Αρχική Ενέργεια Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο αποφάσισαν ΕΕ, G7 και Αυστραλία

Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο αποφάσισαν ΕΕ, G7 και Αυστραλία

0
carbon chris leboutillier unsplash - Πλαφόν
EIKONA APXEIOY: Chris Leboutillier / Unsplash
Διαφήμιση

Σε ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων ανά βαρέλι κατέληξαν η Ευρωπαϊκή Ένωση, η G7 και η Αυστραλία την Παρασκευή για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης, μετά από μέρες διαφωνιών.

Τρεις ημέρες προτού τεθεί σε εφαρμογή το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε προσωρινά σε πλαφόν 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο, καθώς η Πολωνία άλλαξε στάση και συμφώνησε στην πρόταση.

Παράλληλα, «η G7 και η Αυστραλία (…) κατέληξαν σε συμφωνία για ανώτατη τιμή 60 δολάρια το βαρέλι για το αργό πετρέλαιο ρωσικής προέλευσης που μεταφέρεται διά θαλάσσης», όπως ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση. Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 είχαν συμφωνήσει ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου σε αυτό το όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή, η οποία είναι «η κατάληξη προσπαθειών μηνών του συνασπισμού μας».

Στόχος των μέτρων αυτών είναι η αναδιάταξη της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, αλλά και ο περιορισμός της χρηματοδότησης του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Το πλαφόν αυτό θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση των παγκόσμιων αγορών ενέργειας (…) και θα ωφελήσει άμεσα τις αναδυόμενες οικονομίες και τις αναπτυσσόμενες χώρες», καθώς θα μπορούν να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο σε τιμή χαμηλότερη από το πλαφόν, διαβεβαίωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Παρόλα αυτά, η τιμή που ορίστηκε είναι αρκετά υψηλή ώστε η Ρωσία να έχει συμφέρον να εξακολουθήσει να πουλάει πετρέλαιο σε αυτές τις χώρες, αλλά είναι μικρότερη από την τρέχουσα τιμή αγοράς προκειμένου να περιοριστούν τα έσοδα της Μόσχας.

Ο μηχανισμός αυτός θα τεθεί σε ισχύ τη Δευτέρα «ή λίγο αργότερα», σύμφωνα με την G7 και την Αυστραλία, καθώς από Δευτέρα τίθεται σε εφαρμογή και το εμπάργκο που έχει επιβάλει η ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο.

«Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε και να διορθώσουμε την ανώτατη τιμή, αν χρειαστεί», διαβεβαίωσαν η G7 και η Αυστραλία στην ανακοίνωσή τους, καθώς πλαφόν αναμένεται να οριστεί και για τα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα από τις 5 Φεβρουαρίου 2023.

Απομένει μόνο η απόφαση να εγκριθεί επίσημα με γραπτή διαδικασία, αλλά αναμένεται να περάσει.

Συνεπώς, μόνο το πετρέλαιο που πουλά η Ρωσία με τιμή ίση ή χαμηλότερη των 60 δολαρίων θα μπορεί να εξάγεται. Πάνω από αυτό το όριο οι εταιρείες θα απαγορεύεται να προσφέρουν υπηρεσίες που αφορούν τις θαλάσσιες μεταφορές (ναύλα, ασφάλιση κτλ.).

«Η ΕΕ παραμένει ενωμένη και αλληλέγγυα προς την Ουκρανία», τόνισε η Τσεχία, που έχει την εναλλασσόμενη προεδρία του μπλοκ, σε ανάρτησή της στο Twitter.

Η στάση της Ουκρανίας για το πλαφόν

Το πλαφόν στο ρωσικό αργό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης θα πρέπει να μειωθεί στα 30 δολάρια το βαρέλι προκειμένου να πληγεί περισσότερο η οικονομία της Ρωσίας, εκτίμησε ανώτερο στέλεχος της προεδρίας της Ουκρανίας.

«Αυτό πρότεινε η ομάδα McFaul-Yermak, αλλά θα ήταν απαραίτητο (το πλαφόν) να μειωθεί στα 30 δολάρια προκειμένου να καταστραφεί πιο γρήγορα η οικονομία του εχθρού», έγραψε ο Άντριι Γερμάκ, επικεφαλής του προεδρικού γραφείο της Ουκρανίας, στο Telegram αναφερόμενος στη διεθνή ομάδα εργασίας για τις κυρώσεις.

Η αντίδραση της Μόσχας

Η πρεσβεία της Ρωσίας στις ΗΠΑ εκτίμησε σήμερα ότι η Μόσχα θα εξακολουθήσει να βρίσκει αγοραστές για το πετρέλαιο της, παρά την «επικίνδυνη», όπως τη χαρακτήρισε, απόπειρα των δυτικών κυβερνήσεων να επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν και υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η Μόσχα δεν θα πουλά πετρέλαιο στις χώρες που θα υιοθετήσουν το πλαφόν.

Σε ανάρτησή της στο Telegram η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ επέκρινε «την αναδιαμόρφωση» των αρχών της ελεύθερης αγοράς και επανέλαβε ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα εξακολουθήσει να έχει ζήτηση παρά τις κυρώσεις.

«Τέτοιου είδους βήματα αναπόφευκτα θα έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η αβεβαιότητα και να το κόστος των πρώτων υλών για τους καταναλωτές», πρόσθεσε.

«Ανεξάρτητα από το τρέχον φλερτ με το επικίνδυνο και παράνομο εργαλείο (το πλαφόν), είμαστε πεπεισμένοι ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα εξακολουθήσει να έχει ζήτηση», κατέληξε η ρωσική πρεσβεία.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση