Αρχική Κόσμος Γερμανία: Συλλήψεις 25 «Πολιτών του Ράιχ» – Σχεδίαζαν πραξικόπημα

Γερμανία: Συλλήψεις 25 «Πολιτών του Ράιχ» – Σχεδίαζαν πραξικόπημα

0
Γερμανία - συλλήψεις πραξικόπημα
Εικόνα: Twitter/Journalism London
Διαφήμιση

Σε μια από τις μεγαλύτερες αστυνομικές επιχειρήσεις στη Γερμανία, συνελήφθησαν την Τετάρτη 25 άτομα, μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» (Reichsbürger).

Στόχος τους φέρεται να ήταν η ανατροπή του πολιτεύματος δια της βίας, ενώ σχεδίαζαν, μεταξύ άλλων, ένοπλη εισβολή στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Μπούντεσταγκ), όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα, αλλά και απαγωγές πολιτικών προσώπων.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος, στην επιχείρηση έλαβαν μέρος περισσότερα από 3.000 άτομα, ενώ έρευνες πραγματοποιήθηκαν στο Βερολίνο, στη Βαυαρία, στη Βάδη Βυρτεμβέργη, στη Σαξονία, στην Έσση και στη Θουριγγία, σε 130 κατοικίες, γραφεία και αποθήκες, συμπεριλαμβανομένων των στρατοπέδων της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (KSK) στη Βάδη – Βυρτεμβέργη.

Οι έρευνες επεκτείνονται ακόμη στο Κίτσμπιουελ της Αυστρίας και στην Περούτζια της Ιταλίας και στόχος τους είναι τουλάχιστον 52 άτομα, μεταξύ των οποίων ο πρίγκιπας Ερρίκος 13ος του Ρόις, 71 ετών, και ο πρώην διοικητής της μονάδας αλεξιπτωτιστών Ρούντιγκερ φον Π., 69 ετών, οι οποίοι έχουν ήδη συλληφθεί.

Στην οργάνωση συμμετείχε και η Μπίργκιτ Μάλζακ – Βίνκεμαν, πρώην ομοσπονδιακή βουλευτής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (ΑfD) και νυν δικαστής στο Βερολίνο, η οποία είναι επίσης αθλήτρια της σκοποβολής και έχει στην κατοχή της «πολλά πυροβόλα όπλα». Μεταξύ των συλληφθέντων και των υπόπτων βρίσκονται ακόμη ένας δικηγόρος, ένας γιατρός, πρώην στρατιώτες και ένας εν ενεργεία στρατιωτικός της KSK.

Ιδιαίτερο ρόλο στη ριζοσπαστικοποίηση της οργάνωσης φαίνεται ότι έχει διαδραματίσει η οργάνωση συνωμοσιολογίας QAnon, η οποία παρακίνησε τον Ιανουάριο του 2021 τον όχλο να εισβάλει στο Καπιτώλιο, στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η οργάνωση σχεδίαζε ήδη από τον Νοέμβριο του 2021 ένοπλη επίθεση στην Bundestag και συλλήψεις πολιτικών, με στόχο να προκληθεί εκτεταμένη αναταραχή στη χώρα και τελικά «ανατροπή» του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Γερμανία-Μπούντεστανγκ
Εικόνα: UNSPLASH/Christian Lue

Ποιο ήταν το σχέδιο τους

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, στην οργάνωση του πραξικοπήματος σχεδίαζαν να εμφανιστεί ένας σωσίας του Ομοσπονδιακού Προέδρου και του Καγκελαρίου, θα προηγούνταν μια διακοπή ρεύματος διάρκειας τουλάχιστον δύο εβδομάδων και θα κατέληγαν σε κατάληψη της εξουσίας.

Σχεδίαζαν παράλληλα, να απαγάγουν τον υπουργό από ένα talk show μπροστά σε ανοιχτές κάμερες. Με ψηφοφορία στο chat της ομάδας είχαν καταλήξει στην απαγωγή του Κάρλ Λάουτερμπαχ, υπουργού Υγείας, ως το πιο μισητό πολιτικό πρόσωπο για τη στάση του στην πανδημία. Επίσης, θα έστελναν μία ομάδα πέντε αντιπροσώπων στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, με την ελπίδα ότι έτσι θα μιλούσαν με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πολιτικός στόχος ήταν η επιστροφή στο αυτοκρατορικό σύνταγμα του 1871 – αλλά χωρίς βασιλιά ή Κάιζερ και με δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες που δεν προβλέπονταν τότε, «ως απαραίτητη προσαρμογή στη σύγχρονη εποχή».

