικές προβολές για το άμεσο μέλλον, δηλαδή τα επόμενα 30 χρόνια, δείχνουν ότι θα υπάρξει μείωση των βροχοπτώσεων. Αν και ο Ιανουάριος ήταν αρκετά βροχερός μήνας αυτό δεν συνεχίστηκε και τον επόμενο μήνα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα έχει να σημειωθεί βροχόπτωση από τις 26 Ιανουαρίου, ενώ στα Ιωάννινα από τις 3 Φεβρουαρίου. Την ίδια στιγμή  Κώστας Λαγουβάρδος εκτιμά ότι ο φετινός χειμώνας θα αποτελέσει έναν από τους χειμώνες ρεκόρ σε ημέρες όπου καταγράφηκαν υψηλές θερμοκρασίες.

«Τον Ιανουάριο είχαμε αρκετά ύψη βροχής, έριξε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αλλά είχαμε πολύ λίγα τον Φεβρουάριο. Η κακοκαιρία που μας επηρέασε έριξε και βροχές και χιόνια στο ανατολικό τμήμα της χώρας, αλλά είχε αφήσει απέξω ένα μεγάλο μέρος της χώρας με αποτέλεσμα να έχει αρχίσει να υπάρχει πρόβλημα με κάποιες καλλιέργειες. Το καλό είναι ότι από 1η Μαρτίου θα έχουμε αρκετές βροχές στη χώρα», επισημαίνει.

Ξηρασία

Οι κλιματικές προβολές δείχνουν μείωση βροχοπτώσεων τα επόμενα 30 χρόνια

Θετικό, επίσης, για την Ελλάδα είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με στοιχεία των τελευταίων 10-15 ετών διαφαίνεται ότι δεν έχει σημειωθεί μείωση των βροχοπτώσεων. Αντιθέτως, καταγράφεται μία ελαφρά αυξητική τάση. Ωστόσο, οι βροχές είναι λιγότερες, αλλά πιο ραγδαίες.

«Παρόλα αυτά, οι κλιματικές προβολές για το άμεσο μέλλον, δηλαδή τα επόμενα 30 χρόνια, δείχνουν ότι θα ξεκινήσει και σε εμάς η μείωση των βροχοπτώσεων. Αυτό μας ανησυχεί παρόλο που στη χώρα μας βλέπουμε ότι έχουμε σχετικά καλές βροχοπτώσεις», σημειώνει ο Κώστας Λαγουβάρδος και προσθέτει ότι τα ύψη βροχής που πέφτουν είναι αρκετά ικανοποιητικά, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να αναλυθεί πώς απλώνεται αυτή η βροχή μέσα στο χρόνο.

ξηρασία

Κίνδυνος λειψυδρίας: χρειάζεται να δημιουργηθούν υδατοαποθέματα

Για τον δασολόγο-υδρολόγο, καθηγητή του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, διευθυντή εργαστηρίου ASSIST και κάτοχο πανεπιστημιακής έδρας UNESCO, Δημήτρη Εμμανουλούδη, το πιο πιθανό είναι η Ελλάδα να βρεθεί στο φάσμα της λειψυδρίας τα επόμενα χρόνια, αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

«Η χώρα μας διέπεται από ξηρά και θερμά καλοκαίρια. Ταυτόχρονα, την περίοδο του καλοκαιριού η Ελλάδα διπλασιάζει τον πληθυσμό της λόγω της άφιξης των τουριστών. Ο τριπλασιασμός του πληθυσμού λόγω του τουριστικού ρεύματος και η αύξηση της ζήτησης του νερού σε συνδυασμό με την αδιάκοπη λειτουργία της βιομηχανίας εκείνους τους μήνες δημιουργεί μία εκρηκτική τάση ζήτησης νερού, λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα ότι δεν σημειώνονται βροχοπτώσεις. Όλο αυτό προκαλεί ένα μεγάλο ογκοθερμικό κενό», σημειώνει ο Δημήτρης Εμμανουλούδης.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το κενό, όπως εξηγεί,  χρειάζεται να δημιουργηθούν υδατοαποθέματα κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν και όπου σημειώνονται βροχοπτώσεις. «Αυτό μπορεί να γίνει με ταμιευτήρες, ποικίλων ειδών και τρόπων. Ένας δεύτερος τρόπος είναι η μείωση των απωλειών καθώς υπάρχουν μεγάλες απώλειες νερού και πόσιμου και άρδευσης. Στην κατεύθυνση αυτή είναι απολύτως απαραίτητο να γνωρίσουμε το υδατικό αποτύπωμα της κάθε κοινότητας, του κάθε νησιού, του κάθε γεωγραφικού διαμερίσματος», τονίζει.

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων τίθεται η διαχείριση του νερού σε συνάρτηση και με την αγροτική παραγωγή ειδικά σε σημεία της χώρας όπου σημειώνονται λιγότερες βροχοπτώσεις, όπως οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, καθώς αν χαθούν οι βροχεροί μήνες, η κατάσταση θα είναι δύσκολη το καλοκαίρι

 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΛαγάνα για την Καθαρά Δευτέρα από τον σεφ Τάσο Αντωνίου
Επόμενο άρθροΚώστας Δούκας: «Ὃλες οἱ ἑλληνικές προθέσεις ἒχουν περάσει στήν Ἀγγλική»