Αρχική Κόσμος Υποτιμητικό σχόλιο του Ερντογάν για τον Μπορέλ – Τι συνέβη

Υποτιμητικό σχόλιο του Ερντογάν για τον Μπορέλ – Τι συνέβη

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Ερντογάν
Διαφήμιση

Επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, απέστειλε την Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, με την οποία καταδικάζει με τον πλέον απόλυτο τρόπο το «μνημόνιο κατανοήσεως», μεταξύ Τουρκίας και μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας στην επιστολή του αναφέρει ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απολύτως σαφής.

Κατόπιν, όπως γνωστοποιούν οι ίδιες πηγές, κάνει αναφορά στη δήλωση του εκπροσώπου της ΕΕ, στην οποία επιβεβαιώνεται εκ νέου η θέση της ΕΕ, όπως είχε ήδη διατυπωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019. Όπως επισημαίνει ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, θέλοντας να τονίσει την άμεση αντίδραση της ΕΕ, η δήλωση του εκπροσώπου έγινε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της υπογραφής του εν λόγω «εγγράφου», επισημαίνουν οι διπλωματικές πηγές.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπορέλ υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την εν λόγω θέση όποτε χρειαστεί και ολοκληρώνει την επιστολή του προς τον υπουργό, διαβεβαιώνοντας για την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όλα τα κράτη – μέλη της και για τη συνεχή υποστήριξή του σε ό,τι αφορά το ζήτημα αυτό.

Σημειώνεται ότι η θέση της ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2019, συμπεριλήφθηκε στα επίσημα συμπεράσματα της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής.

Τα συμπεράσματα αναφέρουν: «[…] Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας».

Η επιστολή του Ζοζέπ Μπορέλ ήταν η απάντηση σε επιστολή που του είχε αποστείλει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αμέσως μετά την επίσκεψή του στην Ανατολική Λιβύη στις 17 Οκτωβρίου, αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές.

Το υποτιμητικό σχόλιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον Ζοζέπ Μπορέλ

Λίγες ώρες αφού έγινε γνωστό το περιεχόμενο της επιστολής του Ζοζέπ Μπορέλ με παραλήπτη τον Νίκο Δένδια, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, τοποθετήθηκε εναντίον πρόσφατων σχολίων του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να συμμετάσχει στις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Μόσχας.

«Δεν θεωρώ συνομιλητή μου τον Μπορέλ. Μπορεί να είναι μόνο συνομιλητής του (Τούρκου υπουργού Εξωτερικών) κ. Τσαβούσογλου», δήλωσε ο Ερντογάν και χαρακτήρισε «προσβλητικά» τα σχόλια του Μπορέλ.

«Με άλλα λόγια, ο Μπορέλ δεν μπορεί να καθορίζει, ούτε να ρυθμίζει τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Δεν έχει ούτε την ποιότητα, ούτε την ικανότητα για να παίρνει τέτοιες αποφάσεις σε τέτοια ζητήματα. Ήταν ένα πολύ προσβλητικό σχόλιο», πρόσθεσε.

«Τρομοκρατική οργάνωση» που δρα στη Συρία, ιδιαίτερα στις βόρειες περιοχές της

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την προθυμία του να συνεργαστεί με τη Συρία και τη Ρωσία κατά της τρομοκρατίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροπλάνου με το οποίο επέστρεψε από το Τουρκμενιστάν.

«Αυτή τη στιγμή θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα με τη Συρία και τη Ρωσία ως ένα τρίο. Γι’ αυτό θα πρέπει πρώτα να συναντηθούν οι υπηρεσίες πληροφοριών μας, μετά οι υπουργοί Άμυνάς μας και μετά οι υπουργοί Εξωτερικών μας», δήλωσε ο Ερντογάν.

Αφού είπε ότι οι ηγέτες της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Συρίας θα μπορούσαν επίσης να συναντηθούν για συνομιλίες μετά τις συναντήσεις των αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών, της άμυνας και των εξωτερικών, ο Ερντογάν υποστήριξε πως ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, καλωσόρισε την πρότασή του στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία τους.

Ο Ερντογάν υποστήριξε πως αυτό που αποκαλεί «τρομοκρατική οργάνωση» δρα στη Συρία, ιδιαίτερα στις βόρειες περιοχές της, και τόνισε ότι η χώρα του θα πάρει τα πράγματα στα χέρια της, αν χώρες όπως οι ΗΠΑ συνεχίσουν να παρέχουν «χιλιάδες φορτηγά» με όπλα, πυρομαχικά, εργαλεία και εξοπλισμό σε τρομοκράτες στη Συρία.

Για την απόπειρα πραξικοπήματος στη Γερμανία

Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα της Γερμανίας εναντίον μιας συνωμοσίας ακροδεξιών για να πραγματοποιήσουν πραξικόπημα, ο Ερντογάν καλωσόρισε τα μέτρα και είπε πως το να ρίχνεις φως στη διαδικασία μέσα στο πλαίσιο του κράτους δικαίου είναι σημαντικό.

«Ο λαός μου, η χώρα μου, είναι αυτοί που θα καταλάβουν καλύτερα τα αισθήματα (που επικρατούν) στη Γερμανία κατά των σχεδίων για πραξικόπημα. Δυστυχώς, δεν μπορώ να πω ότι βλέπουμε την ίδια συμπάθεια και κατανόηση από τη φίλη και σύμμαχό μας Γερμανία», δήλωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση