Αρχική Ελλάδα Υπόθεση υποκλοπών: Πώς εξελίσσεται η συζήτηση στο Twitter;

Υπόθεση υποκλοπών: Πώς εξελίσσεται η συζήτηση στο Twitter;

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Twitter - smartphone - κινητό
Εικόνα: UNSPLASH/Claudio Schwarz
Διαφήμιση

Ποιοι χρήστες συμμετέχουν στην ψηφιακή συζήτηση για τις υποκλοπές και ποιοι είναι πιο επιδραστικοί; Ποιους πολιτικούς χώρους ακολουθούν περισσότερο οι δημιουργοί περιεχομένου και με ποιους συνδιαλέγονται; Υπάρχει πόλωση στον διάλογο μεταξύ των χρηστών; Ποιος είναι ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης και πότε μπαίνει το θέμα στην ατζέντα των κυρίαρχων μέσων; Πώς εξελίσσεται η συζήτηση στον χρόνο;

Με αφορμή τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για την υπόθεση των υποκλοπών, το iMEdD Lab και το Datalab του Τμήματος Πληροφορικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν μια ερευνητική συνέργεια, με αντικείμενο την ανάλυση του διαλόγου για τις υποκλοπές στο Twitter.

Η έρευνα με τίτλο «Υποκλοπές στο Twitter – Η εξέλιξη της συζήτησης τους τελευταίους εννέα μήνες, η πόλωση και ο ρόλος των media» άρχισε τον Νοέμβριο 2022 και εκπονήθηκε αναδρομικά, με το χρονικό διάστημα μελέτης να ξεκινά την 1η Απριλίου 2022 και να εκτείνεται μέχρι το τέλος του έτους.

Τα ευρήματα της έρευνας

Η έρευνα βρήκε ότι οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για την υπόθεση των υποκλοπών εντείνουν τη συμμετοχή των χρηστών στην ψηφιακή συζήτηση. Ωστόσο, η συζήτηση μεταξύ των χρηστών είναι πολωμένη.

Περισσότερο αναδημοσιεύουν παρά δημοσιεύουν οι χρήστες, καθώς το 35% των λογαριασμών που δημοσιεύουν πρωτογενή tweets είναι μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφοι.

Επίσης, περίπου το 70% των αναρτήσεων δημοσιεύονται από λογαριασμούς που τείνουν να κάνουν «follow» περισσότερο κόμματα και στελέχη της Αριστεράς, παρά της Δεξιάς.

Εξέλιξη των δημοσιεύσεων στον χρόνο
Εικόνα: iMEdD Lab

Παρά το γεγονός ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών υφίσταται για περισσότερο από έναν χρόνο στη δημόσια σφαίρα, το ζήτημα αρχίζει να κυριαρχεί στην επικαιρότητα το διάστημα που γίνεται γνωστό ότι ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, καταγγέλλει απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του. Το γεγονός καλύπτεται ευρέως από τα μέσα ενημέρωσης και οι χρήστες ξεκινούν να συζητούν το ζήτημα όλο και περισσότερο.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση δημοσιεύσεων, από τα τέλη Ιουλίου και έπειτα, η συζήτηση για τις υποκλοπές στο Twitter συντηρείται και κορυφώνεται κάθε φορά που σημειώνεται μια σημαντική δημοσιογραφική αποκάλυψη ή ένα γεγονός με πολιτική σημασία το οποίο καλύπτεται ευρέως δημοσιογραφικά.

Ενδεικτικά, οι περισσότερες δημοσιεύσεις για το ζήτημα των υποκλοπών στο Twitter καταγράφονται στις 5 Αυγούστου 2022, όταν παραιτούνται ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, και ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων.

Διαφήμιση