Αρχική Υγεία - Διατροφή Ιός της καμήλας: Πόσο επικίνδυνος είναι; Τι απαντούν οι ειδικοί

Ιός της καμήλας: Πόσο επικίνδυνος είναι; Τι απαντούν οι ειδικοί

Σύνταξη: ecozen.gr

0
καμήλα - καμήλας
Εικόνα: UNSPLASH/Nour Wageh
Διαφήμιση

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης για τον ιό MERS ή αλλιώς την «γρίπη της καμήλας», τονίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία και πανικός. Την ίδια άποψη φαίνεται να έχει και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, καθώς τόνισε ότι ο κίνδυνος περιορίζεται στην Βρετανία, όπου πολλοί Βρετανοί βρέθηκαν στο Κατάρ για το Μουντιάλ και κατά την επιστροφή τους «μετέφεραν» τον ιό.

Ο κ. Τζανάκης μιλώντας στην ΕΡΤ ξεκαθάρισε ότι «εκ μέρους του Παρατηρητηρίου Επιδημιολογίας Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης/ΙΤΕ γνωστοποιούμε ότι σχετικώς με τα δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο για υγειονομικούς φόβους στην Ευρώπη συνδεόμενους με τη νόσο MERS και την επωνυμία που της προσδόθηκε ως «γρίπη της καμήλας» δεν ευσταθούν. Κανένα περιστατικό σχετικό δεν έχει ανακοινωθεί στην Ευρώπη ή σε άλλο μέρος του κόσμου. Επίσης, οι φόβοι περί μεταφοράς δήθεν του ιού αυτού με τους ποδοσφαιρόφιλους που παρακολουθούν διά ζώσης το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στο Κατάρ, όχι μόνο δεν ευσταθεί, αλλά δημιουργεί συνειρμούς διάκρισης και στίγματος για κατοίκους της Μέσης Ανατολής και τους εκδρομείς/επισκέπτες των χωρών αυτών. Ως εκ τούτου δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία και πανικός στο κοινωνικό σύνολο».

Κατάρ - Μουντιάλ - οπαδοί Αργεντινής
Εικόνα: UNSPLASH/Agustin Fernandez

Πώς προκλήθηκε το κύμα ανησυχίας στη χώρα μας

Όπως τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο Mega, η μετάδοσή της γίνεται με τη στενή επαφή με την καμήλα, όμως δεν ανησυχεί ότι θα έχουμε πρόβλημα στην Ελλάδα.

«Οι Βρετανοί ανησύχησαν γιατί πολλοί πήγαν σε αγώνες. Είναι γνωστή η νόσος από το 2012. Τα πρακτορεία όταν πας στη Μέση Ανατολή σε ενημερώνουν», ανέφερε.

«Εμείς δεν έχουμε κίνδυνο. Δεν έχουμε περιστατικά, δεν πιστεύω ότι θα έχουμε και δεν νομίζω ότι προς το παρόν θα αντιμετωπίσουμε τέτοιο θέμα. Οι Βρετανοί ανησύχησαν γιατί είχαν πάει πολλοί από αυτούς στο Κατάρ», ενώ τόνισε ότι πολλοί από τους φιλάθλους στα γήπεδα του Κατάρ δεν φορούσαν μάσκα.

«Επιστημονικά είναι η νόσος της Μέσης Ανατολής. Συγκεκριμένα είναι το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής. Η νόσος αυτή είναι γνωστή από το 2012. Κάπου 2.600 περιστατικά διαχειρίζονται παγκοσμίως από το 2012 και μετά», ανέφερε η κ. Παγώνη.

Όπως επισήμανε, η μετάδοση της νόσου γίνεται με την στενή επαφή, δεν είναι πολύ μεταδοτική σε σχέση με τον κορονοϊό και την γρίπη Η1Ν1, αλλά ο ένας στους τρεις που νοσεί μπορεί να καταλήξει.

Παγώνη: Προσοχή τις γιορτές – Μάσκα στον συνωστισμό

Τέλος, αναφερομένη στην εορταστική περίοδο, η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ συμβούλεψε το κοινό να «οπλιστεί» με μάσκα, όπου υπάρχει συνωστισμός, και να γίνεται χρήση αντισηπτικού.

«Όσοι πάνε σε τραπέζια καλό είναι να έχουν κάνει ένα τεστ για τον κορονοϊό, γιατί μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί», δήλωσε η κ. Παγώνη.

«Έχει μεγάλη σημασία να περάσει ωραία ο κόσμος, να αλλάξουν παραστάσεις και να ξεφύγουν από τις καταστάσεις, αλλά όσοι μείνουν στην Αθήνα και πάνε στα πολυκαταστήματα και σε χώρους που έχει πολύ κόσμο να φορέσουν τη μάσκα και να έχουν τα αντισηπτικά μαζί τους. Και καλό είναι όταν πάει ο κόσμος για ρεβεγιόν να κάνει και ένα τεστ για τον κορονοϊό», είπε συγκεκριμένα.

Καμήλα
Φωτογραφία αρχείου

Ποια είναι τα συμπτώματα της «γρίπης της καμήλας»

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, πρόκειται για ένα είδος κορονοϊού, που απομονώθηκε για πρώτη φορά από ασθενείς με σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, στην Αραβική Χερσόνησο, τον Σεπτέμβριο του 2012.

«Λόγω του περιορισμένου μέχρι σήμερα αριθμού των κρουσμάτων, δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές πληροφορίες όσον αφορά στην πιθανή πηγή έκθεσης, τον τρόπο μετάδοσης, το κλινικό φάσμα της λοίμωξης και τη διάρκεια της περιόδου επώασης.

Με βάση την υπάρχουσα κλινική εμπειρία, η λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό εκδηλώνεται συνήθως ως πνευμονία, με εμφάνιση οξείας, σοβαρής νόσου του αναπνευστικού, με πυρετό, βήχα, δύσπνοια και αναπνευστική δυσχέρεια.

Σε αρκετές περιπτώσεις η λοίμωξη έχει οδηγήσει σε εμφάνιση επιπλοκών (Οξύ Σύνδρομο Αναπνευστικής Δυσχέρειας (ARDS), νεφρική ανεπάρκεια, πολυοργανική ανεπάρκεια, διαταραχές της πήξης, περικαρδίτιδα) ή και θάνατο.

Ο ακριβής τρόπος μετάδοσης δεν είναι ακόμα γνωστός. Υπάρχουν πάντως σαφείς ενδείξεις περιορισμένης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Συνιστώνται  τα μέτρα προφύλαξης που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομο που παρουσιάζει τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχει πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχή υψηλού κινδύνου. Σε περιπτώσεις χειρισμών που ενέχουν αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας αερολύματος, στις βασικές προφυλάξεις και προφυλάξεις σταγονιδίων προστίθενται και προφυλάξεις για πρόληψη μετάδοσης αερογενώς μεταδιδόμενου νοσήματος».

Διαφήμιση