Αρχική Κόσμος Σεισμός – Τουρκία: Δεκάδες τραυματίες – Η εκτίμηση του Ε. Λέκκα

Σεισμός – Τουρκία: Δεκάδες τραυματίες – Η εκτίμηση του Ε. Λέκκα

0
σεισμός Τουρκία 23/11/2022
Εικόνα: Twitter/Aysu
Διαφήμιση

Σε 80 ανήλθαν οι τραυματίες από τον σεισμό μεγέθους 5,9 βαθμών που σημειώθηκε στη βορειοδυτική Τουρκία, στην περιοχή της Ντουτζέ, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Ο ισχυρός σεισμός, από τον οποίο προκλήθηκαν επίσης ζημιές σε αρκετά κτίρια στην επαρχία Ντουτζέ, έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με την κυβερνητική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών και όσα μεταδίδουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για θανάτους ή για πρόκληση σημαντικών ζημιών από τον σεισμό, ο οποίος σημειώθηκε στις 04:08 πμ, τοπική ώρα (03:08 ώρα Ελλάδος), και το επίκεντρό του εντοπίστηκε στην Γκολιάκα, περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης.

«Έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει τους ελέγχους μας στα χωριά γύρω από την Γκολιάκα. Δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές, μόνον ορισμένοι αχυρώνες καταστράφηκαν σε αυτά τα μέρη», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού στο δίκτυο TRT Haber.

«Σημειώθηκε διακοπή ρεύματος κατά τη διάρκεια του σεισμού, αλλά οι αρχές αποκαθιστούν τώρα την ηλεκτροδότηση», σημείωσε.

Το δικαστήριο της Ντουτζέ βρίσκεται ανάμεσα σε περίπου 8 κτίρια στην περιοχή που υπέστησαν ζημιές, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Βίντεο από την στιγμή του σεισμού – Καραμπόλα σημειώθηκε σε γέφυρα

Κάτοικοι πήδηξαν από τα μπαλκόνια τους

Η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι έστειλε χιλιάδες κουβέρτες και σκηνές στην περιοχή όπου σημειώθηκε ο σεισμός, ο οποίος προκάλεσε τον τραυματισμό 37 ανθρώπων στην Ντουτζέ. Τραυματίες υπάρχουν επίσης στην Ζονγκουλντάκ, την Προύσα (Μπούρσα) και την Κωνσταντινούπολη.

Ο δήμαρχος της πόλης Ντουτζέ, ο Φαρούκ Εζλού, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk πως πολλοί κάτοικοι πανικοβλήθηκαν και ορισμένοι πήδηξαν από τα μπαλκόνια τους, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες ή για σοβαρούς τραυματισμούς, ούτε για πρόκληση σημαντικών ζημιών σε κτίρια.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στην επαρχία Ντουτζέ της Μαύρης Θάλασσας και έγινε αισθητός στην Κωνσταντινούπολη, η οποία απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από την Ντουτζέ, όπως και την Άγκυρα, σύμφωνα με την AFAD, η οποία σημείωσε ότι καταγράφηκαν τουλάχιστον 70 μετασεισμοί. Σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,9 βαθμών.

Το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS) εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν ισχύος 6,1 βαθμών, ενώ το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) από την πλευρά του υπολόγισε ότι είχε μέγεθος 6,0 βαθμών και ότι το εστιακό του βάθος ήταν 2 χιλιόμετρα.

Η Τουρκία βρίσκεται πάνω από την Ευρασιατική και την Αφρικανική τεκτονικές πλάκες και η σεισμική δραστηριότητα στη χώρα είναι έντονη. Ένας από τους πιο σοβαρούς σεισμούς των τελευταίων ετών σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2020 στη Σμύρνη και είχε στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους.

Σεισμολόγοι έχουν προειδοποιήσει τελευταία πως υπάρχει ενδεχόμενο ισχυρός σεισμός να πλήξει την Κωνσταντινούπολη το προσεχές διάστημα.

Ευθύμης Λέκκας: Υπό επιτήρηση ο σεισμός στο Ντούζτσε της Τουρκίας

«Είκοσι τρία χρόνια μετά τους μεγάλους σεισμούς της Νικομήδειας και του Ντούζτσε το 1999, ενεργοποιείται εκ νέου το ρήγμα της Ανατολίας, με σεισμό της τάξης των 6.1 Ρίχτερ.

Η περιοχή διχοτομείται από μεγάλα τμήματα ρηγμάτων οριζόντιας ολίσθησης που συγκροτούν τη ρηξιγενή ζώνη της Ανατολίας με γενική διεύθυνση Α-Δ και που κατά περιόδους δίνουν σεισμούς μεγάλου μεγέθους.

Η προσοχή της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας στρέφεται στο επόμενο τμήμα που μπορεί να ενεργοποιηθεί και δη στα ρήγματα που βρίσκονται κοντά στην Κωνσταντινούπολη, τα οποία σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις των επιστημονικών ομάδων σε όλον τον κόσμο, μπορούν να δώσουν μεγάλο σεισμό με τεράστιες συνέπειες, λόγω της υψηλής τρωτότητας των κατασκευών.

Είναι πολύ νωρίς να εκτιμήσουμε αν και κατά πόσο η σεισμική δραστηριότητα θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο, γεγονός το οποίο εξαρτάται πρώτιστα από το είδος και τα χαρακτηριστικά των επόμενων μεγάλων σεισμών στην Τουρκία», αναφέρει στην εκτίμηση του ο σεισμολόγος και καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας.

Στιγμιότυπα από την αποστολή του 1999 στη ρηξιγενή ζώνη

σεισμός Τουρκία 1999
Εικόνα: Ευθύμης Λέκκας
σεισμός Τουρκία 1999
Εικόνα: Ευθύμης Λέκκας
Διαφήμιση