Αρχική Ενέργεια Α. Σιάμισιης: Ενδιαφέρον για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες

Α. Σιάμισιης: Ενδιαφέρον για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ VI. 3η ΗΜΕΡΑ (EUROKINISSI/ ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ) - Ανδρέας Σιάμισιης
Ανδρέας Σιάμισιης - Στιγμιότυπο από το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών. Τετάρτη 12 Μαιου 20021 (EUROKINISSI/ ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ)
Διαφήμιση

Στο ενδιαφέρον που έχουν προσελκύσει οι έρευνες των ελληνικών υδρογονανθράκων στα θαλάσσια «μπλοκ» του Ιουνίου και της Κρήτης, αλλά και στην ταχύτατη πρόοδο που σημειώνουν οι έρευνες, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy, Ανδρέας Σιάμισιης, σε εκδήλωση της εταιρείας την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει ξένες πετρελαϊκές εταιρείες, μικρές και μεγάλες, για συμμετοχή στις έρευνες και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα θαλάσσια «μπλοκ» του Ιουνίου και της Κρήτης καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, ενώ οι σεισμικές έρευνες σε όλες τις περιοχές που έχουν παραχωρηθεί προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Ήδη ολοκληρώθηκαν στα «οικόπεδα» 2 και Ιόνιο της Δυτικής Ελλάδας, ξεκινούν στον Κυπαρισσιακό κόλπο και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο στην Κρήτη.

Σε ερώτηση για την προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των περιβαλλοντικών όρων που διέπουν τις σεισμικές έρευνες στην Κρήτη, τόνισε πως εφόσον προκύψει ανάγκη προσαρμογής, θα υλοποιηθεί. Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών θα απαιτηθεί διάστημα 12-18 μηνών για την ερμηνεία των δεδομένων από την οποία θα εξαρτηθεί η απόφαση για πραγματοποίηση ή μη ερευνητικής γεώτρησης.

Θετικό το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Σχετικά με την απόφαση για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου έκανε λόγο για θετική εξέλιξη, ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση ως προς τη δυνατότητα εφοδιασμού από εναλλακτικές πηγές σε σχέση με πολλές χώρες του ευρωπαϊκού βορρά.

Επιπλέον, σε σχέση με τη φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων ο κ. Σιάμισιης τόνισε ότι θα έχει επιπτώσεις στο μέρισμα και τον ρυθμό επιτάχυνσης των επενδύσεων «αλλά δεν θα μας σκοτώσει», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, όταν η κοινωνία ταλαιπωρείται δεν μπορείς να αδιαφορείς. Η Helleniq Energy έχει συνεισφέρει επιπλέον με την έκπτωση στο πετρέλαιο θέρμανσης και τη δωρεάν διάθεση σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, δράσεις που αποτιμώνται στα 50-60 εκατ. ευρώ», τόνισε.

Το ακριβές ποσό της φορολογίας θα προσδιορισθεί στο τέλος του έτους, με το κλείσιμο του ισολογισμού για το 2022 και θα καταβληθεί με τον φόρο εισοδήματος το 2023.

Πάντως, αναμένεται να κυμανθεί στα 650 εκατ. ευρώ, ποσό που κατανέμεται περίπου εξίσου μεταξύ των δυο διυλιστικών ομίλων. Με το ποσό αυτό, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα επιδότησης με ποσοστό 10 % των δαπανών νοικοκυριών στα σούπερ μάρκετ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση