Αρχική Υγεία - Διατροφή Τέλος η συνταγογράφηση για το εμβόλιο γρίπης – Αντιτίθεται ο ΠΙΣ

Τέλος η συνταγογράφηση για το εμβόλιο γρίπης – Αντιτίθεται ο ΠΙΣ

0
εμβόλιο - γρίπης
Διαφήμιση

Το τέλος για τη συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Οι πολίτες θα μπορούν πλέον να προμηθεύονται το εμβόλιο από τα φαρμακεία, χωρίς να χρειαστεί επίσκεψη στον γιατρό, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας.

«Πλέον έχουμε διασφαλίσει την επάρκεια των αντιγριπικών εμβολίων. Ενδεχομένως κι από την άλλη εβδομάδα η γενική γραμματέας, κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη που τρέχει το θέμα, θα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Η υποχρεωτική συνταγογράφηση δημιούργησε μια σειρά από προβλήματα που είχαν σαν αποτέλεσμα την καταγραφή χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού του πληθυσμού κατά της γρίπης σε αντίθεση με τις χρονιές που δεν ήταν απαραίτητη η συνταγογράφηση, πρόσθεσε ο υπουργός.

Η εκκίνηση του συστήματος εμβολιασμού χωρίς συνταγογράφηση αναμένεται στις επόμενες δύο εβδομάδες.

ΠΙΣ: Λάθος η κατάργηση συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου

Την αντίθεσή του στην κατάργηση της συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου την οποία εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καθώς θεωρεί ότι δεν οφείλεται σε αυτήν το μειωμένο ενδιαφέρον των πολιτών. Η συνταγογράφηση δεν αποτελεί αυτόνομη πράξη αλλά μέρος της κλινικής εξέτασης. 

Ο ΠΙΣ τονίζει την ανάγκη του ετήσιου αντιγριπικού εμβολιασμού για όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, τους χρόνια και σοβαρά πάσχοντες και όσα άτομα φροντίζουν παιδιά και ηλικιωμένους ή διαμένουν σε κλειστές δομές.  Πέρα από τις ευπαθείς ομάδες, το αντιγριπικό εμβόλιο συνίσταται και για όλο τον πληθυσμό με σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο κατά της COVID-19 είναι σημαντικό να γίνονται οι αναμνηστικές δόσεις από τους πολίτες που πληρούν τις προϋποθέσεις τις οποίες έχει θέσει η ιατρική επιστήμη με τη συμβουλή του θεράποντος. 

Όπως ανακοινώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC), η παραλλαγή BQ.1 του κορoνοϊού θα μολύνει το 80% του πληθυσμού της Ευρώπης μέχρι τον προσεχή Φεβρουάριο. Με το ECDC να χαρακτηρίζει την μετάλλαξη BQ.1, «ως ιδιαίτερα σημαντική» και το χειμώνα να είναι ήδη εδώ, είναι σημαντικό να θωρακιστούν παιδιά και ενήλικες με τα απαραίτητα αναμνηστικά εμβόλια, ώστε να αποφευχθούν σοβαρές νοσήσεις και ανάγκη για νοσηλεία.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΒόρεια Κορέα: Ρίψη βαλλιστικών πυραύλων με πυρηνική απειλή
Επόμενο άρθροΣτη δημοσιότητα το προσχέδιο της συμφωνίας της COP27