Αρχική Special Topics Βόρεια Κορέα: Ρίψη βαλλιστικών πυραύλων με πυρηνική απειλή

Βόρεια Κορέα: Ρίψη βαλλιστικών πυραύλων με πυρηνική απειλή

0
Βόρεια Κορέα - ρίψη βαλλιστικών
Εικόνα: REUTERS/Heo Ran
Διαφήμιση

αγγελική γυπάκη

 

 

 

 

Της Αγγελικής Γυπάκη

Σα να μη μας αρκεί ο αιματηρός πόλεμος στη γειτονιά μας και οι σοβαροί  κίνδυνοι  που ελλοχεύει ακόμη και για τη χρήση πυρηνικών όπλων, στην άλλη άκρη του πλανήτη ο Κιμ Γιονγκ Ουν εκτόξευσε την Πέμπτη 17/11 τον τελευταίο βαλλιστικό πύραυλο σε ένα μπαράζ εκτοξεύσεων που εντείνει τους  φόβους της διεθνούς κοινότητας για την 7η κατά σειρά πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας.

Η εκτόξευση έγινε εν μέσω κοινών αεροπορικών ασκήσεων από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, ως πιθανά αντίποινα.

Προηγήθηκε η  προειδοποίηση των ΗΠΑ προς το απομονωμένο καθεστώς για «σκληρότερη» απάντηση και «εκτεταμένη αποτροπή» με άμεση αντίδραση της Πιονγκγιάνγκ με ρεκόρ εκτοξεύσεων. 

«Ανόητες Κινήσεις»

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Daily Mail, η Βόρεια Κορέα χαρακτηρίζει τις  κινήσεις της Ουάσιγκτον για την ενίσχυση της αποτροπής «ανόητες». Αυτός ο χαρακτηρισμός αποδίδεται στον  υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Τσόε Σον Χούι, σε δήλωση που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.Η βοήθεια των ΗΠΑ στο Τόκιο και τη Σεούλ θα οδηγήσει σε «σκληρότερη» απάντηση από τη Βόρεια Κορέα, φέρεται να είπε.

Όσο περισσότερο η Ουάσιγκτον ενισχύει τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με το Τόκιο και τη Σεούλ, «τόσο πιο σκληρή θα είναι η στρατιωτική αντίδραση της ΛΔΚ», είπε ο Τσόε, αναφερόμενος στον Βορρά με την επίσημη ονομασία του Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.

Μετά την προειδοποίηση της Πιονγκγιάνγκ για «σκληρότερη» στρατιωτική απάντηση στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, η Ουάσιγκτον επιδιώκει να ενισχύσει την περιφερειακή συνεργασία για την ασφάλεια και να ενισχύσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Η εκτόξευση

Ο Επιτελάρχης της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι ο στρατός «εντόπισε γύρω στις 10:48 π.μ. (0148 GMT) έναν βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς που εκτοξεύτηκε από την περιοχή Wonsan στην επαρχία Kangwon».

Ο πύραυλος πέταξε περίπου 150 μίλια σε ύψος 29 μιλίων και ταχύτητα 4 Mach, είπε ο στρατός.

«Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την ισχυρή κοινή αμυντική τους στάση μέσω κοινής άσκησης πυραυλικής άμυνας που διεξήχθη σήμερα», ανέφερε, αναφερόμενη σε προγραμματισμένη άσκηση.

Η Ιαπωνία επιβεβαίωσε επίσης ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο, με το γραφείο του πρωθυπουργού να λέει ότι οι ενέργειες της Πιονγκγιάνγκ «συμπεριλαμβανομένων των επαναλαμβανόμενων εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας μας και των περιφερειακών και διεθνών κοινοτήτων».

Εμπειρογνώμονες είπαν ότι η εκτόξευση του πυραύλου της Πέμπτης ήταν χρονοθετημένη για να συμπέσει με τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Πιονγκγιάνγκ. Ο Cheong Seong-chang, ερευνητής στο Ινστιτούτο Sejong, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ήταν μια προσπάθεια να σταλεί ένα μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία.

Πάντως, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Βόρεια Κορέα εκμεταλλεύεται το αδιέξοδο που συνδέεται με την Ουκρανία στα Ηνωμένα Έθνη ως  ευκαιρία για να πραγματοποιήσει απαγορευμένες δοκιμές πυραύλων, με την πεποίθηση ότι θα ξεφύγει από περαιτέρω κυρώσεις του ΟΗΕ. 

Η Πιονγκγιάνγκ βρίσκεται σε  αποκλεισμό ελέω κορoνοϊού από τις αρχές του 2020, κάτι που οι ειδικοί λένε ότι θα περιόριζε τον αντίκτυπο τυχόν πρόσθετων εξωτερικών κυρώσεων.

Βόρεια Κορέα - Πιονγκγιάνγκ
Εικόνα: UNSPLASH/Thomas Evans

23 πύραυλοι

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε σωρεία εκτοξεύσεων νωρίτερα αυτόν τον μήνα, συμπεριλαμβανομένου ενός μπαράζ της 2ας Νοεμβρίου κατά το οποίο εκτόξευσε 23 πυραύλους – περισσότερους από ό,τι ολόκληρο το 2017, το έτος «φωτιάς και οργής» όταν ο ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν αντάλλαξε απειλές  με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ  Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτή η έκρηξη ήρθε καθώς εκατοντάδες πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, συμπεριλαμβανομένων των βαρέων βομβαρδιστικών B-1B, συμμετείχαν σε κοινές αεροπορικές ασκήσεις. Τέτοιες ασκήσεις προκαλούν έντονες αντιδράσεις από τον Βορρά, ο οποίος τις βλέπει ως πρόβες εισβολής.

Η Κίνα, ο κύριος διπλωματικός και οικονομικός σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ, προσχώρησε στη Ρωσία τον Μάιο ασκώντας βέτο σε μια προσπάθεια υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για ενίσχυση των κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα. Ο Μπάιντεν ώθησε τον Σι της Κίνας να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να χαλιναγωγήσει τη Βόρεια Κορέα όταν το ζευγάρι συναντήθηκε στο περιθώριο της συνάντησης της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Τριμερής συντονισμός

Η Ουάσιγκτον απάντησε στις δοκιμές πυραύλων της Βόρειας Κορέας επεκτείνοντας ασκήσεις με τον Νότο και αναπτύσσοντας ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό.

«Η απειλητική δήλωση του Τσόε Σον Χούι και η πιο πρόσφατη εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα είναι απόπειρες να σηματοδοτήσουν ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν θα υποχωρήσει υπό τη διεθνή πίεση», δήλωσε ο Λέιφ-Έρικ Έσλεϊ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ewha στη Σεούλ.

Ο Μπάιντεν είχε επίσης συνομιλίες με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Yoon Suk-yeol και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Fumio Kishida την Κυριακή για να συζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης της απειλής που θέτει ο Βορράς.

Ο Easley είπε ότι ήταν ξεκάθαρο ότι ο Μπάιντεν, ο Γιουν και ο Κισίντα είχαν κάνει «ουσιαστικά βήματα στον τριμερή συντονισμό», ακόμη και όταν ο Σι τελείωσε την απομόνωσή του που συνδέεται με τον Covid με μια «σχετική επίθεση γοητείας» στη σύνοδο κορυφής της G20.

«Κάποια στιγμή, τα κινεζικά συμφέροντα θα προτιμήσουν να ασκήσουν πίεση στην Πιονγκγιάνγκ παρά να αντιμετωπίσουν μια πιο στρατηγικά ενωμένη ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Ιαπωνία», είπε ο Easley.

Πηγή: Daily Mail

Διαφήμιση