Αρχική Ελλάδα Διπλωματικό επεισόδιο με Δένδια στη Λιβύη – Τι συνέβη

Διπλωματικό επεισόδιο με Δένδια στη Λιβύη – Τι συνέβη

0
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ Ν. ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΗΝ ΒΕΓΓΑΖΗ (ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/EUROKINISSI) - Λιβύη
Επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Βεγγάζη, Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022. Τελετή δωρεάς εμβολίων και συνάντηση με Στρατάρχη Χαφτάρ. (ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε με τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Δένδια στη Λιβύη. Ο κ. Δένδιας αρνήθηκε να κατέβει από το αεροσκάφος, όταν συνειδητοποίησε ότι περίμενε να τον υποδεχτεί η ΥΠΕΞ της κυβέρνησης Ντμπέιμπα, Νάιλα Μάνγκους, η οποία υπέγραψε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την τουρκολιβυκή συμφωνία τον Οκτώβριο, που βασίζεται στο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019 το οποίο έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Σημειώνεται ότι η Τρίπολη δεν ήταν στο πρόγραμμα του ταξιδιού του κ. Δένδια στη Λιβύη. Όμως, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφεραν πως, την παραμονή της επίσκεψης, ο Μένφι είχε ζητήσει να μεταβεί ο υπουργός και στην Τρίπολη για συνάντηση μαζί του. Η συνάντηση προγραμματίστηκε με την προϋπόθεση να δει μόνο αυτόν και να μην παραβρίσκεται κανείς άλλος, καθώς η θητεία της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης έχει λήξει και για την Αθήνα, όπως και για σειρά άλλων χωρών. Συνεπώς, δεν έχει νομιμοποίηση να πραγματοποιεί συναντήσεις και να υπογράφει συμφωνίες, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Μετά από διαβουλεύσεις, η επίσκεψη στην Τρίπολη ακυρώθηκε και η ελληνική αποστολή μετέβη στη Βεγγάζη, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Στη Βεγγάζη μέσω Μάλτας

Μέσω του FIR της Μάλτας αναχώρησε το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και την ελληνική αποστολή από την Τρίπολη στη Βεγγάζη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η λιβυκή πλευρά αρνήθηκε να εγκρίνει τα σχέδια πτήσης του ελληνικού κυβερνητικού αεροπλάνου από την Τρίπολη στη Βεγγάζη, με αποτέλεσμα αρκετή αναμονή στο αεροσκάφος.

Στη συνέχεια, αποφασίστηκε η πτήση να γίνει μέσω του FIR της Μάλτας και από εκεί ανατολικά μέχρι τον εναέριο χώρο της ανατολικής Λιβύης για μετάβαση στη Βεγγάζη.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ: «Αθέτησαν τη συμφωνία που υπήρχε»

«Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά», τονίζει.

Η ανακοίνωση του Λιβυκού ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με την «Libya Review» το ΥΠΕΞ της Λιβύης εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας πως ο «Νίκος Δένδιας έφτασε στην Τρίπολη αλλά αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο και λίγο αργότερα αποφάσισε να αναχωρήσει. Η υπουργός Εξωτερικών Najla Al-Mangoush τον περίμενε για να τον υποδεχτεί». Πρόσθεσε δε «καταδικάζουμε την πράξη αυτή και θα αναλάβουμε δράση».

Συνάντηση Δένδια-Χαφτάρ: Ξεκάθαρη καταδίκη του τουρκολιβυκού μνημονίου

Τελικά, μετά από το επεισόδιο στην Τρίπολη συνεχίστηκε κανονικά η πορεία της ελληνικής αποστολής και πραγματοποιήθηκε η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ (Khalifa Haftar), επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στη Βεγγάζη.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η ανάγκη σταθεροποίησης της Λιβύης και η προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως επεσήμαναν διπλωματικές πηγές, ο στρατάρχης Χαφτάρ μίλησε με ιδιαίτερα σκληρά λόγια κατά της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων στη χώρα.

Ακόμη, καταδίκασε ξεκάθαρα τα τουρκολιβυκά μνημόνια. Σημείωσε, δε, πως αν μέχρι τον Ιανουάριο δεν γίνουν εκλογές θα πρέπει να ληφθούν άλλες δράσεις.

Ο στρατάρχης Χαφτάρ μίλησε με ιδιαίτερα θετικά λόγια για τις σχέσεις της Βεγγάζης με την Αθήνα, καθώς και για τον συντονισμό των διπλωματικών ενεργειών και με το Κάιρο.

Στη συνέχεια, στο λιμάνι της Βεγγάζης ο κ. Δένδιας παρευρέθη σε εκδήλωση παρουσίασης της συνεισφοράς της Ελλάδας στο πρόγραμμα WFP για την αποκατάσταση του λιμένα της πόλης, κρίσιμου σημείου εισόδου για τρόφιμα και ανθρωπιστική και επισιτιστική βοήθεια στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής και του Σαχέλ.

Διαφήμιση