Η Ρωσία εξετάζει ένα σχέδιο διάσωσης για να στείλει ένα άδειο διαστημόπλοιο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS – International Space Station) για να φέρει πίσω τρία εγκλωβισμένα μέλη του πληρώματος, αφού η κάψουλα του πληρώματος Soyuz παρουσίασε διαρροή.
Μετά την εντυπωσιακή διαρροή την οποία υπέστη την περασμένη εβδομάδα, οι ειδικοί προσπαθούν να κάνουν εκτίμηση της ζημιάς και μελετούν το αξιόπλοο του διαστημικού σκάφους, που είναι προσδεδεμένο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ).
Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι της Roscosmos και της NASA δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι συνεχίζουν να ερευνούν πώς η γραμμή ψυκτικού υγρού του εξωτερικού ψυγείου της κάψουλας υπέστη μια μικροσκοπική διάτρηση την περασμένη εβδομάδα, ακριβώς την ώρα που δύο κοσμοναύτες ετοιμάζονταν για έναν συνηθισμένο διαστημικό περίπατο.
Η διαρροή ψυκτικού υγρού από το διαστημικό σκάφος Soyuz MS-22 άρχισε τη 14η Δεκεμβρίου. Σε πλάνα που μεταδόθηκαν από τη NASA ήταν ορατή η διαρροή από το πίσω μέρος του οχήματος στο διάστημα.
Οι ζημιές βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία αποτίμησης, τόνισε ο Σεργκέι Κρικαλιόφ, διευθυντής επανδρωμένων πτήσεων στη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε χθες Πέμπτη από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία.
Εάν η θερμική ανάλυση -που θα επιτρέψει να εκτιμηθεί η θερμοκρασία στο εσωτερικό της καμπίνας- δείξει ότι το διαστημικό σκάφος MS-22 δεν μπορεί πλέον να φιλοξενήσει πλήρωμα, η εκτόξευση άλλης κάψουλας Soyuz, που προβλεπόταν να γίνει στα μέσα Μαρτίου από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ, ρωσική βάση εκτόξευσης στο Καζακστάν, μπορεί να επισπευστεί και η κάψουλα να φθάσει στον ΔΔΣ χωρίς πλήρωμα, εξήγησε.
«Εξετάζουν το να στείλουν το επόμενο όχημα Soyuz στα τέλη Φεβρουαρίου», συμπλήρωσε ο Τζόελ Μονταλμπάνο, αξιωματούχος αρμόδιος για τον ΔΔΣ στη NASA, που συμμετείχε στη συνέντευξη.
Αν χρειαστεί όντως η εσπευσμένη αποστολή, το διαστημόπλοιο που έχει υποστεί ζημιά θα επιστρέψει στη Γη χωρίς πλήρωμα.
Δεν είναι η πρώτη διαρροή στο Soyuz. Το 2018 η μονάδα παρουσίασε διαρροή αέρα, για την οποία η Roscosmos δήλωσε ότι μπορεί να ήταν σαμποτάζ. Οι αστροναύτες χρησιμοποίησαν ταινία για να σφραγίσουν τη διαρροή αφού προκάλεσε μικρή απώλεια πίεσης που δεν ήταν απειλητική για τη ζωή.
Πού ευθύνεται η βλάβη;
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν επτά άτομα στο τροχιακό φυλάκιο, αλλά αν το MS-22 κριθεί ακατάλληλο, αυτό θα σήμαινε επίσης ότι ο ISS διαθέτει μόνο μία «σωσίβια λέμβο» ικανή να μεταφέρει τέσσερα άτομα, σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενωθεί.
Το διαστημικό σκάφος Soyuz MS-22 μετέφερε τον Σεπτέμβριο στον σταθμό δύο Ρώσους κοσμοναύτες, τους Σεργκέι Προκόπιεφ και Ντμίτρι Πέτελιν, καθώς και τον Αμερικανό αστροναύτη Φρανκ Ρούμπιο.
Η Ρωσίδα κοσμοναύτρια Άννα Κικίνα, οι Αμερικανοί αστροναύτες Νικόλ Μαν και Τζος Κασάντα και ο Ιάπωνας Κοΐτσι Ουακάτα έφθασαν στον ΔΔΣ με διαστημόπλοιο Dragon της αμερικανικής εταιρείας SpaceX τον Οκτώβριο.
Τα αιτία της ζημιάς παραμένουν ασαφή, αλλά δεν φαίνεται να ευθύνεται η βροχή μετεωριτών Geminid -ένα ετήσιο φαινόμενο.
Χρειάζεται επιπλέον δουλειά για να εξακριβωθεί εάν το πρόβλημα προκλήθηκε από μικρούς μετεωρίτες φυσικής προέλευσης, συντρίμμια ανθρώπινης προέλευσης ή τεχνική βλάβη, σύμφωνα με τον κ. Μονταλμπάνο.
Ο επικεφαλής της Roscosmos, Γιούρι Μπορίσοφ, υποστήριξε ότι οι αξιωματούχοι δεν έχουν φόβους για την ασφάλεια του πληρώματος σε ζωντανή μετάδοση στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24 την Τετάρτη.
Παρακολουθήστε ζωντανά την έρευνα για τη διαρροή στο Soyuz:
https://www.youtube.com/watch?v=nTHl9K4sJmM
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Guardian