Αρχική Ειδήσεις Πόσο κοντά είμαστε στο τέλος της ανθρωπότητας;

Πόσο κοντά είμαστε στο τέλος της ανθρωπότητας;

Μόνο 90 δευτερόλεπτα μας απομένουν μέχρι το Τέλος του Κόσμου, σύμφωνα με το επιστημονικό Ρολόι της Αποκάλυψης.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Το τέλος του κόσμου
Διαφήμιση

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το τέλος της ανθρωπότητας είναι πολύ κοντά, μια πρωτοφανής καταστροφή θα μπορούσε να οδηγήσει στην οριστική εξαφάνιση του είδους μας από τον πλανήτη. Με την τρέχουσα κατάσταση, τα γεγονότα που βρίσκονται σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία, η ανθρωπότητα έχει μπροστά της μόνο 90 δευτερόλεπτα για να γλυτώσει από την ολική καταστροφή.

Τι είναι το Ρολόι της Αποκάλυψης;

Το Ρολόι της Αποκάλυψης ή Ρολόι της Ημέρας της Κρίσης δημιουργήθηκε το 1947 κι έχει συμβολικό χαρακτήρα: δείχνει πόσο κοντά είναι το τέλος του κόσμου. Τα μεσάνυχτα σηματοδοτούν το θεωρητικό σημείο του τέλους του κόσμου, δηλαδή του αφανισμού της ανθρωπότητας. Κάθε χρόνο, η ώρα σε αυτό το ρολόι ενημερώνεται, ανάλογα με τις εξελίξεις στον πλανήτη. Σημειώνεται ότι το 2020 ο δείκτης  του ρολογιού ήταν τοποθετημένος στα δύο λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.

Τα μέλη της επιστημονικής ομάδας που παρακολουθούν το Ρολόι προέρχονται από διαφορετικούς τομείς έρευνας, όπως η πυρηνική τεχνολογία και η κλιματική επιστήμη. Από αυτούς, οι 13 είναι κάτοχοι βραβείων Νόμπελ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι «Αποκαλυπτικές απειλές» για το τέλος της ανθρωπότητας  προκύπτουν από μεγάλα προβλήματα όπως, οι πολιτικές εντάσεις, τα όπλα, η τεχνολογία, η κλιματική αλλαγή ή ακόμη μια πανδημική ασθένεια.

Το Ρολόι της Αποκάλυψης το 2023

Η Δρ Rachel Bronson, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Bulletin of the Atomic Scientists, προειδοποιεί ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοηθεί. «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ και η Ουκρανία διαθέτουν ένα πλήθος από διαύλους επικοινωνίας και διαλόγου –καλούμε τους ηγέτες του κόσμου να τους εξερευνήσουν όλους στο έπακρο». Ο φόβος μιας επικείμενης πυρηνικής καταστροφής, σε συνδυασμό με όλα τα άλλα σοβαρά γεγονότα, έχουν μειώσει δραματικά τον χρόνο που απομένει στην ανθρωπότητα.

πυρηνική καταστροφή

Οι ειδικοί εξηγούν ότι η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εγείρει πολύ σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την επικοινωνία μεταξύ των κρατών. «Η κλιμάκωση της σύγκρουσης, από ατύχημα, πρόθεση ή ακόμη και λάθος υπολογισμό, είναι ένας τρομερός κίνδυνος» επιμένουν οι επιστήμονες. Τα πρώτα τρομακτικά περιστατικά έχουν ήδη παρατηρηθεί, όταν σοβαρές συγκρούσεις έλαβαν χώρα δίπλα σε πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας όπου σημειώθηκαν παραβιάσεις των διεθνών πρωτοκόλλων για τη διαχείριση των ραδιενεργών υλικών. Οι επιστήμονες ανησυχούν επίσης για την πυρηνική ανάπτυξη στην Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.

Δεν είναι όμως μόνο η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου, καθώς υπάρχουν και άλλες παράμετροι που παίζουν ρόλο στην ενημέρωση  του «ρολογιού».

Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη πολλές επιπτώσεις, όπως παρατηρήθηκε και με την εμφάνιση του Covid-19. Οι μειωμένοι βιότοποι αναγκάζουν τα ζώα κάθε είδους να πλησιάζουν όλο και περισσότερο τους ανθρώπους, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης νέων ασθενειών. Σύμφωνα με τον οργανισμό, ο αριθμός των μολυσματικών ασθενειών έχει αυξηθεί «σημαντικά» από τη δεκαετία του 1980. Οι αλλαγές στα καιρικά φαινόμενα προκαλούν πρωτοφανείς ξηρασίες και πλημμύρες, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων και νερού.

Πηγή: Reuters.com

Διαφήμιση