Αρχική Ειδήσεις Τεράστιο παγόβουνο αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική

Τεράστιο παγόβουνο αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική

Σύμφωνα με τη British Antarctic Survey (BAS) η αποκόλληση δεν σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, αν και στην περιοχή καταγράφονται θερμοκρασίες ρεκόρ.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Διαφήμιση

Ένα τεράστιο παγόβουνο, με μέγεθος 15 φορές μεγαλύτερο από το Παρίσι, αποκόπηκε από την Ανταρκτική, δήλωσαν την Δευτέρα Βρετανοί επιστήμονες.

Το παγόβουνο έκτασης 1.550 τετραγωνικών χιλιομέτρων αποσπάστηκε το βράδυ της περασμένης Κυριακής, κατά τη διάρκεια μιας ισχυρής παλίρροιας που διεύρυνε μια ήδη υπάρχουσα ρωγμή στον πάγο, η οποία ονομάστηκε Chasm-1, ανέφερε σε ανακοίνωσή του η British Antarctic Survey, ένας οργανισμός που ασχολείται με τις έρευνες στην περιοχή της Ανταρκτικής.

Οι επιστήμονες της BAS βρίσκονται στην περιοχή κάθε χρόνο από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο και παρατηρούν την εξέλιξη των μεγάλων ρωγμών στον πάγο τα τελευταία δέκα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016 η BAS αποφάσισε να μεταφέρει τον σταθμό της κατά περίπου 20 χιλιόμετρα, επειδή παρατηρούσε τα παγόβουνα να λιώνουν και φοβήθηκε ότι σύντομα ο σταθμός θα βρεθεί να πλέει πάνω σε ένα παγόβουνο που θα έχει αποκολληθεί.  Σύμφωνα, πάντως,  με τον ειδικό επιστήμονα Dominic Hodgson, η τωρινή αποκόλληση ήταν αναμενόμενη και αποτελεί κάτι φυσιολογικό για την περιοχή. Είναι ένα γεγονός που δεν σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή.

Παγόβουνο, Ανταρκτική
Παγόβουνο, Ανταρκτική

Θερμοκρασίες ρεκόρ στην Ανταρκτική

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η Ανταρκτική πλήττεται από τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την περσινή χρονιά καταγράφηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ στην περιοχή –όπως και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο του 2022, η έκταση των πάγων έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί τα τελευταία 44 χρόνια δορυφορικών παρατηρήσεων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus για την κλιματική αλλαγή.

Το 2021 σημειώθηκε το πλήρες λιώσιμο ενός μεγάλου παγόβουνου που είχε αποκολληθεί από το 2017. Το λιωμένο παγόβουνο απελευθέρωσε περισσότερους από 150 δισεκατομμύρια τόνους γλυκού νερού, γεγονός που ανησύχησε ιδιαίτερα τους επιστήμονες, καθώς δεν γνώριζαν τις επιπτώσεις που θα είχε στο εύθραυστο οικοσύστημα της παγωμένης ηπείρου.

Πηγή: Le Soir

Διαφήμιση