Αρχική Επιστήμη Επτά Έλληνες καθηγητές και ερευνητές που επηρεάζουν την επιστήμη

Επτά Έλληνες καθηγητές και ερευνητές που επηρεάζουν την επιστήμη

0
Panepistimio Athinon 3
Διαφήμιση

Στην κατάταξη Highly Cited Researchers (h100) της Webometrics, περιλαμβάνονται επτά καθηγητές και ερευνητές του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο πίνακας συντάσσεται με βάση τις πληροφορίες των δημόσιων προφίλ καθηγητών και ερευνητών πανεπιστημίων στο Google Scholar και παρουσιάζει καθηγητές και ερευνητές πανεπιστημίων οι οποίοι με το συγγραφικό και ερευνητικό έργο τους έχουν ασκήσει σημαντική επιρροή στην επιστήμη διαχρονικά.

panepistimio Athinon 1

Η επικαιροποιημένη κατάταξη, που δημοσιεύθηκε την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου του 2019, περιλαμβάνει 2.929 Highly Cited Researchers, δηλαδή ερευνητές με h-index πάνω από 100. Με άλλα λόγια, ερευνητές οι οποίοι έχουν τουλάχιστον 100 ερευνητικές εργασίες που έχουν παρατεθεί ως έγκυρη αναφορά από το λιγότερο 100 ερευνητές στις δικές τους εργασίες.

Πρώτος στον πίνακα είναι ο γνωστός φιλόσοφος, ψυχολόγος και καθηγητής του College de France Μισέλ Φουκό (1926-1984), με h-index 280 και 884.807 ετεροαναφορές.

Panepistimio Athinon 4

Οι Έλληνες

Ειδικότερα, στη λίστα σημαντική εκπροσώπηση έχουν οι καθηγητές της Ιατρικής Αθηνών: 

  1. Γεώργιος Χρούσος,
  2. Αντωνία Τριχοπούλου,
  3. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος,
  4. Χριστόδουλος Στεφανάδης,
  5. Χαράλαμπος Μουτσόπουλος,
  6. Μαρίνος Δαλάκας και
  7. Γεράσιμος Φιλιππάτος.

Η κατάταξη περιλαμβάνει τα h-index και citations έως και την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου του 2019. Οι καθηγητές και ερευνητές τού εν λόγω πίνακα, είτε είναι εν ζωή είτε όχι, κατατάσσονται με φθίνοντα βαθμό, με αναφορά του πανεπιστημίου στο οποίο ανήκουν.

 

Η κατάταξη

Το πρώτο κριτήριο κατάταξης είναι το h-index και το δεύτερο o συνολικός αριθμός ετεροαναφορών. Στη φετινή κατάταξη, όπως ενημερώνει ο επιστημονικός υπεύθυνος της Webometrics δρ Isidro F. Aguillo, έχουν εξαιρεθεί οι high energy physicists of hyper-authored papers, δηλαδή οι καθηγητές και ερευνητές του τομέα της Φυσικής, οι οποίοι εμφανίζονται σε ερευνητικές εργασίες με πολύ μεγάλο αριθμό συγγραφέων. Αυτός είναι και ο λόγος που σημαντικοί ερευνητές τού εν λόγω θεματικού αντικειμένου, οι οποίοι μέχρι πέρυσι βρίσκονταν στην κατάταξη, φέτος έχουν εξαιρεθεί. Όμως, όπως ενημέρωσε ο δρ Aguillo, για τους συγκεκριμένους ερευνητές θα υπάρξει μια νέα ειδική κατάταξη, η οποία θα ανακοινωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Panepistimio Athinon 2

«Σκληρή δουλειά, σκέψη και γράψιμο» είναι οι όροι επιτυχίας για τον κ. Χρούσο, ο οποίος, σχολιάζοντας τη διαρροή μυαλών από την Ελλάδα, δήλωσε ότι «κατανοώ την επιλογή τους να φύγουν για να αναζητήσουν καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές στο εξωτερικό, αλλά πάντα να σκέφτονται να γυρίσουν στην Ελλάδα για να τη βοηθήσουν».

«Έχει σημασία να αναβαθμίσουμε το μέσο επίπεδο της εκπαίδευσης, αφού είναι δεδομένο ότι ένα ποσοστό πτυχιούχων θα προοδεύσει με κάθε συνθήκη», πρόσθεσε από την πλευρά της η κ. Τριχοπούλου, ενώ για τον κ. Δημόπουλο (ο οποίος είναι και πρύτανης του ΕΚΠΑ) «σημασία έχει το επίτευγμα για την Ιατρική Σχολή και ευρύτερα για το Πανεπιστήμιο Αθηνών».

Στη λίστα υπάρχουν πολλοί ακόμη Έλληνες που εργάζονται και διαπρέπουν σε ΑΕΙ του εξωτερικού.

Πηγή: Καθημερινή 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑκόμα μια σεισμική δόνηση στη Ζάκυνθο
Επόμενο άρθροΟι επιστήμονες συμβουλεύουν: Να κρατάτε τις γάτες μέσα στο σπίτι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