Αρχική Ελλάδα Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου σε εικόνες

Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου σε εικόνες

0
[356952] ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 49ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ / 3η ΗΜΕΡΑ (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI) - Πολυτεχνείου
Τρίτη ημέρα του εορτασμού της 49ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Από νωρίς το πρωί, που άνοιξαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, πλήθος κόσμου, κάθε ηλικίας, βρέθηκε στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου για να τιμήσει τους αγωνιστές της εξέγερσης.

Ήδη από την Τρίτη ο κόσμος καταθέτει λουλούδια, αποτίοντας φόρο τιμής στους εξεγερθέντες του 1973. Με αποτέλεσμα η τσαλακωμένη από τα τανκς πόρτα και το μνημείο των φοιτητών που έχασαν τη ζωή τους να καλύπτονται ήδη από γαρίφαλα και στεφάνια.

Διαβάστε σχετικά: Πολυτεχνείο: «Τα τσαλακωμένα σίδερα» σύμβολο αντίστασης και Ελευθερίας

Ιδιαίτερα συγκινητική είναι η εικόνα πολλών οικογενειών με μικρά παιδιά, που αφήνουν ένα λουλούδι, μια ζωγραφιά, ακόμα και πολύχρωμα πανό στο μνημείο του Πολυτεχνείου.

«Είναι η ιστορία της χώρας μας. Πρέπει να έρθουν τα παιδιά να δουν από κοντά, να μάθουν», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με συγκίνηση η Κωνσταντίνα, που ήρθε με τον 12χρονο γιο της, Μαρίνο, στο Πολυτεχνείο. Ο πατέρας της Κωνσταντίνας ήταν φοιτητής στο Πολυτεχνείο και βίωσε τα ιστορικά γεγονότα. «Έχω ακούσει πολλές ιστορίες από τον πατέρα μου, τις οποίες φυσικά έχει πει και στον εγγονό του. Έχει μεγάλη σημασία για εμάς, που ήρθαμε σήμερα εδώ», ανέφερε.

«Πρέπει να μαθαίνουν οι νέοι, να μην ξεχνάμε εμείς οι μεγαλύτεροι ότι κάποια παιδιά έδωσαν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν τη Δημοκρατία», σημείωσε ένας πατέρας που ήρθε με την πεντάχρονη κόρη του.

Παράλληλα, εκτός από πολίτες, και εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων, συλλόγων και της πανεπιστημιακής κοινότητας προσέρχονται στον χώρο του Πολυτεχνείου, για να αποτίσουν φόρο τιμής στους φοιτητές που εξεγέρθηκαν την 17η Νοεμβρίου 1973.

Οι πόρτες του Πολυτεχνείου θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι τις 13:00. Ο εορτασμός της 49ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα κορυφωθεί με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας από το Πολυτεχνείο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατέθεσε σήμερα το πρωί στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου, τιμώντας την 49η επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών.

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου υπήρξε η αρχή του τέλους για την επτάχρονη δικτατορία και θεμέλιο της Μεταπολίτευσης. Συμβολίζει την πολιτική ελευθερία και μας υπενθυμίζει ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία είναι διαρκής και απαιτητικός», ανέφερε η κ. Σακελλαροπούλου στη δήλωσή της.

«Τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων, τους φοιτητές και τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, αναγνωρίζουμε το χρέος μας να διαφυλάξουμε την ποιότητα των θεσμών και την ανοικτή προοπτική της κοινωνίας μας», σημείωσε.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠτΔ ΚΑΤ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Πολυτεχνείου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Κ. Μητσοτάκης: Το Πολυτεχνείο ήταν μια κορυφαία στιγμή εθνικής ανάτασης – Θυμόμαστε, τιμούμε, προχωρούμε

«Σχεδόν μισόν αιώνα από την πιο δυνατή πράξη αντίστασης κατά της δικτατορίας, η μνήμη τροφοδοτεί την τιμή. Γιατί η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν είναι μουσειακό έκθεμα, ούτε αντικείμενο σφετερισμού. Συναιρώντας τη συλλογική στράτευση για τη Δημοκρατία με τα στοιχήματα του μέλλοντός της, δεν εξαντλείται στην ανατροπή της τυραννίας. Αντίθετα, το αίτημα για «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» ταξιδεύει στην Ιστορία. Με το σύνθημα «Όλοι Ενωμένοι» να εμπνέει και τη σημερινή συγκυρία», αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Κι επισημαίνει: «Όσα διεκδίκησαν το 1973 λαός και φοιτητές γίνονται τώρα βήματα προόδου. Σε μια πατρίδα δημοκρατική, θωρακισμένη και δυναμική. Που ξέρει να υπερβαίνει κρίσεις. Και με πολίτες που νιώθουν την Πολιτεία στο πλευρό τους. Να μειώνει φόρους και να ενισχύει το εισόδημά τους, υψώνοντας αναχώματα στη διεθνή ακρίβεια. Αλλά και να κρατά σταθερά το τιμόνι της ανάπτυξης, δημιουργώντας νέες δουλειές. Ώστε μερίδιο στον εθνικό πλούτο να έχουν όλοι οι Έλληνες, ιδίως οι πιο ευάλωτοι.

Πριν από 49 χρόνια η καλύτερη Παιδεία υπήρξε αιχμή του αντιδικτατορικού αγώνα. Σήμερα τα πανεπιστήμια και τα σχολεία μας υποδέχονται την ιστορική επέτειο με σύγχρονα προγράμματα σπουδών. Με ψηφιακά μαθήματα, διεθνείς συνεργασίες και εξωστρέφεια, που συνδέουν τις σπουδές με την επαγγελματική αποκατάσταση. Ενώ, πιο ώριμοι από ποτέ οι φοιτητές, αρνούνται την τυφλή βία και την παρανομία, επαναφέροντας τις ακαδημαϊκές ελευθερίες στους χώρους τους.

Το Πολυτεχνείο ήταν μια κορυφαία στιγμή εθνικής ανάτασης. Πολύ μεγάλη για να χωρέσει στις μικρές κομματικές σκοπιμότητες που ακολούθησαν. Γιατί εκείνες οι 3 πυκνές σε νόημα ημέρες, σάρωσαν σαν κύμα τις παλιές διχόνοιες. Θεμελιώνοντας τη νέα ενότητα πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η πληρέστερη δημοκρατία που έχει γνωρίσει η πατρίδα μας. Σαράντα εννέα χρόνια μετά, λοιπόν, κοινό μας χρέος είναι η προστασία και η εμβάθυνση της. Θυμόμαστε, τιμούμε, προχωρούμε!».

Διαφήμιση