Αρχική Κόσμος Ουκρανία: Συγκλονίζει η εικόνα εγχείρησης ανοιχτής καρδιάς στο σκοτάδι

Ουκρανία: Συγκλονίζει η εικόνα εγχείρησης ανοιχτής καρδιάς στο σκοτάδι

0
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠτΔ ΚΑΤ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ (ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI) - καρδιάς
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε την Ουκρανία, συνοδευόμενη από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022. Η κυρία Σακελλαροπούλου μετέβη στις πληγείσες από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς πόλεις Μποροντιάνκα, Μπούτσα και Ιρπίν, όπου είχε συνομιλίες με τις τοπικές αρχές και κατοίκους. Στη Μπούτσα η κυρία Σακελλαροπούλου περιηγήθηκε στο σημείο που βρέθηκαν ομαδικοί τάφοι Ουκρανών πολιτών στον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα και είδε φωτογραφική έκθεση με αμάχους θύματα του πολέμου. (ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Συγκλονιστική η εικόνα, στην οποία απεικονίζονται γιατροί να πραγματοποιούν με επιτυχία εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς σε ασθενή στην πόλη Λβιβ της Ουκρανίας, ενώ ο χώρος του χειρουργείου είναι βυθισμένος στο σκοτάδι.

Την φωτογραφία έφερε στο φως ο ιστότοπος NEXTA με σχετική ανάρτηση που έκανε στο Twitter, ενώ σχολιάζει πώς πρόκειται για μια εικόνα την οποία πρέπει να δει όλος ο κόσμος.

Εδώ και μέρες, πολλές πόλεις σε ολόκληρη την Ουκρανία παραμένουν στο σκοτάδι, ενώ το βράδυ της Πέμπτης, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι πάνω από 10 εκατομμύρια πολίτες δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

«Την ώρα που μιλάμε, πάνω από δέκα εκατομμύρια Ουκρανοί δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα», ειδικά στην περιφέρεια του Κιέβου, τόνισε ο αρχηγός του κράτους στο βραδινό τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Τα χθεσινά πλήγματα από τον στρατό της Ρωσίας σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου και του Κιέβου, που συνέπεσαν με τις πρώτες χιονοπτώσεις στη χώρα.Οι διακοπές της ηλεκτροδότησης καταγράφηκαν ενώ η θερμοκρασία αναμενόταν να πέσει ως ακόμα και στους -10 ° Κελσίου.

Η εταιρεία Ukrenergo, ο εθνικός διαχειριστής του δικτύου ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε χθες πως θα παρατείνονταν οι διακοπές για τουλάχιστον μια μέρα, εξαιτίας της «επιδείνωσης της κατάστασης».

Παράλληλα, λόγω της «απότομης πτώσης της θερμοκρασίας, η κατανάλωση ηλεκτρισμού αυξήθηκε σε περιφέρειες της Ουκρανίας», κάτι που «περιπλέκει περαιτέρω την ήδη δύσκολη κατάσταση στο σύστημα» και οδηγεί σε «ευρύτερους περιορισμούς» της κατανάλωσης σε όλη τη χώρα.

Επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια ενόψει χειμώνα στέλνει η ΕΕ

Επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, άνω των 1.800 τόνων, στέλνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουκρανία, ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε.

Όπως δήλωσε ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς, η Ρωσία έχει καταστρέψει ζωτικής σημασίας υποδομές στην Ουκρανία, όπως δίκτυα ενέργειας, θέρμανσης, ηλεκτρισμού και νερού, με αποτέλεσμα παραμονές χειμώνα ο κόσμος να έχει μείνει χωρίς ρεύμα και θέρμανση.

«Η ενέργεια είναι προτεραιότητά μας και η αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών καθώς πλησιάζει ο χειμώνας», τόνισε ο Γ. Λέναρτσιτς, σημειώνοντας ότι η Ένωση εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για να βοηθήσει στη διατήρηση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσω του Μηχανισμού έχουν ήδη παραδοθεί 500 γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία, καθώς και τα πρώτα προσωρινά καταφύγια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντονίζει μια νέα παροχή βοήθειας άνω των 1.800 τόνων σε επείγουσα βοήθεια αυτόν τον μήνα, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ενέργειας. Αυτό ανεβάζει τη συνολική υλική βοήθεια που διοχετεύεται στην Ουκρανία σε 74.000 τόνους αξίας άνω των 450 εκατομμυρίων ευρώ και προστίθεται στα 523 εκατομμύρια ευρώ σε οικονομική ανθρωπιστική βοήθεια που έχει ήδη παρασχεθεί μετά την παράνομη εισβολή της Ρωσίας.

Η τελευταία υποστήριξη προέρχεται από το Βέλγιο, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, τη Σλοβακία, το Λουξεμβούργο και τη Σουηδία, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προμήθειες ενέργειας, είδη καταφυγίου, πακέτα πρώτων βοηθειών, προστατευτικά ρούχα, πυροσβεστικό εξοπλισμό, υδροφόρες και λεωφορεία. Όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν στείλει υποστήριξη στην Ουκρανία μέσω του Μηχανισμού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP και TCH

Διαφήμιση