Δημιουργία στρατού και συγκέντρωση όπλων

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα της Εισαγγελίας, τα μέλη της οργάνωσης συνδέονται με «βαθιά απόρριψη των κρατικών θεσμών και της δημοκρατίας στη Γερμανία, γι’ αυτό και σχεδίαζαν βίαιη αλλαγή του συστήματος. Γνωρίζουν ότι ενδεχομένως να υπάρξουν νεκροί, αλλά αποδέχονται αυτό το σενάριο ως ενδιάμεσο βήμα για την επίτευξη των στόχων τους».

Οι αρχές στη Γερμανία ωστόσο, πρέπει ακόμη να διευκρινίσουν αν οι «Πολίτες του Ράιχ» προετοίμαζαν πράγματι μια «εξαιρετικά προδοτική ενέργεια», επισημαίνεται στο πόρισμα. Η ομάδα πάντως θεωρείται ότι προσπαθούσε να δημιουργήσει έναν «σκιώδη» στρατό σαν πολιτοφυλακή σε διάφορα σημεία της χώρας, προκειμένου να προωθήσει το σχέδιό της. Σε εξέλιξη βρισκόταν και μεγάλη επιχείρηση συγκέντρωσης όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, ενώ πραγματοποιούνταν ασκήσεις σκοποβολής για τα μέλη. Οι αρχές ασφαλείας κάνουν επίσης λόγο για ένα «ασυνήθιστα μεγάλο» χρηματικό ποσό που είχε στην κατοχή της η οργάνωση.

Επικεφαλής της νέας κυβέρνησης επρόκειτο να τοποθετηθεί ο πρίγκιπας Ερρίκος 13ος, ο οποίος θα επεδίωκε να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία. Είχε ήδη μάλιστα επικοινωνήσει με τις ρωσικές αρχές, μέσω της συντρόφου του, της Βιτάλια Μπ., 39 ετών, αλλά δεν υπάρχουν ως τώρα στοιχεία ότι η ρωσική πλευρά είχε ανταποκριθεί.

Ο πρίγκιπας Ερρίκος 13ος προέρχεται από μια παλιά οικογένεια ευγενών, γνωστή ως Οίκος του Ρόις, που κυβέρνησε σε μέρη του σύγχρονου ανατολικού κρατιδίου της Θουριγγίας μέχρι το 1918. Όλα τα αρσενικά μέλη της οικογένειας έλαβαν το όνομα Ερρίκος, καθώς και έναν αριθμό.

Ο «στρατιωτικός βραχίονας» των «Πολιτών του Ράιχ» οργανωνόταν γύρω από τον Ρούντιγκερ φον Π., ο οποίος προσπαθούσε να στρατολογήσει μεταξύ άλλων αστυνομικούς και στρατιώτες.

Οι 25 συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα και αύριο, Πέμπτη, ενώπιον του ανακριτή στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, στην Καρλσρούη.

Το ρεπορτάζ του Deutsche Welle News:

Η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τους «Πολίτες του Ράιχ»

Η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο «απορρίπτει κάθε σχέση με τρομοκρατικές ομάδες στη Γερμανία», όπως μετέδωσαν ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σύμφωνα με την «Tagesspiegel», μετά τη δημοσιοποίηση των σχεδίων της οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» (Reichsbürger) περί κατάλυσης του δημοκρατικού πολιτεύματος και πληροφοριών για επαφές με τις ρωσικές αρχές, η ρωσική πρεσβεία αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση.

Τα μέλη της οργάνωσης «είναι πεπεισμένα ότι η Γερμανία κυβερνάται αυτή τη στιγμή από ένα “βαθύ κράτος” και ότι η επικείμενη επέμβαση της “Συμμαχίας” τους, μιας τεχνικά ανώτερης μυστικής κοινότητας που περιλαμβάνει κυβερνήσεις, υπηρεσίες πληροφοριών και στρατιωτικό προσωπικό από διάφορες χώρες (συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας), θα φέρει την απελευθέρωση», αναφέρεται στο πόρισμα της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας. Επίσης, επισημαίνεται ότι η σύντροφος του «εν αναμονή ηγέτη» πρίγκιπα Ερρίκου 13ου, Βιτάλια Μπ. είχε αναλάβει τις επαφές με τη Ρωσία.

Σύμφωνα ωστόσο με τις μέχρι τώρα έρευνες, δεν προκύπτει ότι η ρωσική πλευρά είχε ανταποκριθεί, διευκρινίζει η Εισαγγελία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, BBC και DW

Διαφήμιση