Αρχική Ενέργεια Σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο και το πλαφόν

Σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο και το πλαφόν

0
Πετρέλαιο - πλαφόν
Διαφήμιση

Τέλος από σήμερα στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με κάποιες εξαιρέσεις, καθώς το εμπάργκο που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο τέθηκε πλέον σε ισχύ.

Σημειώνεται ότι μέρος της δέσμης κυρώσεων με στόχο να μην την δυνατότητα η Ρωσία να χρηματοδοτήσει τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, ίσχυε ήδη αμέσως μετά την υιοθέτηση του εμπάργκο, όμως επετράπη περίοδος προσαρμογής στα κράτη-μέλη της ΕΕ για να εφαρμόσουν σταδιακά την απαγόρευση.

Οι εξαιρέσεις αφορούν την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία, τρία κράτη μέλη με υψηλό βαθμό εξάρτησης από το αργό της Ρωσίας που μεταφέρεται με αγωγούς, τόσο λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, όσο και της αδυναμίας τους να το υποκαταστήσουν άμεσα.

Παράλληλα, σήμερα τίθεται σε ισχύ και το πλαφόν για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης, μέτρο σχεδιασμένο για να πλήξει τα έσοδα της χώρας από τις εξαγωγές ενέργειας. Το όριο τιμής ορίστηκε από την ΕΕ, την G7 και την Αυστραλία στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Διαβάστε επίσης: Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο αποφάσισαν ΕΕ, G7 και Αυστραλία

Το πλαφόν συνδέεται με αποφάσεις της G7 για να μειωθούν τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές ενέργειας στην παγκόσμια αγορά, ιδίως σε χώρες όπως η Κίνα ή η Ινδία.

Σύμφωνα με το μέτρο αυτό, αν το ρωσικό αργό μεταφέρεται ή ασφαλίζεται ή χρηματοδοτείται ή οι μεταφορείς λαμβάνουν τεχνική υποστήριξη και υπηρεσίες από δυτικές εταιρίες, απαγορεύεται να πωλείται πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι. Το όριο αυτό θα επανεξετάζεται ανά δύο μήνες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με βάση τις τιμές αναφοράς του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ).

Η Ουκρανία καλούσε το όριο αυτό να κατέβει ακόμη χαμηλότερα, να φθάσει στα 30 δολάρια το βαρέλι. Όμως η Δύση ανησυχούσε για το ενδεχόμενο η Ρωσία να αποσύρει από την αγορά τις ποσότητες που διαθέτει, προκαλώντας ελλείψεις και κατακόρυφη άνοδο των τιμών διεθνώς.

Άλλωστε, τον Φεβρουάριο του 2023 τίθεται σε ισχύ ευρωπαϊκό εμπάργκο και όριο τιμής στα διυλισμένα πετρελαϊκά προϊόντα που διαθέτει στην αγορά η Μόσχα.

Η απάντηση της Ρωσίας και οι διεθνείς αγορές

Νωρίτερα σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε πως η Ρωσία προετοιμάζει τις δικές της αποφάσεις για το πλαφόν το οποίο όπως λέει «δεν θα το αναγνωρίσουμε».

Ακόμα τόνισε πως το πλαφόν αυτό θα αποσταθεροποιήσει τις διεθνείς αγορές ενέργειας αλλά δεν πρόκειται να μειώσει την ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίσει την στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, προς το παρόν δεν υπάρχουν ιδιαίτερες εξάρσεις στην τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, που κινείται στα 86 δολάρια το βαρέλι.

Πάντως, το κοινό μέτωπο απέναντι στη Ρωσία μεγαλώνει, καθώς και η Ιαπωνία επέβαλε πλαφόν στο ρωσικό αργό πετρέλαιο, υπό όρους.

«Πόρτα» και από την Ιαπωνία

Συγκεκριμένα, η Ιαπωνία επέβαλε από σήμερα ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό αργό πετρέλαιο, εξαιρώντας ωστόσο αυτό που εισάγεται από τις εγκαταστάσεις Σαχαλίν-2, αναφέρει η ιαπωνική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Η απόφαση αυτή έπεται συμφωνίας της G7, των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών στον κόσμο, και της Αυστραλίας την Παρασκευή για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η εξαίρεση του αργού από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις Σαχαλίν-2 στην ρωσική Άπω Ανατολή, στις οποίες ιαπωνικοί ενεργειακοί φορείς διακρατούν μετοχές μετά την αποχώρηση της Shell, αποφασίστηκε «υπό το πρίσμα της ενεργειακής ασφάλειας της Ιαπωνίας», διευκρινίζει η ιαπωνική κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.

Περαιτέρω μέτρα στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα, τα οποία έχει οριστεί ότι θα αρχίσουν να εφαρμόζονται στις 5 Φεβρουαρίου του 2023, θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία, καταλήγει η ιαπωνική κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.

Υπενθυμίζεται ότι οι συζητήσεις για το πλαφόν στο φυσικό αέριο συνεχίζονται και αναμένεται να επιτευχθεί συμφωνία έως τις 13 Δεκεμβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί το Έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΕΡΤ

Διαφήμιση