Αρχική Έξυπνα & Οικονομικά Από 14/12 το «εορταστικό καλάθι» και το «καλάθι του Άι-Βασίλη»

Από 14/12 το «εορταστικό καλάθι» και το «καλάθι του Άι-Βασίλη»

0
Χριστούγεννα - δώρα - παιχνίδια
Εικόνα: UNSPLASH/Eugene Zhyvchik
Διαφήμιση

Το εορταστικό «καλάθι του νοικοκυριού», που θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 14 Δεκεμβρίου, αλλά και το «Καλάθι του Άι-Βασίλη», που αφορά αγορές παιχνιδιών, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Στο εορταστικό καλάθι θα συμπεριλαμβάνονται γαλοπούλα, μοσχάρι, τσουρέκι, βασιλόπιτα και σοκολάτα, ενώ τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες δεν θα συμπεριληφθούν στη λίστα.

«Είχε γίνει μεγάλη συζήτηση για το να θα περιλάβουμε κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Με δική μου απόφαση δεν θα τα συμπεριλάβουμε για να μην έχουμε αθέμιτο ανταγωνισμό με ζαχαροπλαστεία και φούρνους», εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης κατά την ενημέρωση.

Τι θα περιλαμβάνει το «Καλάθι του Άι-Βασίλη»

Το «καλάθι του νοικοκυριού» για γιορτές θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 4 Ιανουαρίου, σε συνδυασμό με τα ήδη υπάρχοντα προϊόντα που εναλλάσσονται κάθε εβδομάδα, ενώ το «Καλάθι του Άι-Βασίλη», που θα περιλαμβάνει παιχνίδια, θα είναι σε ισχύ έως τις 11 Ιανουαρίου και θα εφαρμοστεί τόσο σε σούπερ μάρκετ, όσο και σε καταστήματα παιχνιδιών.

Συγκεκριμένα το «Καλάθι του Άι-Βασίλη» θα περιλαμβάνει:

  • βρεφικά παιχνίδια
  • επιτραπέζια
  • παζλ
  • κούκλες
  • κατασκευές
  • παιχνίδια δημιουργίας
  • εκπαιδευτικά παιχνίδια
  • φιγούρες
  • αυτοκινητάκια
  • τηλεκατευθυνόμενα
  • μουσικά παιχνίδια
  • παιχνίδια εξωτερικού χώρου
  • ηλεκτρονικά παιχνίδια
  • παιχνίδια μίμησης (κουκλοθέατρα, κουζίνες, εργαλεία κ.λπ.).

Επιπλέον, ο υπουργός εξήγησε ότι, «επειδή δεν θέλουμε να δώσουμε σήμα ότι όλα πρέπει να δίνονται από τα σούπερ μάρκετ, αποφασίσαμε με τον σύνδεσμο ελληνικών παιχνιδιών και φτιάξαμε το καλάθι του Άγιου Βασίλη».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, «οι περισσότερες αλυσίδες μας έχουν πει ότι θα συμπεριλάβουν περισσότερα από ένα και θα είναι πλούσιο».

Όπως διευκρίνισε «θα υπάρχει ειδικό πεδίο στο e-katanalotis για να παρακολουθείτε και την εξέλιξη τιμών ανά αλυσίδα και ανά παιχνίδι» προσθέτοντας ότι «με το καλάθι αυτό τα παιχνίδια θα ελέγχονται ως προς το περιθώριο του κέρδους».

Τα προϊόντα θα φέρουν ειδικό σήμα με την μορφή του Άι Βασίλη και ένα καλάθι σουπερμάρκετ, το οποίο θα βρίσκεται σε κάθε ράφι.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΚΑΛΑΘΙ ΚΑΙ ΤΟ "ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ" (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
Ανακοινώσεις από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη για το εορταστικό καλάθι και το “Καλάθι του Άι Βασίλη”, Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Έως 30% μειωμένη η μέση αξία του καλαθιού

Κατά 30% είναι μειωμένη η μέση αξία του καλαθιού του νοικοκυριού την 6η εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου σε σχέση με την αξία του κατά την έναρξη του, ενώ αν συνυπολογιστεί η υποχώρηση του πληθωρισμού τότε η μείωση φθάνει στο 40%, όπως δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης παρουσιάζοντας σήμερα τα εορταστικά καλάθια.

https://twitter.com/AdonisGeorgiadi/status/1600203354902233113

«Σήμερα μπαίνουμε στην 6η εβδομάδα λειτουργίας στο «καλάθι του νοικοκυριού». Για έκτη συνεχόμενη εβδομάδαστα δύο τρίτα των προϊόντων έχουμε σταθερές τιμές. Από τα 816 προϊόντα, τα 70 είχαν αύξηση (9%), τα 154 μείωση (19%) και τα υπόλοιπα παραμένουν σταθερά (72%)αν συνυπολογίσετε ότι αυτό το μήνα είχαμε και 10% πληθωρισμόΔηλαδή κανονικά θα έπρεπε τα 128 ευρώ που στοίχιζε το καλάθι την πρώτη εβδομάδα να έχουν γίνει σήμερα 140 ευρώ, ενώ τώρα είναι 100 ευρώ», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο ΟPEN.

«Άρα, το καλάθι λειτουργεί και θέλω να ευχαριστήσω τους καταναλωτές γιατί ο λόγος που λειτουργεί είναι γιατί οι καταναλωτές το προτιμούν. Την επόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιήσουμε συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο και θα παρουσιάσουμε τα στοιχεία πολύ αναλυτικά. Για παράδειγμα, αν κάποιος αγοράζει τα προϊόντα του καλαθιού σε ετήσια βάση κερδίζει 1,5 μισθό. Μιλάμε για τεράστιο νούμερο», συμπλήρωσε

Διαφήμιση