Αρχική Special Topics ΕΕ: Εμπάργκο στα ρωσικά πετρέλαια – Τα συμπεράσματα της Συνόδου

ΕΕ: Εμπάργκο στα ρωσικά πετρέλαια – Τα συμπεράσματα της Συνόδου

0
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. (POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI) - Εμπάργκο
Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δευτέρα 30 Μαΐου 2022. (POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Σε πολιτική συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο κατέληξε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χθες, λίγο πριν τα μεσάνυχτα τοπική ώρα. Το μέτρο αυτό αποτελεί μέρος του έκτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Η ανακοίνωση ήρθε μέσω του προσωπικού λογαριασμού του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στο Twitter.

«Συμφωνία για την απαγόρευση εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ. Καλύπτει αμέσως πάνω από τα δύο τρίτα των (σ.σ. ευρωπαϊκών) εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, κόβοντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή. Μέγιστη πίεση στη Ρωσία να τερματίσεπι τον πόλεμο» δήλωσε ο κ. Μισέλ.

Ενώ πρόσθεσε ότι «το πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει και άλλα σκληρά μέτρα: Την αφαίρεση από το SWIFT της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank, την απαγόρευση άλλων 3 ρωσικών κρατικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και την επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία».

Εξαιρούνται οι αγωγοί

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες, ο κ. Μισέλ ανέφερε ότι εξαιρούνται προσωρινά από το εμπάργκο οι εισαγωγές πετρελαίου μέσω αγωγών.

Χάρη στην εθελοντική δέσμευση της Γερμανίας και της Πολωνίας να σταματήσουν τις εισαγωγές τους μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, το εμπάργκο θα εξαλείψει «περίπου το 90%» των ευρωπαϊκών εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου «μέχρι το τέλος του έτους», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ίδια συνέντευξη Τύπου. Πρόσθεσε ότι για το υπόλοιπο 10%, το Συμβούλιο θα επανέλθει το ταχύτερο δυνατό.

Η εξαίρεση των εισαγωγών μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, ο οποίος προμηθεύει ιδίως την Ουγγαρία, επέτρεψε να αρθεί το βέτο της Βουδαπέστης, που εμπόδιζε για αρκετές εβδομάδες την εφαρμογή του 6ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος ζητούσε περαιτέρω εγγυήσεις για  την διασφάλιση ενέργειας σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας μέσω Ουκρανίας παρά την δήλωση του ότι η εξαίρεση των εισαγωγών μέσω αγωγών αποτελεί μία «καλή λύση», χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ζήτημα των κυρώσεων.

Εκτός από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον αποκλεισμό από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα SWIFT τριών ρωσικών τραπεζών, ιδίως της Sberbank, την απαγόρευση μετάδοσης των εκπομπών τριών ρωσικών κρατικών τηλεοπτικών σταθμών στην ΕΕ και κυρώσεις σε βάρος περίπου εξήντα προσώπων που ευθύνονται ιδίως για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Η οριστική συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το έκτο πακέτο κυρώσεων αναμένεται να εγκριθεί εντός της εβδομάδας από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών και να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε η ΕΕ να παράσχει στην Ουκρανία έκτακτη μακροοικονομική βοήθεια. Οι λεπτομέρειες για τον τρόπο χρηματοδότησης θα παρουσιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα, αρκέστηκε να δηλώσει η κ. φον ντερ Λάιεν, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.

Σταδιακή «απεξάρτηση» από την Ρωσία

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι η έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο, καθώς και τα προϊόντα πετρελαίου, που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη μέλη, με προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών», τονίζεται στα συμπεράσματα των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι καλούν το Συμβούλιο να «οριστικοποιήσει τη συμφωνία» και «να την εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση, διασφαλίζοντας εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, θεμιτό ανταγωνισμό, αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και ίσους όρους ανταγωνισμού, επίσης, όσον αφορά τη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα».

Σε περίπτωση «αιφνίδιας διακοπής του εφοδιασμού, θα ληφθούν έκτακτα μέτρα για την ασφάλεια του εφοδιασμού», διαβεβαιώνεται στα συμπεράσματα. Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα της προσωρινής εξαίρεσης για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών το συντομότερο δυνατό».

Ζ. Μπορέλ: Η Ρωσία πρέπει να βρει άλλον πελάτη για το πετρέλαιο

Η ΕΕ εφαρμόζει το σχέδιο να απαγορεύσει το 90% των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Θα αγοράζουμε 90% λιγότερο» εξήγησε ο Ζ. Μπορέλ. «Το έκτο πακέτο εγκρίθηκε. Μη σκέφτεστε μόνο την απαγόρευση στο πετρέλαιο, σκεφτείτε επίσης τρεις ακόμη σημαντικές τράπεζες εκτός SWIFT. Θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερες δυσκολίες στη ρωσική οικονομία», επεσήμανε υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για ένα ακόμη βήμα και ακόμη μία επίδειξη ενότητας».

Επιπλέον, τόνισε ότι «χρειάζεται πολύς χρόνος στην Ευρώπη για τις συζητήσεις γιατί χρειάζεται ομοφωνία». Ερωτηθείς σχετικά με το γεγονός ότι η Ρωσία μπορεί να πουλά πετρέλαιο σε άλλες χώρες, απάντησε ότι «δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τη Ρωσία να πουλήσει σε άλλους το πετρέλαιο, αλλά είμαστε ο πιο σημαντικός πελάτης της Ρωσίας. Πρέπει να βρει άλλον και σίγουρα πρέπει να μειώσουν τις τιμές».

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)
Τηλεδιάσκεψη των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι «ο στόχος είναι να έχουν λιγότερους οικονομικούς πόρους για να τροφοδοτούν την πολεμική μηχανή. Αυτό βεβαίως θα συμβεί». Σε ερώτηση για το εάν θα είναι ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος στις νέες καταχωρήσεις απάντησε: «Πιστεύω ότι θα είναι». Παράλληλα, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι σήμερα στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η άμυνα.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα στην άμυνα αλλά πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί» διαμήνυσε.

Διαφήμιση