Αρχική Κόσμος Ουκρανία: Νέες εκρήξεις – Χωρίς ρεύμα Κίεβο και μέρος της Μολδαβίας

Ουκρανία: Νέες εκρήξεις – Χωρίς ρεύμα Κίεβο και μέρος της Μολδαβίας

0
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠτΔ ΚΑΤ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ (ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI)
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε την Ουκρανία, συνοδευόμενη από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022. Η κυρία Σακελλαροπούλου μετέβη στις πληγείσες από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς πόλεις Μποροντιάνκα, Μπούτσα και Ιρπίν, όπου είχε συνομιλίες με τις τοπικές αρχές και κατοίκους. Στη Μπούτσα η κυρία Σακελλαροπούλου περιηγήθηκε στο σημείο που βρέθηκαν ομαδικοί τάφοι Ουκρανών πολιτών στον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα και είδε φωτογραφική έκθεση με αμάχους θύματα του πολέμου. (ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Σειρήνες προειδοποίησης για αεροπορική επιδρομή ηχούν ξανά σε ολόκληρη την Ουκρανία, καθώς νέα πυραυλική επίθεση εξαπέλυσε εναντίων της η Ρωσία την Τετάρτη.

Αναφορές για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που ενεργοποιήθηκαν σε αρκετές περιοχές της χώρας μετέδωσαν τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι βομβαρδίστηκε τουλάχιστον μια τοποθεσία υποδομών ζωτικής σημασίας στο Κίεβο.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, αν και τα τοπικά μέσα κάνουν λόγο για τουλάχιστον έναν νεκρό.

Για ύπαρξη θυμάτων κάνει λόγο και ο σύμβουλος του Ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, Άντον Γερασένκο, επικαλούμενος τον Αρχηγό της Αστυνομίας του Κιέβου, τον Άντρι Νεμπίτοφ.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένα νεογέννητο σκοτώθηκε σε μια ρωσική πυραυλική επίθεση που έπληξε ένα μαιευτήριο στην πόλη Βιλνιάνσκ, στη Ζαπόριζια της νοτιοανατολικής Ουκρανίας νωρίτερα την Τετάρτη.

Κράτος προαγωγός της τρομοκρατίας η Ρωσία σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την ίδια στιγμή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτήρισε τη Ρωσία κράτος προαγωγό της τρομοκρατίας, καθώς ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον βάρβαρο και επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι οι εσκεμμένες επιθέσεις και θηριωδίες, που διαπράττονται από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και άλλες δυνάμεις που ελέγχονται από αυτές εναντίον αμάχων στην Ουκρανία, η καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών και άλλες σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου συνιστούν τρομοκρατικές πράξεις και εγκλήματα πολέμου. Υπό αυτό το πρίσμα, αναγνωρίζουν τη Ρωσία ως κράτος προαγωγό της τρομοκρατίας και ως κράτος που «χρησιμοποιεί μέσα τρομοκρατίας».

Το Κοινοβούλιο καλεί την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να θεσπίσουν το κατάλληλο νομικό πλαίσιο και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ρωσία σε αυτόν τον κατάλογο. Αυτό θα ενεργοποιήσει σειρά σημαντικών περιοριστικών μέτρων κατά της Μόσχας και θα έχει θεμελιώδεις περιοριστικές επιπτώσεις στις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επιπλέον,  οι ευρωβουλευτές καλούν το Συμβούλιο να συμπεριλάβει τη ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση «ομάδα Βάγκνερ», το 141ο Ειδικό Μηχανοκίνητο Σύνταγμα (γνωστό και ως «Kadyrovites»), καθώς και άλλες ένοπλες ομάδες, πολιτοφυλακές και ένοπλες δυνάμεις υπό ρωσικό έλεγχο που χρηματοδοτούνται από τη Ρωσία, στον κατάλογο των τρομοκρατών της ΕΕ.

Χειροτερεύουν οι διακοπές ρεύματος – Χωρίς ρεύμα και μεγάλο μέρος της Μολδαβίας

Ανταποκριτές του Reuters και του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι άκουσαν μέσα και γύρω από το Κίεβο πολλές ισχυρές εκρήξεις και ότι αντιαεροπορικοί πύραυλοι πετούσαν στον ουρανό. Έκτακτες διακοπές ρεύματος ξεκίνησαν στο Κίεβο, ανακοίνωσε ένας τοπικός πάροχος ενέργειας.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Συγκλονίζει η εικόνα εγχείρησης ανοιχτής καρδιάς στο σκοτάδι

«(Πύραυλοι) έπληξαν μια από τις εγκαταστάσεις υποδομών της πρωτεύουσας. Μείνετε στα καταφύγια! Ο συναγερμός αεροπορικής επιδρομής συνεχίζεται», έγραψε ο δήμαρχος του Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, στο Telegram.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις υποδομές που επλήγησαν. Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις πλήττουν όλο και περισσότερο ουκρανικές υποδομές ζωτικής σημασίας τις τελευταίες εβδομάδες.

Την Δευτέρα επικεφαλής ιδιωτικής εταιρείας παροχής ενέργειας προειδοποίησε ότι οι Ουκρανοί είναι πολύ πιθανό να ζουν με διακοπές στην ηλεκτροδότηση τουλάχιστον ως τα τέλη Μαρτίου.

«Θα ήθελα όλοι να κατανοήσουν ότι είναι πολύ πιθανό οι Ουκρανοί να ζουν με διακοπές στην ηλεκτροδότηση τουλάχιστον ως τα τέλη Μαρτίου», έγραψε στο Facebook.

Ρωσικές επιθέσεις έχουν προκαλέσει διακοπές ρεύματος για μεγάλα χρονικά διαστήματα που πλήττουν έως και 10 εκατομμύρια καταναλωτές. Ο εθνικός φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι θα χρειαστούν περισσότερες διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα.

Χωρίς ηλεκτροδότηση η μισή Μολδαβία μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην Ουκρανία

Τα ρωσικά πλήγματα σε ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις έχουν προκαλέσει «μαζικές διακοπές ρεύματος» στη Μολδαβία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της μολδαβικής κυβέρνησης Αντρέι Σπίνου.

Αυτές οι διακοπές ρεύματος έρχονται να προστεθούν στα ήδη μεγάλα ενεργειακά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μολδαβία από τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Ως αποτέλεσμα των ρωσικών βομβαρδισμών στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας την τελευταία ώρα, έχουμε μαζικές διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε με ανάρτηση στο Facebook ο Σπίνου.

«Μαζικά μπλακ άουτ στη Μολδαβία μετά τη σημερινή ρωσική επίθεση σε ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας», έγραψε στο Twitter ο Σπίνου, ο οποίος διατελεί και υπουργός Υποδομών.

«Η Moldelectrica TSO (διαχειριστής συστήματος μεταφοράς), εργάζεται για να επανασυνδέσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε περισσότερο από το 50% της χώρας», συμπλήρωσε.

Το Κίεβο θα βιώσει «τον χειρότερο χειμώνα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο»

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο προέβλεψε ότι οι περίπου 3 εκατομμύρια κάτοικοι της πρωτεύουσας της Ουκρανίας έχουν μπροστά τους πολύ δύσκολο χειμώνα, εξαιτίας των ζημιών στις ενεργειακές υποδομές εξαιτίας βομβαρδισμών του στρατού της Ρωσίας.

«Αυτός είναι ο χειρότερος χειμώνας από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο κ. Κλίτσκο στη γερμανική Bild, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας.

Η πόλη είναι αναγκασμένη να ετοιμαστεί για το «χειρότερο σενάριο», εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης και πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, ακόμη και για την εκκένωση μέρους του πληθυσμού, είπε ο κ. Κλίτσκο, σπεύδοντας να συμπληρώσει «αλλά δεν θέλουμε να φτάσουμε εκεί».

Ο Βιτάλι Κλίτσκο κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πως προσπαθεί να αναγκάσει τους κατοίκους του Κιέβου να εγκαταλείψουν την πόλη με τους βομβαρδισμούς υποδομών.

Ο κ. Πούτιν «προσπαθεί να κατατρομοκρατήσει τον κόσμο, να τον κάνει να παγώσει, χωρίς φως», για να θέσει τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπό πίεση, είπε ο δήμαρχος του Κιέβου. «Αλλά δεν θα γίνει τίποτε τέτοιο. Η εντύπωσή μου είναι πως ο κόσμος θα θυμώσει περισσότερο, θα γίνει πιο αποφασισμένος. Ούτε θα πεθάνουμε, ούτε θα το βάλουμε στα πόδια όπως θέλει ο Πούτιν», επέμεινε.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το Reuters

Διαφήμιση