Αρχική Μεταφορές Οδική ασφάλεια: Σεργιάνι σε 25 σχολεία της Περιφέρειας Αττικής

Οδική ασφάλεια: Σεργιάνι σε 25 σχολεία της Περιφέρειας Αττικής

0
2022 1108 0002 ΙΟΑΣ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - οδική
Διαφήμιση

«Κάν’ το Σωστά – Μπορείς». Έτσι ονομάζεται η νέα εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών και μαθητριών για την οδική ασφάλεια που ξεκίνησε η Περιφέρεια Αττικής, κάνοντας την αρχή με το 1ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής. Η εκστρατεία περιλαμβάνει –σε πρώτη φάση- συνολικά 25 σχολικές μονάδες της Αττικής, υλοποιείται με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) «Πάνος Μυλωνά» και θα ολοκληρωθεί στις 15 Δεκεμβρίου του 2022.

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης οι μαθητές και οι μαθήτριες ενημερώνονται αναλυτικά και διαδραστικά από τα έμπειρα στελέχη του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», τόσο για τις αιτίες πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων, όσο για την ευθύνη που βαραίνει κάθε οδηγό όταν πιάνει το τιμόνι, συμμετέχοντας σε βιωματικές δραστηριότητες με τη χρήση προσομοιωτών μέθης, ανατροπής και πρόσκρουσης οχήματος.

2022 1108 0000 ΙΟΑΣ ΑΦΙΣΑ ΚΑΝΤΟ ΣΩΣΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ - οδική

Οι επόμενες στάσεις της εκστρατείας

Επόμενοι σταθμοί της εκστρατείας ήταν το 2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας (9/11/22), το 3ο Λύκειο Γαλατσίου (10/11/22), το 2ο ΓΕΛ Χαλανδρίου (11/11/22), ενώ ακολουθούν το 2ο ΕΠΑΛ Αμαρουσίου (14/11/22), το 1ο Λύκειο Ταύρου (15/11/22) και το 2ο ΕΠΑΛ Αχαρνών (16/11/22). Το πρόγραμμα επισκέψεων για τον Νοέμβριο μήνα θα ολοκληρωθεί με επισκέψεις στο 1ο Λύκειο Βριλησσίων, στο 4ο Λύκειο Πετρούπολης, στο Δημοσθένειο Λύκειο Παιανίας και στο 1ο Γυμνάσιο Καματερού.

Η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης,  «αποσκοπεί στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Γιατί στο πανέμορφο ταξίδι της ζωής πρέπει όλοι μας να ξανασυναντιόμαστε. Στο σπίτι, στο σχολείο, στη γειτονιά, στην πόλη, στο χωριό. Να επιστρέφουμε υγιείς και ασφαλείς όλοι μας: παιδιά, γονείς, συγγενείς, φίλοι, γείτονες, συνάνθρωποι. Είτε είμαστε πεζοί, ποδηλάτες, οδηγοί, επιβάτες, συνεπιβάτες. Ελάχιστα δέκατα του δευτερολέπτου είναι αρκετά για να κλείσουν σπίτια, να χαθούν φιλίες, αγαπημένα πρόσωπα και χιλιάδες συνάνθρωποι μας να «εγκλωβιστούν» σε αναπηρικά καροτσάκια».

2022 1110 0001 ΙΟΑΣ ΓΑΛΑΤΣΙ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών Βασίλης Γιαννακόπουλος, με την ευθύνη του οποίου υλοποιείται η εκπαιδευτική αυτή δράση, δήλωσε εντυπωσιασμένος τόσο για την ανταπόκριση των μαθητών και των μαθητριών όσο και με την υπευθυνότητα που επιδεικνύουν μετέχοντας στη διαδραστική εκπαίδευση – ενημέρωση. Όπως εξήγησε, «οι αυριανοί οδηγοί και συνοδηγοί μαθαίνουν με κατανοητό και συνάμα ελκυστικό τρόπο τους βασικούς κανόνες οδικής ασφάλειας που πρέπει να τηρούνται χωρίς εφησυχασμούς, υπερβάσεις ή μαγκιές. Μαθαίνουν γιατί αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί. Γιατί πρέπει να φοράμε ζώνες ασφαλείας ακόμα και εάν καθόμαστε στις πίσω θέσεις.  Γιατί  η οδήγηση πρέπει να γίνεται με περίσκεψη και χωρίς μεγάλες ταχύτητες. Γιατί πρέπει να κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας και να κοιτάζουμε το δρόμο και όχι την οθόνη του κινητού».

2022 1108 0001 ΙΟΑΣ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - οδική

Υποχρεωτικά να διδάσκονται η κυκλοφοριακή αγωγή και η οδική ασφάλεια

Πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής είναι το πρόγραμμα να συνεχιστεί τη νέα χρονιά και σε άλλες σχολικές μονάδες της Αττικής με απώτερο στόχο, όπως επανειλημμένα τονίζουν οι κ.κ. Γ. Πατούλης και Β. Γιαννακόπουλος, η κυκλοφοριακή αγωγή και η οδική ασφάλεια να διδάσκεται υποχρεωτικά, και ως αυτοτελές μάθημα, στα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα Λύκεια. Επιπλέον, ο κ. Γιαννακόπουλος πως το αρμόδιο Υπουργείο πρέπει να ενσωματώσει διαδραστικές ερωτήσεις-video κατά την θεωρητική εξέταση των υποψηφίων οδηγών ώστε να αποτρέπονται φαινόμενα έξωθεν υποβοήθησης υποψηφίων (με τη χρήση ψείρας, μικροκαμερών κ.α.). Επίσης, σημείωσε ότι «το εγχειρίδιο εξέτασης να γίνει απλό και κατανοητό, να εστιάζει σε ζητήματα που ελέγχουν την ικανότητα οδήγησης – συμπεριφοράς και γνώσης του ΚΟΚ και να εκδίδεται σε αρκετές γλώσσες».

2022 1108 0005 ΙΟΑΣ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Διαφήμιση