Αρχική Επιστήμη 11 Φεβρουαρίου: Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη

11 Φεβρουαρίου: Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη

«Μπορούμε όλοι να συμβάλουμε στην απελευθέρωση του τεράστιου ανεκμετάλλευτου ταλέντου στον κόσμο μας, αρχίζοντας με το να γεμίσουμε τις αίθουσες διδασκαλίας, τα εργαστήρια και τα διοικητικά συμβούλια με γυναίκες επιστήμονες»
António Guterres, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Διαφήμιση

Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη καθιερώθηκε το 2015 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κι εορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου. Η ημέρα αυτή υπενθυμίζει ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην επιστημονική και τεχνολογική κοινότητα και ότι η συμμετοχή τους πρέπει να αυξηθεί.

Σύμφωνα με την UNESCO, σήμερα λιγότερο από το 30 % των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να προωθηθεί η καθολική και ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη.

Η ιστορία της επιστήμης έχει να επιδείξει σημαντικές ανακαλύψεις που έκαναν γυναίκες όπως, μεταξύ άλλων, η Μαρί Κιουρί και η Ιρέν Ζολιό Κιουρί.

«Μπορούμε όλοι να συμβάλουμε στην απελευθέρωση του τεράστιου ανεκμετάλλευτου ταλέντου στον κόσμο μας, αρχίζοντας με το να γεμίσουμε τις αίθουσες διδασκαλίας, τα εργαστήρια και τα διοικητικά συμβούλια με γυναίκες επιστήμονες»
António Guterres, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ

ani kolleshi 7jjnJ QA9fY unsplash
Φωτογραφία: Ani Kolleshi/ Unsplash

Σημαντικό το χάσμα ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες

Σε όλο τον κόσμο, υπάρχει εδώ και χρόνια ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM). Παρόλο που οι γυναίκες έχουν κάνει μεγάλα βήματα προόδου όσον αφορά τη συμμετοχή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε αυτές τις επιστημονικές κατηγορίες.

  • Οι ερευνητικές επιχορηγήσεις για τις γυναίκες είναι χαμηλότερες από εκείνες των ανδρών συναδέλφων τους και ότι, αν και αποτελούν το 33,3% του ερευνητικού πληθυσμού, οι γυναίκες κατέχουν μόνο το 12% των θέσεων στις εθνικές ακαδημίες επιστημών.
  • Σε τομείς αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι γυναίκες ερευνητές αποτελούν μόνο το 22% των επαγγελματιών.
  • Παρά την έλλειψη δεξιοτήτων στους περισσότερους τεχνολογικούς τομείς που οδηγούν στην 4η βιομηχανική επανάσταση, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο το 28% των αποφοίτων μηχανικών και το 40% των αποφοίτων πληροφορικής.
  • Η σταδιοδρομία των γυναικών ερευνητών τείνει να είναι συντομότερη και λιγότερο καλά αμειβόμενη. Το έργο τους υποεκπροσωπείται σε περιοδικά υψηλού επιπέδου και συχνά παραλείπονται για προαγωγή.

Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στη Επιστήμη στον ΟΗΕ

Η ισότητα των φύλων αποτελούσε ανέκαθεν μείζον θέμα για τα Ηνωμένα Έθνη. Η ισότητα των φύλων και η ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, αλλά και για την επίτευξη όλων των στόχων και σκοπών της Ατζέντας 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σε σχετικό ψήφισμα για την επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία για την ανάπτυξη, στο οποίο «αναγνωρίζει ότι η ενδυνάμωση των γυναικών όλων των ηλικιών ώστε να έχουν πλήρη και ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή στην επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία είναι επιτακτική ανάγκη για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών»

national cancer institute oCLuFi9GYNA unsplash
Φωτογραφία: National Cancer Institue / unsplash

Καινοτομώ. Αναδεικνύω. Ανυψώνω. Προχωρώ. Υποστηρίζω .

Η φετινή Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη επικεντρώνεται στον ρόλο των γυναικών και των κοριτσιών και της επιστήμης στην υποστήριξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης που θα συζητηθούν στο επερχόμενο Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου του ΟΗΕ.

Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (Sustainable Development Goals)  είναι το σχέδιο για την επίτευξη ενός καλύτερου και πιο βιώσιμου μέλλοντος για όλους. Αντιμετωπίζουν τις παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, όπως η φτώχεια, η ανισότητα, η κλιματική αλλαγή, η περιβαλλοντική υποβάθμιση, η ειρήνη και η δικαιοσύνη.

Με τον τρόπο αυτό, η 8η Διεθνής Ημέρα στοχεύει να συνδέσει τη διεθνή κοινότητα με τις γυναίκες και τα κορίτσια στην επιστήμη, ενισχύοντας τους δεσμούς μεταξύ επιστήμης, πολιτικής και κοινωνίας για στρατηγικές προσανατολισμένες στο μέλλον.

Η φετινή Διεθνής Ημέρα παρουσιάζει βέλτιστες πρακτικές, στρατηγικές και λύσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των ευκαιριών των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Πηγή: ΟΗΕ (un.org)

 

 

 

 

Διαφήμιση